Ботовете са свързани с интернет устройства, заразени със зловреден софтуер,

...
Ботовете са свързани с интернет устройства, заразени със зловреден софтуер,
Коментари Харесай

Всяко четвърто устройство в интернет вече е част от ботнет, алармират експерти

Ботовете са свързани с интернет устройства, инфектирани със злотворен програмен продукт, който разрешава на хакерите отдалечено да поемат контрола и да основат мощни мрежи за разпространяване на вируси, офанзиви към избрани страни или компании, а в последно време – и за извличане на криптовалути. Към ботнет може да се включат освен компютри и таблети, само че смарт телефони, охранителни камери или рутерите за безжичния интернет.

Светломир Калицов ръководи софтуерен екип, който работи по план за видеонаблюдение в Югоизточна България. Забелязва, че уебкамерите за наблюдаване генерират трафик повече от нормалното.

„ След като разследвахме казуса, разбрахме, че те са част от ботмрежа. Проблемът беше прочут на производителя и софтуерът беше актуализиран”, изяснява Светломир.

Проблемът с камерите в интернет придобива по-големи мащаби тъй като България е добра аутсорсинг дестинация за компании, които се занимават с видеонаблюдение, затова пораства и броят на устройствата, които могат да бъдат инфектирани.

Когато работата на устройството ви се забави, това е явен сигнал, че не го ползвате единствено вие, безапелационна е Ваня Палейкова от цифрово читалище Safer. Напоследък ботмрежите се употребяват за разпространение на скриптове, за извличане на криптовалути.

„ Директната вреда за потребителя е, че му се покачва сметката за ток, когато му се употребява компютърът за копаене на криптовалути”, коментира Палейкова.

България е на 23-то място в класацията за брой инфектирани компютри – или 1,06% от общия брой. У нас най-вече ботове има в София, Пловдив и Хасково.

На 65 години, на хасковлийката Марийка Рудева ѝ се постанова да се запознае с компютъра, с цел да поддържа връзка с околните си в чужбина.

Жената е инструктирана, че сърфирането в мрежата крие риск от вируси и заобикаля да влиза в непознати интернет уеб сайтове. Предпазливостта обаче не постоянно е задоволителна. И тогава компютърът забива или е много по-бавен, което е сигнал, че има проблем.

Според Палейкова България има забавно място заради всеобщото събаряне на пиратски филми и стратегии от интернет, което съвсем несъмнено причислява потребителите към мрежите със зомбирани компютри.

„ Свалянето на нелицензирани филми и игри съвсем несъмнено значи, че сте влезнали в ботнет, и тъй като имаме неприятна традиция в това отношение, сме забавни на пазара за пастирите,които ръководят ботнетмрежите”, споделя тя.

По брой на ботовете отпред са Русия, Италия и Германия. По плътност със инфектирани устройства в отчет на една от водещите производители на антивирусни стратегии преди всичко се подрежда градът-държава Ватикан, следван от Македония.

Според същото проучване едно от пет устройства във Ватикана е инфектирано, а в Македония – едно от шест.



Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР