Боян Рашев, експерт по управление на околната средаГледам, че тази

...
Боян Рашев, експерт по управление на околната средаГледам, че тази
Коментари Харесай

Ако някой мисли, че САЩ ще доставя газ по-евтино, има нужда от спешна лекарска помощ...

Боян Рашев, специалист по ръководство на околната среда

Гледам, че тази " вест " е доста вървежна във Фейса, тъй че се усещам задължен да внеса малко изясненост...

Т. нар. " цени на Газпром " се дефинират по формула, която е залегнала в контракта ни с тях. Доколкото знам там 70% тежест има цената на хъба в Холандия, а 30% в обвързвана с настоящата цена на нефта (поправете ме, в случай че бъркам!).

Благодарение на последните 30% през последната година България получава от Газпром природен газ на по-ниски цени спрямо доста страни в Европа, които напълно зависят от пазара на холандския хъб. Последният пък е най-силно подвластен от добива на страните в близост и световните цени на втечнения природен газ.

Ако някой си мисли, че частна американска компания ще изнася полутечен природен газ за България, Гърция, Турция или която и да е страна в Европа на цена, която е по-ниска от котировките на хъба в Холандия, то този човек има потребност от незабавна лекарска помощ...

Ако някой си мисли, че механически е допустимо природен газ да се добива, придвижва, втечнява, транспортира по море, газифицира и вкарва в мрежата на страна без лична апаратура за регазификация на по-ниска себестойност (и надлежно цена) в сравнение с газ, който идва по тръба от много по-малко разстояние, то този човек има потребност от незабавна лекарска помощ...

Колкото и да не ни харесват, това са пазарните действителности. Определят се от физиката и стопанската система.

Политиката е изцяло друга тематика. И аз не желая да подвластен от Русия, само че не виждам за какво би трябвало да се ръсят откровени неистини, с цел да оправдаем политическото решение да НЕ внасяме от Газпром. Фактът, че Русия води война в прилежаща страна за мен е задоволителен.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР