Боян Слат е роден през 1994 г. в Холандия и

...
Боян Слат е роден през 1994 г. в Холандия и
Коментари Харесай

Защо младият изобретател и пазител на океаните Боян Слат не е популярен като Грета Тунберг?

Боян Слат е роден през 1994 година в Холандия и още като дете вместо да играе с връстниците си избира да сглобява странни механизми и да изобретява нови устройства. Тази му пристрастеност продължава и през тийнейджърските му години и по този начин когато е единствено на 14 слага нов международен връх на Гинес за едновременното изстрелване на 213 водни ракети. Това е първата от многото награди, които ще получи преди да навърши 30.
Боян няма милиони почитатели, само че е дал повече за опазването на околната среда в сравнение с Грета Тунберг. Слат е упорит, само че и потвърден към този момент академик, макар, че е единствено на 25 година
Освен изобретенията Боян има и друга пристрастеност – гмуркането. Така по време на една подводна разходка в Гърция сътрудника на Декстър осъзнава, че в морето плуват повече пластмасови боклуци, в сравнение с риби. Притеснен от екологичното си просветление той не губи време да се жалва във Facebook, а се залавя за работа.

Връщайки се от Гърция, младият холандски откривател стартира да изследва разнообразни разновидности за избавяне на моретата като главната му концепция е да употребява морските течения за събиране на отпадъците. Извежда и четири съществени казуса, чието решение ще докара задачата му до триумф:

1. Почистването на океаните значи справяне с 5-те великански сметосъбирателни точки, които са в непрестанно придвижване.

2. Размерът на отпадъците варира от големи риболовни мрежи до микроскопични пластмасови частици с размерите на планктон.

3. Решението на задачата би трябвало да е такова, че да разреши събирането на всички боклуци и връщането им назад на сушата с минимални стопански разноски.

4. Реалното количество боклуци в моретата, за жалост, към момента остава незнайно.

Малко по-късно Боян се включва в учебен план, с помощта на който има опция да развие концепцията си. Така, дружно с другите участници той още веднъж се връща в Гърция където правят полеви проучвания и откриват, че съществуването на микроскопични пластмасови боклуци на повърхността е 40 пъти повече от това на по-големите обекти. Какво се случва на морското дъно обаче остава мистерия за екипа.
Така се стига до създаването на “10-етажен” трал, събиращ боклуци по едно и също време на разнообразни дълбочинни равнища, само че устройството се оказва неефективно и бива извадено от водата изцяло унищожено.
След не толкоз сполучливия завършек на този план Боян не се отхвърля и се обръща за помощ към професори и специалисти от университетите в Делфт, Утрехт и Хавай и изследва опцията за създаване на система от плаващи бариери, прикрепени към морското дъно, която употребява океанските течения за напредване (спестявайки транспортни разходи), улавя отпадъците и ги събира на специфична платформа.

Това става през 2012 година когато Боян Слат е единствено на 18 години. Той показва концепцията си на TEDx събитие, а шест месеца по-късно, през 2013 година взема решение да прекъсне следването си в Техническия университет в Делфт, с цел да основе лична компания. Ocean Cleanup започва с капитал от едвам 300 евро, само че видеото от присъединяване на младия академик в TED Talk придобива голяма известност в интернет и след няколко сполучливи краудфъндинг акции съумява да събере още 90 000 $ за идеята си.
2014 се трансформира и в годината на финансовия пробив на новопоявилата се компания.
Благодарение на помощта на над 380 000 души от 160 разнообразни страни, екипът на Ocean Cleanup събира още 2 млн $ единствено за 100 дни. По същото време Боян се трансформира в най-младия притежател на премията “United Nations Champions of the Earth”. Следва 2015 година и премията “Млад предприемач” в категорията “Морска индустрия” на норвежкия крал Харалд V, а планът му попада в класацията на списание Time за най-хубавите изобретения на годината. През 2016 година Forbes пък го включва в влиятелния лист “30 under 30”.

Миналата година до 2018 година стартира да работи първата плаваща платформа край Голямото тихоокеанско бунище, като съгласно екипа на Ocean Cleanup ще са нужни единствено 5 години половината от “сметището” да бъде прочистено.

И макар всичките си старания като тинейджър и юноша той не е толкоз известен като Грета Тунберг-просто тъй като работи, а не стачкува.

Всяка година в международния океан се изхвърлят над 8 милиона тона пластмасови боклуци, които подети от морските течения се събират в 5 великански боклучени точки. Една от тях е “Голямото тихоокеанско сметище” – голям плаващ остров от боклуци, 3 пъти по-голям от Франция.

Учените са пресметнали, че с цел да се изчистят изцяло моретата и океаните от пластмасовите боклуци ще са нужни едвам 79 0000 години.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР