Боя се за живота си и за живота на близките

...
Боя се за живота си и за живота на близките
Коментари Харесай

Петко Лисичков: Не съм герой, но ако не бях убил Рижата, щях да съм мъртъв

Боя се за живота си и за живота на околните си, споделя някогашният служител на реда пред " ШОУ ".

Бившият служител на реда Петко Лисичков бе наказан на година и половина условно за убийството на бургаския престъпник Голямата Рижа преди година. Присъдата е с 4 години изпитателен период. Той ще би трябвало да заплати и 40 000 лв. кръвнина на бащата на убития Калоян Стоянчов. Решението на Бургаския областен съд провокира спорни реакции. И двете страни се заканиха, че ще апелират. Бащата на Рижата крещеше в залата: "В България няма правораздаване, оставят убийците на независимост! ". Защитата на Лисичков пък протестираше, че присъдата не е оправдателна, а наказателна.

- Г-н Лисичков, по какъв начин ще коментирате присъдата?
- Трудно ми е да отговоря. Събра ми се ужасно доста напрежение през миналата година. В последна сметка съдът взема решение и аз почитам неговото решение.

- Адвокатите ви споделиха, че ще апелират?
- Щом са споделили, значи ще го създадат. Не желая тъкмо в този момент да разясня.

- Във ваша поддръжка имаше огромна акция. Събраха се доста подписи. Чувствате ли се воин?
- Първо, желая да благодаря на всички, които ме поддържаха. Чувствам се благодарен доста на тези хора, на всеки един, който постави подписа си. Благодарен и благодарен съм и на множеството медии. Наистина реверанс и благодарности. Не се усещам обаче воин за това, което направих. Герой е човек, който прави героизъм в името на някаква идея или в името на отечеството. Аз в този случай действах като създание, което брани живота си. Вярвайте ми, животът ми беше заплашен. Тези хора бяха нападателни и рискови.

Заканваха ми се.

Наричаха ме с обидни думи. Аз съм ги виждал като охранител в дискотека "Елит " какви работи правят. Когато ме нападнаха, почувствах, че съм в огромна заплаха. Направих това, което можах, с цел да запазя живота си. Не съм горделив, че убих човек, само че отново ви споделям, че нямах избор в тази обстановка.

- Какво щяхте да извършите, в случай че нямахте револвер със себе си?
- Не желая да мисля какво би станало. Тези хора идваха към мен с ножове и съм сигурен, че щяха да ме наръгат. Не знам какво щеше да стане. Страшно е...

- Оставате ли или напускате България?

- Оставам в Бургас. Аз съм родом отсам и пребивавам в Бургас.

- Не изпитвате ли боязън?
- Изпитвам сериозен боязън за живота си. За своя, за този на фамилията ми и на приятелите ми.

- Получавал ли сте закани за живота си?
- Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Имам съображения да не го върша.

- В съда поднесохте съболезнования на бащата на Калоян Стоянчов...

- Направих го, тъй като той е един родител, изгубил детето си. От чисто човешка позиция. Пак ви споделям, не съм горделив поради това, че лиших живот, само че нямах избор. При тази обстановка се работи с един чист инстинкт за самозапазване.

- Как бихте охарактеризирали обстановката с вас през последната година?
- Случи се нещо ужасно, което не поисквам на никого.

Сега се апелирам на Бога да няма повече кръв.

- Мутренски град ли е Бургас?
- Тук има огромен незаконен контингент от доста време.

Едно изявление на Петър АНГЕЛОВ

.........................................
ДОСИЕ


Петко Лисичков беше упрекнат по чл.119 от Наказателен кодекс за това, че на 20 септември 2009 година при неизбежна самоотбрана е предизвикал гибелта на Калоян Стоянчов - Голямата Рижа. Тогава някогашната барета простреля с три патрона престъпно проявения Калоян Стоянчов - Голямата Рижа по време на скандал за преимущество на кръстовище в бургаския квартал "Меден рудник ". Максималното отнемане от независимост по този член от кодекса е 5 години. Предвид доказателствата, че Лисичков е бил под нерешителност, прокурорът Елка Добринкова изиска 2.5 години отнемане от независимост при общ режим на изтърпяване на наказването в общежитие от открит вид и угаждане на гражданския иск в позволен размер от закона. Съдия Мелконян от Бургаския областен съд обаче дефинира по-малка присъда - 1,5 година условно.

Тройната експертиза на движимостите лица сподели, че по време на случая Рижата е бил под влияние на упойващи субстанции - хероин. Съдебната психологична експертизата потвърди по неоспорим метод, че обвиненият Лисичков е бил под нерешителност и разстройване.

По време на съвещанията още един път стана ясно, че при случая Калоян Стоянчов е бил сърдит, което беше доказано от приятеля му Тодор Андонов. Той пък е държал нож в ръката си. Самият Тодор е избил палката от ръката на Лисичков. Калоян е нанесъл удар по рамото на Лисичков и тогава той извадил револвер и стрелял.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР