Боян Чуков, геополитически анализатор, в интервю за Аудиокаста на Фокус“

...
Боян Чуков, геополитически анализатор, в интервю за Аудиокаста на Фокус“
Коментари Харесай

Боян Чуков: Дано не станем съчки в глобалните сблъсъци като евреите и палестинците

Боян Чуков, геополитически анализатор, в изявление за Аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “

- Войната сред " Хамас “ и Израел продължава и като че ли международните водачи са се подредили на опашка за визити в Тел Авив. Кой от тях ще може да окаже влияние върху спора в Близкия изток? Гост в студиото е геополитическият анализатор Боян Чуков. Добре пристигнал в аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “, господин Чуков.

- Здравейте.

- " Наблюдаваме английски чай в американски чаена чашка, подсладен с турски шекер, а палестинците и евреите са единствено съчки в кладата. “ Разшифровайте ни тази ваша метафора.

- Първо бих желал да стартира с това, че – да, всичко стартира с едно нахлуване на " Хамас “ против евреите, против Израел. И в първите часове може би борбата бихме могли да я охарактеризираме като борба сред палестинци и евреи. Малко по-късно тя се трансформира в борба сред евреи и араби. Още по-късно тя се трансформира на борба сред евреи и мюсюлмани. А в този момент към този момент виждаме – и вие вярно отбелязахте, че целият свят гледа сега този район – борба сред " Глобалния Юг “ и " Глобалния Север “. Т.е. ние виждаме по какъв начин за броени дни този спор от едно " скарване “ сред палестинци и евреи се трансформира в проблем №1 в света и всички към този момент заплашват, че ще има Трета международна война, ще има нуклеарен Армагедон и така нататък И в общи линии, не са доста надалеч от истината.

- Това илюстрация на конфликта на цивилизациите ли е?

- Да. Разбира се, това е геополитика и в случай че бъдем прецизни, само че към този момент в детайлите, това е геополитически конфликт. И геополитически конфликт без есхатология – няма подобен. Както виждате, редом на злободневните мнения стартират исторически ретроспекции – какъв брой хиляди години преди Христа там кои са живеели, Палестина от кое място идва. Едни споделят, че това още римляните са го измислили, други споделят, че понятието " палестинци “ го е измислил Ясер Арафат. Но по този начин или другояче, да не влизаме в тези детайлности, защото те са прекомерно надалеч от всекидневието, макар че някъде в далечината стимулират дейностите на едните и на другите. В този спор виждаме, че на процедура се включват всички спорове, които съществуват до този миг.

Да твърдим, че този спор в Палестина няма нищо общо с този в Украйна, или няма нищо общо с този в Кавказ, или няма нищо общо с повишаване на напрежението в Северна Европа, с нарушаването на норвежкия газопровод, само че за мен доста е значимо да имаме поради този спор по какъв метод оказва въздействие върху идните избори в Съединени американски щати. Защото Путин – прекрасен или неприятен, неговият представител Песков недотам интелигентно сподели, че в общи линии е въпрос на условност той да бъде избран отново отново, в случай че се яви като подобен. В момента този спор оказва доста съществено въздействие върху настройките и пределекторалната обстановка в Съединени американски щати. И не на последно място, несъмнено, би трябвало да включим и транснационалните корпорации и казуса с енергетиката в световен проект, защото колкото и парадоксално да е, до този миг никой не приказва за енергийната проекция на спора.

- Върху горивата. На кого е преференциално да употребява " Хамас “?

- " Хамас “ е инструмент.

- Да, това е ясно.

- Вижте, инструментът зависи от ръката, която го употребява.

- Къде е ръката?

- Да твърдим, че " Хамас “ е напълно 100% подвластен от Иран, защото Иран оказва помощ там, образова и така нататък, е смешно. Още по-смешно е да твърдим, че " Хамас “ е инструмент на Израел за акции под непознат байрак, тъй като знаем, че 2019 година Бенямин Нетаняху в Кнесета пред групата на " Ликуд “, неговата партия, декларира, че Израел би трябвало да поддържа " Хамас “ и да финансира " Хамас “. Това е 2019 година Но това да твърдим, че Израел е този, който го употребява в тази ситуация 100%, отново е доста смешно. По-точно ние би трябвало да забележим, кой употребява " Хамас “ от тези, които имат опция да го употребяват. И другото, което е – би трябвало да имаме поради, че когато приказваме за " Хамас “ или за " Ислямски джихад “, би трябвало да имаме поради, че това са " Мюсюлманските братя “. Това са " Мюсюлманските братя “, които направиха прелом.

- В Египет.

- И египетският президент няма никакво предпочитание да позволява този човешки поток от палестинци на Синайския полуостров, защото с тях идва и " Хамас “, идват " Мюсюлманските братя “. Да не забравяме, че те убиха и един от президентите на Египет. В този проект, обаче, би трябвало да погледнем доста в резюме, какъв е генезисът на " Мюсюлманските братя “. " Мюсюлманските братя “ са основани в Кайро през 1928 година от преподавателя Ал Бана – той издава списание. То се популяризира в сунитския свят – за пояснение на исляма и така нататък, само че по този начин или другояче, към изданието се основава мрежа, която в един прекрасен миг се трансформира в придвижване, съвсем политическа партия. Първата джамия е издигната в английския бранш на Суецкия канал с парите на Остиндийската компания, под зоркото наблюдаване на един прочут английски лорд. Т.е. и по тази причина някои споделят, че при " Мюсюлманските братя “ има английска диря.

- Следа?

- Естествено, логиката ни подсказва, че може би тя съществува и в " Хамас “. Моето персонално разбиране е, че такава съществува в действителност, тъй като в случай че всичките тези фактори, които ги загатнах, трите, ги обединим и забележим, че всеки се пробва да употребява " Хамас “ по свое предопределение, виждаме тогава и обяснението, за какво офанзивата против израелската войска е толкоз високотехнологична и с подобен разсъдък е направена, което не типично и не е особено за тези, които вървят по джапанки с калашници и стрелят.

- Добре, само че кой би могъл да ги употребява в този момент, в съответната обстановка, в офанзивата от 7 октомври?

- За мен картината леко стартира да се прояснява. Като имаме поради, че на терена липсваше мобилна връзка и това става единствено с доста мощна техника – подобен център има на Крит за радиоелектронна война и той е английски – смятам, че по тази причина чаят е британски. Британците се връщат безшумно и безмълвно, по британски на терена, както пее Висоцки в една от своите песни, само че го вършат доста интелигентно, вършат го доста безшумно, доста професионално. Защо? Виждаме, че имаме конфликт, " необикновен “ – сега " необикновен “ го споделям кавички, тъй като нормално ние сме привикнали да твърдим, че това, което споделя Вашингтон, го повтаря Лондон. Нали си спомняме, че едно време един от английските министър председатели беше наименуван " пуделът на Вашингтон “ или " пуделът на Буш “ по време на събитията в Ирак. Трябва да имаме поради, че Израел е 51-вият щат на Съединени американски щати. И до момента в който Съединени американски щати бяха неоспорим световен хегемон, тогава и ЦАХАЛ беше популярен, и " Мосад “ беше популярен, а в този момент, когато Pax Americana се разпада, ние виждаме, че Израел не е същият. И ние към този момент виждаме, че ползите на Англия и на Съединени американски щати се разделят.

- А къде оставяте Русия?

- Така. Русия се пробва да играе в тази конюнктура с ресурсите на своята дипломация, или по-точно с престижа на своя президент. Но събитията в Израел и в Ивицата Газа – те също удариха съветския президент, тъй като те дадоха мотив на неговите критици вътре в Русия. Руският президент сподели, че събитията в Газа са покруса. И няколко коментатора към този момент го попитаха: " А това, което се случва в Донбас и в Украйна “…

- Какво е?

- 8-10 години е покруса. Защо не се заемеш първо със личната си покруса в своя дом, преди да разрешаваш нещастията на другите нации? “. Но по този начин или другояче Русия има престиж, съветският президент има престиж и дружно с китайския началник Си Дзинпин сега са неофициални водачи на тези, които са против " Колективния Запад “. Така че Русия има своя роля в тоя спор.

- И собствен интерес.

- Има собствен интерес. Но вижте, в такива случаи всеки търси следите на Москва и ръката на Москва, само че аз задавам един доста елементарен въпрос: преди да стартираме да приказваме за съветската диря, би трябвало да си зададем въпроса. Първо, тези, които споделят, че има съветска диря, споделят " Русия се бърка във всички избори по света. Русия няма точка на земното кълбо, където да не се е набъркала. Русия е вездесъща на всички места, взривява газопроводи, трови всякакви хора и така нататък “. А поставяйки на Русия тези качества, ние признаваме, че Русия е една велика страна, хегемон световен, който взема решение на всички места, във всяка точка на земното кълбо своите ползи и ги пази. От друга страна, ние приказваме, че Русия всеки миг ще се разпадне, че стопанската система й е куца, че 2015 година Путин е починал и Русия се води от някакъв двойник, че вървят и изкарват чипове от украинските перални, с цел да ги качват на ракетите. Значи тези, които заемат тази позиция, би трябвало да се уточнят, Русия къде е: или е велика и №1 в света, или е елементарна районна държавица, която е със затихващи функционалности. Едно от двете е, тъй като и двете значат, че тези, които разясняват по този метод, имат някакво шизофренично отношение към Русия.

- А по какъв начин гледате на тези мнения, че в действителност с отварянето на фронта в Израел и в Ивицата Газа, в действителност се отмества прожектора от Украйна?

- Този прожектор се измества в медиите и ние оставаме с това усещане, че то се измества. На процедура сега има придвижване на фронта на украинска територия и в този проект съветската войска не може да се похвали с някакви доста съществени триумфи. И по тази причина и подлагат на критика Путин – вземи си оправи първо армията, първо си оправи вътре страната. Защото ето в този момент излезе една информация, че министърът на стопанската система Антон Силанов не е извършил декрет на президента от август месец. Ако е бил изпълнен този декрет, стопански субекти в Руската федерация, които са свързани с съветските олигарси, няма да могат да изнасят всеки месец по 2-3 милиарда $ от страната. Вие нали разбирате, че казусът вътре в самата Русия и в Украйна е доста изострен и той е доста изострен и за руснаци, и за украинци, и за всичките, които са към този спор.

Но аз желая да обърна внимание на един доста значим миг. 2008 година, декември месец, имаше една интервенция на ЦАХАЛ на израелската войска, отново в Ивицата Газа. Пак имаше сходни събития и интервенцията се наричаше " Излято олово “. Тогава какъв беше казусът? Срещу Ивицата Газа в морето са открити прилични находища на природен газ. Това находище 60% е благосъстоятелност на " British Gas “, 30% са на една компания, която е ливанска, само че не се знае зад нея кой тъкмо стои, и 10% беше на Палестинската автономност. И Израел във всички случаи, и най-много British Gas се мъчат да сложат ръка на това находище, тъй като по формулите, които оферираше British Gas, облагите се чакаха да бъдат някъде към 2 милиарда годишно. 1 милиард трябваше да отива за Ивицата Газа, т.е. да се финансира " Хамас “. И тук израелското държавно управление беше безусловно недоволно и нямаше никакво предпочитание да продължи нататък.

- И това продължава и до през днешния ден?

- Това продължава и до през днешния ден. Даже мога да ви кажа – след няколко години откакто бяха прекратени договарянията с British Gas, те още веднъж бяха възобновени и в този момент, в случай че погледнете доста деликатно крайбрежието, Ивицата Газа, там израелското крайбрежие – посредством Червено море, откакто се създадат тръбопроводите, концепцията на British Gas е била да се стигне до " Джейхан “ – турското пристанище, и там да се сплоти с другия прочут водопровод – " Баку-Тбилиси-Джейхан “. Сега разбирате ли, " турският шекер “ от кое място идва?

- Кои са в действителност към този момент противниците за надзор в Близкия изток, като знаете кои са от едната и кои от другата страна?

- От цялата тази история, от тази драма, която за жалост е ужасяваща както за еврейската майка, по този начин и за палестинската майка, печели Доналд Тръмп. Доналд Тръмп печели, тъй като обстановката сега стартира да дави Джо Байдън тъкмо преди изборите. Виждате, че двата рейда – на Антъни Блинкен и на Джо Байдън в района бяха цялостно крушение. Самият Антъни Блинкен направи една изключителна неточност. Той отиде в Израел и сподели: " Аз пристигам тук като евреин “. Добре, но какъв медиатор ти можеш да бъдеш сред евреи и араби, откакто казваш, че си евреин?! Така че в този проект Доналд Тръмп печели, и то доста. Британците печелят с това, че могат да оказват все по-голям напън на американците в тези моменти, когато външната политика на Англия и на Съединени американски щати не съответствува, а по някой път има и искри сред тях.

И да не забравяме, на последно място са шотландските корени на Доналд Тръмп: неговата майка е от островите. Даже има един любопитен факт – там една немалка част, хайде да не кажа немалка, само че известна част от шотландските благородници са православни. И по някакъв метод това визира и рода на Доналд Тръмп. И това е обяснението, в случай че си спомняте, при полагането на клетвата – преди да влезе в своя мандат Доналд Тръмп, той се закле на Библията, а до него беше православен духовник. Тогава всички се питаха за какво. Ето от кое място идва цялата тая работа. Така че в тази ситуация от тези събития не бих споделил, че американците печелят доста. Имам поради самия Байдън и демократите. Иначе Америка печели ужасно доста, тъй като към този момент стартира изходът на по-заможните евреи към Съединени американски щати. 30-40% от висшите пластове на израелското общество са свързани с извънредно високотехнологични компании.

- Технологията се изнася?

- И технологиите също се изнасят. Т.е. ние виждаме безусловно същата история, която се получи с Европа. Европа сега я напущат и капитали, и специалисти, и индустрия, и така нататък Срещата " Един пояс, веднъж “ в Пекин и като имам преди този момент, което се договориха Си и Путин, дава съображение да се смята, че и Русия, и Китай са разбрали, че ще има не " желязна “ – " оловна “ стена сред Евразия и Европа. Т.е. светът – за това, което и различен път съм приказвал във вашето студио, се регионализира.

- И се разделя?

- И всеки район си загражда своята територия. И това е безкомпромисно. Ако погледнем сега какво се случва – " Един пояс, веднъж “ се синхронизира напълно с съветската тактика " Голяма Евразия “ и тези коридори север-юг. Но когато приказвам за коридори север-юг, имайте поради една мрежа от коридори север-юг, които идват от северните крайбрежия на Руската федерация, Северния морски път, който е част от пътя " Един пояс, веднъж “. И тези коридори през Иран отиват на Индийския океан и на Тихия океан. Т.е. виждаме по какъв начин Евразия се затваря, руснаци и китайци – те затварят Евразия.

- Близкият изток къде отива?

- Близкият изток – американците най-вероятно ще го държат, защото те смятат, че посредством Близкия изток те ще могат да нанесат доста тежък удар на китайската стопанската система, защото Китай добива петрол, само че той е непълен. Голяма част от нефта, който купува Китай, идва от Близкия изток, само че напоследък ние видяхме, че от първи експортьор, Саудитска Арабия се трансформира във втори. Първи стана Руската федерация. Т.е. Китай също си прави съответните стъпки по този начин, че да понижи своята взаимозависимост от близкоизточния петрол. Но нали разбирате, какво ще стане, в случай че американците сложат ръка на близкоизточния петрол във връзка с Европа? Европа ще издъхне тотално. Европа не може да издържи и броени седмици без близкоизточния петрол. Така че в този проект това е също един колосален удар против европейците, или по-точно дава опция американците да държат доста изкъсо европейците и на процедура да им диктуват външната политика.

- Те имат ли противници за надзор върху района? Аз отново си дублирам въпроса. Ще ми се да видя дали е единствено един или няколко са ползите, които се сблъскват.

- Абсолютно сте права, безусловно сте права, тъй като в света към този момент не бихме могли да приказваме за безапелационен единствен световен хегемон, както бяха преди Съединени американски щати. Т.е. появиха се доста страни, които към този момент имат районно значение, имат районен геополитически код. Такова значение да вземем за пример придобива Турция в района. Такова значение доста от дълго време има и Иран. Такова значение има и Саудитска Арабия. Да не забравяме, че Саудитска Арабия стартира да играе основна роля в света, когато се появи петродолара. Тогава бяха подписани съглашения със Съединени американски щати и Саудитска Арабия се оказа основен детайл в тактиката на Съединени американски щати за световно предимство. Но тогава – има един факт, който е малко прочут – Саудитска Арабия изкупи американския дълг. Т.е. Саудитска Арабия също държи американците по един или различен метод и по тази причина нейното държание е все по-независимо. Но тук, тъй като аз ви споделих тези няколко равнища, на които стартира и може да се проучва спора, Саудитска Арабия няма да тръгне против мюсюлманите, няма да тръгне против арабите. И в този проект договорът, който беше…

- Те прекратиха.

- Те прекратиха с Израел, тъй като за Саудитска Арабия това е съдбовно, защото тя се конкурира с Турция за водеща страна в сунитския свят. И виждаме по какъв начин прословутите сражения, антагонизми и спорове сред шиити и сунити спорът в Палестина на процедура ги понижи, тушира и както виждаме, към този момент външните министри на Иран и на Саудитска Арабия си приказват непрекъснато и си координират външната политика. Така че в този проект ние би трябвало да имаме поради, че голяма роля ще изиграят и Турция, и Саудитска Арабия, и Иран. Отделно Русия и Китай към този момент като световни играчи, те също имат своята роля.

- А кой от тях ще окаже въздействие върху спора и по какъв начин войната ще приключи?

- Точно това е огромният въпрос. И всички се чудят, дали въпреки всичко " Хизбула “ ще бъде въвлечена в тази война. Сега има един доста значим подробност – в Американския конгрес републиканците са предложили да се даде позволение на Джо Байдън да може да нападна всички проксита на Иран в района, т.е. да удари " Хизбула “, да удари шиитските милиции в Ирак, да удари хуситите в Йемен, да удари и " Хамас “. Знаете ли кое е най-интересното? Най-интересното е, че демократите са срещу. Те не желаят да стане това.

- Защо?

- Защото там обстановката е вулкан преди изригване и в случай че това се случи, пострадали са демократите и Джо Байдън – те ще изгубят пагубно изборите. Да, в действителност има два самолетоносача, които са там, в района, които са на задоволително огромна отдалеченост, тъй че ракетите на " Хизбула “ да не могат да ги доближат или по-точно тези ракети, с които се знае, че разполага " Хизбула “, само че някои настояват, че има и други ракети, които ще ги доближат. Но и двата самолетоносача са уязвими от военноморската база на Русия в Тартус в Сирия и още от Пекин. Преди броени часове Владимир Путин съобщи, че над Черно море ще патрулират съветски самолети МиГ-31 с ракети " Кинжал “, което също трансформира ситуацията. И тук не бих споделил чак толкоз за Черно море, колкото като се има поради, че ракетите са качени на самолети и тези ракети летят някъде от порядъка на 1000 км. Т.е. самолетоносачите от Черно море също са уязвими. Така че сега аз виждам: Русия, Китай, Съединени американски щати не желаят спорът да се разраства и те вършат всичко допустимо. От друга страна, виждаме, че безусловно същото желае и Иран, и Саудитска Арабия.

- А за какво се разраства, все пак?

- Защото – аз ви споделих още в самото начало, към този момент по-сериозните анализатори споделиха, че там има трета мощ, сянката на трета мощ в района, която има други ползи. И аз ви споделих кои са те.

- Британските?

- Да, английските. Те са други. И в този проект, аз считам, че е доста наивно да се подценяват британците, тъй като те в действителност имат своите мрежи още от времето на Лорънс Арабски, които са от 200 години, т.е. те имат въздействие. То не е толкоз очевидно, то не е толкоз осезаемо, само че да не забравяме, че напълно неотдавна Британия излезе със своя теория " Глобална Британия “, т.е. Британия желае да си върне тази тежест, която имаше като империя, и да стане незаобиколим световен фактор.

- И да забележим нейните постимпериални упоритости, напъни?

- Амбиции, да.

- А за какво не е преференциално основаването на палестинска страна? Ето, от договорите на Осло, които плануват такава, до ден сегашен – 30 години, такава страна не става.

- Има една – то е българска хубава приказка – едно е да искаш. Второ е да можеш, трето и четвърто да го направиш.

- Хайтов, " Мъжки времена “.

- Да, на Хайтов. Така че – да, всичко е доста положително, доста хуманно, само че явно е, че евреи и палестинци не могат да живеят на една земя. И по тази причина в този момент дори има всевъзможни такива версии, някои ги поставят в раздел " Конспирология “ – че да речем, това също цели, тъй като е ясно, че Израел няма да издържи, има чисто аритметични сметки. Израел след 20-25 години ще бъде някъде 15-16 милиона и ще бъде заобиколен с 500 милиона мюсюлмани и араби, което на процедура няма по какъв начин да стане. Другото, което е – за ЦАХАЛ ние сме привикнали да приказваме за това, че е една непобедима войска, високотехнологична, само че да не забравяме, че тази войска се биеше против брадати муджахидини с калашници. Сега насреща имат високотехнологични съперници. " Хизбула “ има високотехнологична войска. И да не забравяме – Израел разполага със 169 000 боеца професионална войска. Да, те доста бързо направиха мобилизацията – някъде към 300 000, само че да не забравяме, че 40% от тях са дами, което също трансформира картинката. Тъй като във войната в Украйна ние виждаме, че общо взето присъединяване на дамите във войната по никакъв метод не е най-хубавият вид. Въобще дамите природата ги е направила такива, че да не се борят наедно с мъжете – не че няма такива.

- Как ще приключи тази война и по кое време? Колко ще продължи? Дълъг спор, къс?

- Засега съм оптимист, сдържан, непретенциозен, съвсем неосезаем, тъй като Израел се закани да унищожи и да смачка Ивицата Газа, да изгони безусловно всички палестинци, и видяхме, че внезапно замръзна и сподели, че времето е неуместно за военни дейности. Но в действителност метеорологичната прогноза е, че времето е чудесно, слънцето грее, няма никакъв проблем. Сега, дали тъй като се очакваше Байдън да дойде там, да види какво може да направи, само че от ден на ден и повече се появяват рационални гласове, които настояват, че в случай че влезе в Ивицата Газа ЦАХАЛ, армията на Израел, тя ще понесе загуби, които обществото в Израел няма да понесе, защото ще има доста жертви.

Бомбите, които хвърлят израелските Военновъздушни сили, те са също мощни, пробиват някъде до 20-30 метра, само че специалистите настояват, че бункерите подземен и тунелите, те са под 60 метра и там са километри, които са подземен. И в действителност от шахти се изкарват ракети, стреля се, по-късно се затварят по този начин, че могат непрекъснато да изскачат зад тила на израелската войска. Така че нещата са доста комплицирани. Още не е разяснено, по какъв начин тъкмо се случи всичко това, по какъв начин стана по този начин, че израелската войска първите 7 часа е имала заповед да не се мърда, да не се движи. Сега в YouTube има една израелска жена, която приказва за това. Тя е от района, тя е от силовите системи на Израел. От друга страна, знаете за тези жертви, които бяха вкарани в уеб страниците първите дни, за това рейв празненство, което беше до границата – в този момент излезе информация, че това рейв празненство изобщо не е трябвало да бъде извършено на това място. Било е някъде във вътрешността в територията на Израел и два дни преди събитието е било е изместено там. Така че има доста косвени признаци, които ни подсказват, че ние нямаме информация за това какво тъкмо се е случило и по тази причина може би с времето тя ще става от ден на ден и повече. Но по този начин или другояче, демиургът, както се споделя, е доста високоинтелигентен, с доста богат опит и извънредно професионално работи.

- Много значим въпрос, господин Чуков – какво ще бъде въздействието, какво ще е отражението на тези събития към България? Ние попадаме в едно менгеме на остри спорове – Украйна, Нагорни Карабах, Израел, Газа, Западните Балкани.

- Винаги съм го твърдял и в този момент отново ще го кажа: България сега е като едно малко книжно корабче, направено от дете и пуснато в мъждив планински проливен бързей, и докъдето ни закара. България сега няма безусловно никакъв суверенитет. Българската държавност сега е в окаяно положение. Даже не знам, дали е комфортно да се споделя, че изобщо имаме някаква държавност. Но това, което е очевадно – аз виждам, че се унищожава българската енергетика, и България постепенно се закача за Турция в енергиен проект.

Т.е., Турция сега събира сили и става енергиен център освен на Балканите, а може би и в едната част в Европа, а ние сме като някакъв придатък на Турция. Очевидно е, че това е някаква тактика, която се осъществя и общо взето тя е за години напред, а не е за прогнози, които се вършат, какво ще стане идната седмица. Виждаме, че в този момент и с тези ходове ние влизаме в спор със сърбите, влизаме в спор с унгарците и така нататък Не би ми се желало един ден и ние да станем същите съчки в световните конфликти, каквито станаха елементарните евреи и елементарните палестинци.

Цоня Събчева

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР