Боят настана, тупат сърца ни! Ето ги близо наште душмани!

...
Боят настана, тупат сърца ни! Ето ги близо наште душмани!
Коментари Харесай

Беновска: Г-н Петков! Вие и „Промяната“, накъде водите България?

„ Боят настана, тупат сърца ни! Ето ги близо наште душмани! Кураж, тайфа – вярна, сговорна! Ний не сме към този момент парадайса покорна! “

Не, не сме в 1875-та. И Иван Вазов не е възкръснал. Но! „ Продължаваме промяната “, като че ли са се превъплътили в „ Панагюрските въстанци “…

16 юни 2022-ра

Кирил Петков, с мегафон в ръка, води митинг под лампата пред 47 Народно събрание. Вее Българското знаме…

Кирил Петков: Приятели, едно ви обещаваме! Че до момента в който сме тук прави и имаме още пулс, няма да дадем България на тези мафиоти! Ще се борим до дъно! Мафията вън!

Приятели, желая също още нещо да ви кажа. Днес това, което видяхме се оказва – дали си с марката Има Такъв Народ, дали си с марката „ Възраждане “, дали си с марката Движение за права и свободи, дали си с марката ГЕРБ – това е едно и също задкулисие, което стои зад всички тях! Но другари, смяната пристигна! Не могат да ни върнат назад! Вие сте доста, ние сме дружно! Няма къде да вървят! Заедно!

Приятели, България има целия късмет да бъде една европейска, естествена, цивилизована страна. Докато всички ние сме дружно и всички чакаме, че тази смяна ще стане на база всички нас! Няма да сме единствено ние, няма да сте единствено вие. Само дружно можем да го създадем, само че ще го създадем! Сега ще дам думата на съдружните ни сътрудници.

Корнелия, и тя, вее знаме под лампата на 47 Народно събрание, но не го е извезала като Райна Княгиня…

Корнелия Нинова: Благодаря ви че сте тук и че сме дружно! Днес стартира същинската борба с мафията! Благодарим ви, че по този начин непринудено реагирахте на това, което се случва през днешния ден! Никога не се предавайте! Заедно ще успеем!

Кирил Петков: Приятели, другото, което ви приканвам. Сега ще има избор на съмнение. Този избор на съмнение да не ви разочарова. Това е просто една от стъпките, която ще минем и ще преминем! Ако си спомняте едно време излязохме просто като едни служебни министри. Видяхме какъв брой доста е завзета нашата страна от едни подмолни играчи, които употребяват да се обогатяват от нея. Но успяхме да спечелим изборите! Но същите тези хора ни вкараха в задкулисие, което продължава да върви с нас. Сега, на идната стъпка това, което ще се случи, е, че това задкулисие ще бъде отрязано. За пръв път България ще има същински късмет да влезем в контрола на тази страна, тъй че тази страна да работи за всички нас! Така че победа, дружно сме, не се предавайте, ще успеем!

Експредседателят на въпросното 47 Народно събрание Никола Минчев, пък, се прости с народа, сякаш отива – като Граф Монте Кристо – на изгнание на остров Елба…

Никола Минчев: Благодаря ви, другари! Това, което вършиме тук, ни дава на всички и на мен съответно силата да продължим по-силни! Няма да се отхвърляме! Не сме си го и помисляли! Следващите пъти, в които съм в позиция да организирам гласувания в постройката зад мен, тогава, когато пущам гласуванията, няма да се опасявам какъв ще бъде изхода, тъй като знам ли по какъв начин ще гласоподават парламентарните групи, а ще съм сигурен, че зад мен, метафорично и безусловно, пред мен стои едно устойчиво болшинство, което да излъчи устойчиво държавно управление! Което да работи единствено за България, без разръчкването на някои схеми и натискането на някои копчета да кара част от подкрепящите държавното управление да се обръщат на 180 градуса!

Кирил Петков: Приятели, последно нещо желаеме да ви кажем. Не се опасявайте, ние няма да ви предадем! Никакви покупко-продажби няма да има! Нито с Бойко Борисов, нито с Делян Пеевски, нито със Слави! Ще победим! Демократичната част на българското общество, България ще бъде друга!

А, на 17 юни 2022-ра, президентът Румен Радев – като кучето – файтонджия на впряга с мишките в Пинокио – „ размаха бич “:

Румен Радев: Аз проследявам с оскърбление разпада на това Народно заседание! Но партиите би трябвало да са наясно, че с тези кални битки дискредитират цялата политическа система, че Българският парламент не е пазарище! Едните пазарят депутати, другите се договарят да връщат остарелия корупционен модел. Но и двете страни убиват вярата и доверието на българите в политическата класа. Убиват го с речта си, с държанието си, с популизма и с братуването сред политически съперници в името на властта!

Медия: В този смисъл привършен ли е политическия разговор, съгласно Вас?

Румен Радев: Блокажът на институциите е реалност, а животът нараства и хората чакат бързи решения. И държавното управление носи цялата отговорност за ръководството на страната, до момента в който Народното събрание не реши друго. Затова тези кавги не би трябвало да го отклоняват в активността му по решаването на неотложните задания. Освен това кабинетът би трябвало да разсее всевъзможни съмнения, че може да отстъпи от ветото за Северна Македония! Знаете, че идната седмица министър-председателят отпътува за Брюксел и би трябвало да отстои националните ползи. Затова и Народното събрание, и българите би трябвало да знаят авансово и ясно – тъкмо каква позиция ще отстоява министър-председателят и тя не може да се разминава с рамката на КСНС! Всяко увъртане или опит за замяна и заобикаляне на националната позиция ще има тежки последици!

На 16 юни 2022-ра

Има Такъв Народ,ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ „ детронираха “ Политическа партия от 47 Народно събрание. В пленарната зала бяха 239 депутати. Единственият отсъстващ беше Делян Пеевски.

Кристиан Вигенин, Българска социалистическа партия: „ За “ 125, „ срещу “ 113, „ въздържал се “ 1!

6 часов спор за оставката на Никола Минчев и обвинявания за мафия:

Андрей Гюров, Политическа партия: Мафията си изиска страната! Мафията безогледно желае да удари върха на парламентарната ни република!

Йордан Цонев, Движение за права и свободи: Това е срам и дъно за българския парламент! И без това остана малко от държавността в България с помощта на тези хора тук!

Андрей Гюров,: Всички упреци в тази посока са безспорна небивалица! Измислици на индивида от диванчето!

Тошко Йорданов, Има Такъв Народ: Говорят се нелепости за диванчета и мафия! Аз разбирам, че Слави Трифонов е някакво митично създание, което дърпа конците на цялата галактика, изключително за неуважаемия господин министър-председател!

Кирил Петков, Политическа партия: За сътрудниците от ГЕРБ – в случай че си мислите, че ще ни притесните и ние ще се договаряме с вас – няма! За сътрудниците от Движение за права и свободи – в случай че си мислите, че няма да повтаряме за господин Пеевски, че е на „ Магнитски “ и че това е един от най-корумпираните хора, които американското държавно управление е оповестило в България – няма! Така че да е ясно!

Мустафа Карадайъ, Движение за права и свободи: Днес да пристигна и от тази естрада нас да ни сочите с пръст – тази измама би трябвало да завърши!

А вицепремиерът Асен Василев тупна с пестник по трибуната на 47 Народно събрание:

Асен Василев: Това в действителност ще бъде най-хубавата антикризисна мярка за кюлчетата, шкафчетата, крадците, крадците на „ Капитан Андреево “. За тях това ще бъде антикризисна мярка, тъй като са в рецесия!

Движение за права и свободи и ГЕРБ не му останаха длъжни!

Йордан Цонев, Движение за права и свободи: Защо позволявате на този случайник, има ли метод да не позволявате на министри да тропат по катедрата на Народното събрание?

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Г-н Петков, доста ще улесните българския парламент и българските жители, в случай че през днешния ден гласуваме две оставки – тази на Минчев и вашата и на вашето държавно управление!

На 17 юни 2022-ра депутатите за следващ път се посбутаха в 47 Народно събрание

Костадин Костадинов, „ Възраждане “: Предстои спор за вота на съмнение, ще има и гласоподаване. Нека да не допуснем тази фашистка сган, дано да не допуснем тези платени да дойдат …

Мирослав Иванов, Политическа партия: Моля Ви, ще Ви лишава думата!

Костадин Костадинов: Тук се пробват да ми лишават думата!

Мирослав Иванов: Да, в случай че продължите с обидите, господин Костадинов!

Костадин Костадинов: Нека да не допуснем да ни лишават страната!

Явор Божанков, Българска социалистическа партия: Г-н Костадинов очевидно е единственият, който тика страната към някакъв спор целеустремено го търси!

Мирослав Иванов: Към мен!

Явор Божанков: Да, господин ръководител, но Вие нито един път не го прекъснахте! Аз бях на същия митинг и видях, че по него хвърлят стотинки! Не копейки, стотинки! Но когато приказва за протестиращи, които са пристигнали тук, когато приказва за организация, това е индивидът, който кара хора тук с рейсове! С заплатен превоз!

Мирослав Иванов: Г-н Божанков, нямате право да взимате отношение!

Явор Божанков: И споделя – видях! Той бил видял! Знаете ли какво видяха българските жители през вчерашния ден и какво го тормози него? Видяха по какъв начин „ Възраждане “ гласоподава с Движение за права и свободи! Това видяха! Него го е боязън, че всички го видяха и най-много го схванаха! Разбраха, че дружно с ГЕРБ е идващия Волен Сидеров! Това видяха!

Мирослав Иванов: Г-н Божанков, ще Ви лишава думата! Колеги, апелирам да заемете местата си и да продължим съвещанието. Г-н Хамид! Колеги, давам 20 минути отмора, с цел да се успокоят пристрастеностите в залата!

17.6.22-ра,: Кирил Петков се закле, че Народно събрание ще взема решение за СМ.

Бойко Василев, Българска национална телевизия: Обещавали ли сте на открито, че ще вдигнете ветото за Северна Македония до края на юни?

Кирил Петков: Не знам дали чухте на Александра Милчева речта в Народното събрание. Тя напомни, че всякога, когато задкулисието се опита да разклати страната, подвига картата Северна Македония или Македония, тъй като тогава още не е била Северна Македония. Всеки път, това се случи и при нас! За да стои тази коалиция нестабилна непрестанно се говореше за Северна Македония и за бъдещото изменничество на България! Това, че го повторих може би 20 път, че няма да има решение без Българския парламент, тъй като Българският парламент е най-широката естрада от институциите, все едно, че не го споделях! Знаете ли за какво никой не го слушаше? Защото не беше преференциално да се чуе това! Те желаеха да повтарят още веднъж и още веднъж някакви тези за национално изменничество, някакви тези за задкулисие при решението! Не! Това, което ще видите в идващите няколко дни ще бъде крайният отговор на този въпрос! Аз, като министър председател, няма да взема никакво решение, в случай че това решение не е взето преди този момент от Българския парламент! И аз ще извърша волята на Българския парламент! Ако решението отнеме време, ще очаквам, до момента в който това решение бъде взето. Другата седмица отивам в Брюксел. Отсега го споделям, в случай че нямаме решение на Българския парламент в една или друга посока, единственото нещо, което ще кажа, когато съм към масата с всички други водачи от Европа е – аз дадох обещание, че това решение би трябвало да се вземе от Българския парламент, и тъй като то не е взето – аз няма да направя никаква смяна в българската позиция!

Бойко Василев: А ще вкарате ли френското предложение в Българския парламент, като казвате по този начин?

Кирил Петков: Това, което се случи, тъй като толкоз доста офанзиви имаше по тази тематика – те са подправени! Те прикриваха същинския проблем! Прикриваха нашето предпочитание и нашата битка да почистим задкулисието от обединението. Тя беше повдигана непрестанно тематиката за Северна Македония. И аз какво направих? Направихме решение на Министерски съвет, в което казахме – всяко предложение от всеки в Европа би трябвало автоматизирано да отива в Народното събрание! Така че не аз да вземам решение дали да отива в Народното събрание или не. Автоматично от Брюксел в Българския парламент. И през днешния ден, когато предлагането беше пристигнало от френската страна в Брюксел, към този момент непосредствено отиде в Комисията по външна политика в Българския парламент без да минава даже през Министерски съвет.

Бойко Василев: Кога очаквате Парламентът да го дебатира – преди или след вота на съмнение?

Кирил Петков: Това, което съгласно мен ще се случи е, че сега пристрастеностите са толкоз нажежени, че всички политически партии единственото, в което сега са се фокусирали, е този избор на съмнение. Така че аз персонално не знам. Това зависи от депутатите, от другите политически сили. Но това, което аз чакам е, че докато се гласоподава вота на съмнение в сряда, надали ще има други тематики, по които те ще дискутират.

Бойко Василев: Скопие направи ли най-малко един дребен жест, най-малко един дребен компромис? Поне нещо направи ли в отговор на Вашия по този начин необятно разгласен нов метод?

Кирил Петков: Да! Още през цялото време, в случай че си спомняте, първите условия бяха 5+1. Със самото оповестяване на нов метод на другарски метод на говорене с тях те дадоха незабавно първото изискване е стана незабавно 4+1.

Бойко Василев: Ама това беше въпрос, решен още през 1999 година, господин министър председател!

Кирил Петков: Но преди нашето държавно управление да пристигна беше 5+1, а един месец по-късно стана 4+1 без да се желае реципрочно придвижване от България. Второто нещо, което се случи, съгласно мен. Ако това, което слушам, е правилно, че във френското предложение, аз дори не съм го прочел, взех решение да отиде непосредствено да отиде в Народното събрание, ще има гаранция за българите в РСМ и по антидискриминация, и по най-ключовата тематика, която всички българи сега наблюдават – Конституцията! Че РСМ няма да стартира своите договаряния преди да смени своята Конституция и българите да бъдат част от народите, които съставляват тази страна.

Бойко Василев: Проблемът е, че доста хора, които наблюдават тематиката, виждат от тяхна страна доста неизпълнени обещания и се съмняват, че едно заричане ще бъде изпълнено преди започването на договарянията!

Кирил Петков: Тук към този момент става дума за европейска гаранция, европейски контракти и прецизен език какво се случва, в случай че има несъблюдение. Но дано да оставим това на Министерство на външните работи. Нека да оставим Министерство на външните работи да изясни на Българския парламент по какъв начин е защитило тези позиции и Българският парламент да вземе своето решение! Аз, като министър-председател, няма, и тук го споделям толкоз изрично, тъй като не желая да го дублирам още доста пъти, няма да взема никакво независимо решение! Единственото, което бих направил, е да последвам волята на Българския парламент по тази тематика!

Бойко Василев: Отивате в Брюксел, ще се срещнете ли с Европейските либерали от „ Обнови Европа “? Това е партията на Макрон, който по съвпадане държи европейското председателство сега!

Кирил Петков: Ние имаме доста положителни връзки с Еманюел Макрон! Още от първия миг доста се харесахме! Другите хора от европейските либерали, Марк Рюте, той пристигна тук до София, в случай че си спомняте, разходихме се дружно из центъра на София. Министър-председателят на Белгия, министър-председателят на Люксембург. Това са доста мощни персони, водачи в Европа! Но аз им споделих нещо доста значимо. Аз им споделих – в случай че ние в България обещаваме нулева приемливост към корупцията, ние този стандарт желаеме да го внесем чак до Брюксел! Какво значи това? Означава да сложим ясни стандарти на европейските политически фамилии, тъй че да не си затварят очите за корупция на локално равнище, с цел да получат поддръжка в Брюксел! С други думи, в случай че желае Политическа партия да бъде част от това европейско семейство и аз доста одобрявам тяхното семейство, мисля, че и цялата партия – този стандарт би трябвало да бъде комплициран! Защо? Според мен не е обикновено да приказваме за бистрота, антикорупция, правото на закона и по едно и също време да има член като Движение за права и свободи, при които част от водачеството в тази партия са хора, които са на „ Магнитски “! Ако би трябвало да има най-малко най-малък стандарт, че член на това европейско семейство, в случай че има водач, който е разгласен от наш сътрудник за висока степен на корупция, този член би трябвало да бъде комплициран встрани, до момента в който почисти своето водачество. Защото това, което видяхме с ГЕРБ и с ЕНП, е тъкмо това, което не желаеме да виждаме в това европейско семейство! Когато една голяма корупция се случва на локално равнище, се затварят очите, тъй като Брюксел желае поддръжката!

Бойко Василев: Какво Ви отговори Макрон, тъй като Илхан Кючюк от Движение за права и свободи е съпредседател на Европейските либерали? Това е доста висока позиция!

Кирил Петков: Тук има две разнообразни позиции. Едното е Европейските либерали, другото е европейското семейство Renew. Либералите влизат в Renew, само че това не е едно и също. Така че, когато ние приказваме за Политическа партия, ние гледаме Renew, либералите не гледаме. Така че отговорът на Вашия първи въпрос е – не, няма да отида на този обяд с Европейските либерали, до момента в който не изясним ясните стандарти, които поставихме. И отново да кажа, аз нямам нищо срещу Движение за права и свободи да са част от Европейските либерали! Нищо срещу! Просто, до момента в който изчистят своите фрагменти, които да вземем за пример са на „ Магнитски “, господин Пеевски до момента в който е част от първата линия на Движение за права и свободи, аз считам, че те би трябвало да бъдат моментно „ замразени “! В момента, когато съумеят да трансформират своята партия, аз бих се радвал да бъдем част от едно и също европейско семейство!

Бойко Василев: Накрая е доста значимо да изясним какво следва – разчитате, че ще останете на власт след този избор, или разглеждате сюжет, при който ще падне това държавно управление, ще се завърти още веднъж рулетката и ще вършиме ново държавно управление вие от Политическа партия с новата рулетка?

Кирил Петков: Готови сме и за двата сюжета! Първият сюжет – ние се борим за всеки самостоятелен глас, който е в Народното събрание, за всеки виновен народен представител, за всеки човек, който не желае да хвърли България в политическа рецесия, плюс войната, плюс икономическата рецесия, плюс риска да загубим 12 милиарда, в случай че не се одобряват всички тези закони. Така че ще продължим. Ето, аз персонално, за не се наскърбяват сътрудниците в Народното събрание, ще продължа персонално да контактувам с всеки един народен представител, за който е по-важно да поддържа България и нейното държавно управление, в сравнение с персоналната си партия! Това ще продължи до вота на съмнение! След това, в случай че държавното управление падне и ни се даде още веднъж мандат, ние ще стартираме съдружни договаряния, само че не с господин Борисов, не с ръководството на Движение за права и свободи, не с Костадин Костадинов и не със Слави Трифонов! И в този момент въпросът е с кого? С всички самостоятелни депутати във всички тези партии! На нас ни трябват 6 индивида, с цел да отвоюваме, България да има без значение ръководство от задкулисието!

Бойко Василев: Всички, един по един?

Кирил Петков: Всеки, който желае да приказва с нас! И ще приказваме не за нещо друго, ще приказваме за политики, ще приказваме за визия, ще приказваме за опасности, в случай че падне държавното управление, какво в действителност става! И се надяваме, че ще намерим още 6 гласа!

Бойко Василев: Ако бъдещето на държавното управление и на обединението зависи от това министър председателят да не се споделя Кирил Петков, ще отстъпите ли Вие?

Кирил Петков: Винаги, постоянно, в случай че не би трябвало да предам България на задкулисието! Тогава нямам никакъв проблем! Ако обаче се вижда, че единствената опция е някаква грозна коалиция сред „ Възраждане “, Движение за права и свободи, водачеството на Има Такъв Народ и ГЕРБ отпред с господин Борисов, аз ще се удрям до дупка!

Бойко Василев: А в случай че министър председателят е от Политическа партия, само че не сте Вие?

Кирил Петков: Никакъв проблем! Аз доста одобрявам моите сътрудници! Много имам вяра, че те са със същите чисти мисли и същата идея, с която съм и аз!

–––––––––––––––––––––––––

21 и 22 юни 2022-ра идват като градушката в Садово. Дали, Петков и Василев ще съумеят да си спасят властта за „ Промяната “ от „ квартета “ Слави, Борисов, Доган и Костадинов?

Какво ли ще се случи на първия избор на съмнение на държавното управление на Кирил Петков и Асен Василев?

Г-н Петков! Вие и „ Промяната “, накъде водите България?

Аз съм Беновска. И запитвам.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР