Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов са

...
Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов са
Коментари Харесай

ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ внесоха промени в правилника на НС за комисията за контрол на службите

Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов са внесли през днешния ден план на решение за изменение и допълнение в правилника за работа на Народното събрание, засягащи и комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфични разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия. Това сочи информация на страницата на Народното събрание (НС).

Предложението е тя „ да бъде конструирана и ръководена по модела на останалите парламентарни комисии, а точно с избор на ръководител и бройка, образувана на правилото, организиран в член 18, алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народно събрание, а точно при съблюдаване на съотношението в числеността на парламентарните групи “, пишат вносителите.

Според настоящите правила комисията се ръководи на ротационен принцип за една парламентарна сесия по отношение на числеността на парламентарните групи. Формира се на паритетен принцип, както и комисията по конституционни въпроси. С измененията паритетният принцип остава за конституционната комисия.

Авторите на плана за изменение и допълнение на правилника на Народно събрание показват, че „ актуалната уредба за метода на съставяне и избиране на управление на комисията за надзор над службите за сигурност, а точно бройка на паритетен принцип и периодично повтаряне на председателството от парламентарните групи, я прави неефективна и неработеща “.

Комисията не организира постоянно своите съвещания, не преглежда и не внася отчети по доклади и законопроекти, а доста постоянно е съзнателно бойкотирана от избрани парламентарни групи за неспособност да се събере кворум и да се организира съвещание по значими и настоящи тематики, аргументират се Борисов, Петков, Пеевски и Атанасов.

Ротацията на председателството води до честа промяна на целите на комисията и поредността на обсъжданите планове за нормативни актове и чувания на избрани структури от службите за сигурност, се споделя също в претекстовете.

„ Оставена да действа в този тип, комисията ще бъде в неспособност да одобри нужните законопроекти и да прави периодически чувания по настоящи за страната тематики, считат четиримата създатели на проекторешението.

В края на предходната седмица ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски разяснява, че ще бъдат взети ограничения да се промени правилникът за работа на Народното събрание. Поводът за думите му беше поемането на председателството на парламентарната комисия за надзор на службите от представител на „ Възраждане “. (БТА)

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР