Боян Ботйов разбира, че е правнук на брата на Христо

...
Боян Ботйов разбира, че е правнук на брата на Христо
Коментари Харесай

Наследник на Ботевия род: Той би искал повече българи да го приемат като човек, а не като икона

Боян Ботйов схваща, че е правнук на брата на Христо Ботев - военачалник Кирил Ботйов, като дете. Израснал е във вековна къща в сърцето на остаряла София, където е живяла и майката на Ботев - Иванка Ботйова.

„ Като дребен ми разказваха най-различни неща, само че първо истории за детските му години в Калофер. Играели са с приятелите му, правили са доста лудории. Силното му въображение не един път му е носело неприятности от татко му - Ботьо Петков, който е бил извънредно непоколебим ", показа Боян в предаването "120 минути " по БТВ.

Ботев постоянно се е проявявал като водач. Веднъж в Калофер дошъл мечкар, чиято мечка е танцувала на „ Стани, стани, левент, балкански! ", а младият Христо му зашлевил пестник и го изгонил, тъй като на сходна ария е неуместно да се разиграва мечка ", добави потомъкът на великия българин.

Ботйов, както е била истинската фамилия на рода преди гражданственост да придобие Ботев, би желал повече българи да одобряват войводата като човек, а не като икона. За потомъка на един от най-великите българи герои има освен по време на Възраждането. „ Мисля си, че когато на тържествените зари-проверки се загатва, че отдаваме респект на „ всички знайни и незнайни герои " - е доста погрешно. Няма „ незнайни герои ". Всеки, който е направил героична постъпка е прочут на околните си, на съгражданите си ", споделя Боян.

От 25 години е отпред на Общобългарска фондация „ Христо Ботев " и споделя, че хората, от които зависи, за национална цел да бъде сложено осъществяването на Ботевите завещания, нямат капацитета и интелектуалното равнище да възприемат думите му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР