Бойко Борисов © Велко Ангелов Денят след местните избори мина

...
Бойко Борисов © Велко Ангелов Денят след местните избори мина
Коментари Харесай

Вечерни новини: Какво научихме в деня след изборите

Бойко Борисов

© Велко Ангелов Денят след локалните избори мина под знака на числата от действителното броене. Те демонстрираха, че изненади съвсем липсват - ГЕРБ печели непосредствено или остава в битката за огромните градове, а главният съперник е предстоящ - Българска социалистическа партия. И двете партии обаче не печелят повече гласоподаватели, а тук там пробиват по-десни, цивилен или корпоративни кандидатури. Накратко: голям е шансът кметът на вашето обитаемо място да е същият или негово партийно копие.

Понеделник не беше кондензиран и със международни събития. По-забележимите бяха свързани с Brexit и (пред)последното отсрочване на датата, както и с възможния нов водач на Ислямска страна.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ–ВАЖНОТО ДНЕС

10 обстоятелството от резултатите в кметските избори ГЕРБ печели шест регионални града на първи тур (Бургас, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Габрово, Хасково), както и две подкрепени кандидатури - в Монтана и Кюстендил, спрямо 10 на предходните локални избори през 2015 година Движение за права и свободи е абонирано за успеха в Кърджали, а Българска социалистическа партия още веднъж няма нито една директна победа .В София предстоящо балотажът ще е сред Йорданка Фандъкова (36.5% при малко под половината обработени протоколи) и Мая Манолова (27.5%) , като разликата от 9 процентни пункта в интерес на настоящия кмет е по-голяма от предстоящите от социолозите.Новината от столицата се споделя Борис Бонев , който съумя да притегли съвсем 11% от гласовете, като най-видимо задейства младите . " Демократична България " предстоящо реализира най-силен резултат в София и е трета мощ в столицата - претендентът за кмет арх. Борислав Игнатов има 12.35% , а листата за общински съветници събира 14.5% от вота . " Изненадата " Дани Каназирева на балотаж в Пловдив няма да се състои - дали тъй като пловдивчани са предпочели различен, имало е манипулирани анкети при излизане на гласоподаватели или платен избор. На финала в последна сметка отиват Здравко Димитров от ГЕРБ (36% при 100% обработени протоколи) и Славчо Атанасов от Вътрешна македонска революционна организация (16%). В Несебър задържаният два дни преди изборите доскорошен кмет Николай Димитров печели на първи тур с над 60% пред съперника си от ГЕРБ Атанас Терзиев. Спорната акция на прокуратурата имаше противоположен резултат. Сегашният варненски кмет Портних въпреки всичко отива на балотаж (49.3% при преброени 93.5% от гласовете), като алтернативата е националистът от " Възраждане " Костадин Костадинов (14.3%)Най-куриозен е резултатът в Доспат : там монополът на ГЕРБ е цялостен , тъй като имат кмет на първи тур и (не е грешно) 100% от общинските съветници.Созопол може да стане червен след балотажа. Сочената за любимец кандидатка на ГЕРБ Красимира Германова, подкрепена и от някогашния кмет Панайот Рейзи, изостава с 13% от претендента на социалистите Тихомир Янакиев с 45%.ГЕРБ загуби Банско. Досегашният кмет Икономов изненадващо отпада на първи тур, а новият кмет е някогашният началник на ДАНС в Благоевград Иван Кадев, зад който седи шарена коалиция. ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести през днешния ден в три фрази

Тунелът под Шипка в действителност ще е от пет по-къси и ще коства над 320 млн. лева

Дни преди изборите пътната организация изненадващо е оповестила социална поръчка за планиране и строителство на тунела под връх Шипка, един от най-отлаганите инфраструктурни обекти. Прогнозна стойност е над 320 млн. лева с Данък добавена стойност, ще се кандидатства за еврофинансиране от идващия интервал, срокът за осъществяване - малко над четири години, т.е. най-оптимистичният сюжет е пътят да е подготвен през 2025 година По трасето няма да се прави един дълъг тунел, а няколко, като тунелът под самия връх ще е с дължина 3.22 км, а останалите четири - по-къси .

Европейски Съюз одобри " гъвкаво " отсрочване на Brexit до 31 януари 2020 година

Европейският съюз се съгласи да отсрочи Brexit до 31 януари 2020 година с опцията Англия да напусне по-рано , в случай че договорката бъде утвърдена. Така се отваря пътят на опозиционните партии да поддържат предлагането на премиера Борис Джонсън за предварителни избори през декември . По-рано либералдемократите и Шотландската национална партия оповестиха, че ще поддържат избори на 9 декември, в случай че разновидността за Brexit без договорка на 31 октомври бъде изключен.

Гърция възнамерява да отстрани Данък добавена стойност при покупко-продажбите с парцели

Гърция да отстрани Данък добавена стойност при покупко-продажбите с парцели, с цел да подтиква бранша и поддържа строителните компании. Идеята е на новия министър председател Кириакос Мицотакис , включваща нови вложения, данъчни промени и ограничения, които да понижат неприятните банкови заеми, написа " Катимерини ". Мерките ще обиден парцелите, които са получили позволение за градеж след 2006 година Пакетът е допълнение към концепцията от лятото за понижаване с 30% на налозите върху парцелите на стойност над 200 хиляди евро. Целта на Мицотакис е да подтиква междинната класа, като ограниченията ще подлежат и на разбор с сътрудниците и зависят значително от осъществяването на бюджета. Падането на Данък добавена стойност върху покупко-продажбите биха облагодетелствали и българи , които имат към този момент парцели с капиталова цел там или са евентуални купувачи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Новата централа на Lego - като продукта

[Lego]
Датският производител на играчки Lego завърши първия стадий от построяването на новата си централа в Билунд. Новият кампус, който се простира на общо 54 хиляди кв. м, би трябвало да бъде приключен към 2021 година, като в него ще работят 2000 души. Според основния изпълнителен шеф на компанията Нилс Кристиансен, новата централа ще помогне на Lego в битката с производители като Apple или Nike за привличането на цифрови, аналитични и изобретателни експерти, написа Bloomberg.

Дизайнът на двете здания на централата е направен от C.F. Møller Architects и въодушевен от рисунка в кабинета на притежателя LEGO Group Келд Кирк Кристиансен. На нея е изобразено момче, което държи постройка, направена от блокчета Lego, споделя профилираното издание Building Design & Construction. Ето за какво интериорът й включва цветни стени, наподобяващи емблематичните цветни тухлички на компанията, както и направени в стила на Lego анимационни герои като Мечо Пух и Спондж Боб и типични Lego фигурки на пожарникари, служители на реда и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР