Бойко Борисов не е оптимистично настроен за ситуацията на Балканите

...
Бойко Борисов не е оптимистично настроен за ситуацията на Балканите
Коментари Харесай

Борисов: Война на Балканите ще завлече всички ни надолу

Бойко Борисов не е оптимистично надъхан за обстановката на Балканите и по тази причина за следващ път прикани за мир в района. Направи го след срещата си със сръбския президент Александър Вучич в коридорите на интернационалния стопански конгрес в Мостар.

Притесненията на българския министър председател са свързани с възобновилото се напрежение сред Сърбия и Косово и изборния закон в Босна и Херцеговина – Европейският съюз желае смяна в него, тъй че хора от всички етноси да могат да се кандидатират на избори.

„ Къде по-ясно от Мостар може да забележим, единствено преди 20 години какво се е случвало. И в последните няколко години всички с наслада виждаме по какъв начин стопанските системи, инфраструктура, финансите започнаха да вървят нагоре. Интересът на вложителите набъбна. И за наслада тематиката за Западните Балкани бе сложена пред Европейския съюз. В едно нещо съм безусловно уверен – Европейският съюз желае мир и разцвет на Балканите. Дали огромните геостратегически играчи желаят същото – уповавам се да е така”, разгласи Борисов на конференцията след срещата с Александър Вучич, представен от "Канал 3 ".

„ Президентът Вучич поставя големи старания. Като човек от Балканите аз познавам Сърбия и знам какъв брой му е мъчно, знам какъв брой старания поставя, с цел да продължи процеса, с цел да резервира мира. Истински надявам, че и сътрудника в Косово ще продължи в същия дух. Тези спорове и провокации в последно време стартират фактически да тревожат всички. Защото раните фактически са още доста пресни.



Като се имат поради горещите точки на спорове сега – Крим, Сирия, Гърция, Турция, Кипър. Аз в действителност се надявам, само че не съм оптимист и за изборния закон на Босна и Херцеговина, който развой е разковничето на Европа. Истински се надявам президентът Вучич да продължи в тази посока. В общи линии настроението не е доста оптимистично. По-скоро чувството е, че следва нещо неприятно. Преди няколко месеца не беше по този начин. Нека да съм черноглед, дано ме укоряват в това.

Обръщам се към нашите брятя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби – целият район – от Гърция до Румъния, до Хърватия, до Словения, задачите Балкани. Да проявим разсъдък, тъй като следствията ще са единствено за Балканите. Изживяхме го – България се върна десетилетия обратно единствено поради Юговойната. Не желая да ни се случи това отново на нас. Не бива да бъдем егоисти – нито една страна на Балканите, и да мислим, че някой спор ще ни подмине. Приех поканата точно поради това, тъй като Мостар е хубаво място да се каже това. Едва през вчерашния ден, 20 години след войната, са възстановил мост. Значи за една секунда се троши, а 20 години се възстановява”, сподели министър председателят на България и се обърна към сътрудниците си.

„ Да проявим разсъдък, обръщам се към всички водачи на Балканите. Последствията ще са единствено за нас. Има геостратегически ползи. Нашата майка е Европа – уверен съм, слушайки сътрудниците в Европейския съюз, че те желаят мир и разцвет за Балканите.

Още един път приветствам Вучич за здравите нерви и се надявам по този начин да продължи отсега нататък. Защото не постоянно в Европа това, което искаш става незабавно, от време на време става по-бавно”.



Бойко Борисов обаче е оптимист за провеждането на срещата на равнище Западни Балкани – Европейски съюз, която би трябвало да се състои в София на 16-и и 17 май. Както към този момент е известно Испания, Румъния и Кипър може да я бойкотират поради наличието на Косово.

„ Убеден съм, че ще намерим метод президентът на Тачи да взе участие, макар че има няколко страни, които не са признали Косово и импровизирано към този момент биха отказали да вземат участие в срещата. Примерно Мариано Рахой ще е на двудневно посещаване от предния ден. Така че ще намерим метод да не проваляме съвета, тъй като той е жизненоважен за всички. Оптимист съм за провеждането на срещата”, сподели Борисов.

Той се върна на тематиката за своя скептицизъм и изясни за какво не е окуражен от актуалната обстановка

„ Като споделям черноглед, имам поради тези престрелки, които се случиха в последните седмици Сърбия и Косово. За това, че от това, което виждаме сега е, че в Босна и Херцеговина изрично няма да се схванат за изборния закон. А това надали е най-хубавото, което чакаме. Безкрайно съм прям с вас – неприемането на изборния закон и измененията, които се желаят – трайно ще блокира Босна и Херцеговина. Поне такова ми е чувството.

"Надявам се президентът по-бързо да откри метод да реши тези проблеми, тъй като 16-17 май ние би трябвало да влезем в този съвет с оптимизъм и решени проблеми, с цел да покажем, че сме подготвени за присъединението на Западните Балкани. С проблемите си по какъв начин да влезем? Влизаме с проблемите и им ги даваме те да ги вземат решение. Те си имат задоволително. Затова, ние, политическият хайлайф на Балканите, би трябвало да ги решим ", продължи министър-председателят ни.

"Затова призовам водачите. Мирът е най-важното, всичко друго е егостично и няма значение. Допуснем ли отново боен спор на Балканите, всички страни губим. Който го допусне, той ще завлече всички. И по тази причина поставяме толкоз усилия”, заключи Бойко Борисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР