Ботевград става първият „уикиград” у нас.Подобна практика не е непозната

...
Ботевград става първият „уикиград” у нас.Подобна практика не е непозната
Коментари Харесай

Ботевград става първият „уикиград” в България

Ботевград става първият „ уикиград” у нас.

Подобна процедура не е непозната в света. Първият „ уикиград” въобще е Монмът в Уелс. След него обаче и доста други се възползват от платформата на свободната енциклопедия „ Уикипедия”, с цел да се разпространяват с съвсем нулев бюджет.

Проектът на Ботевград включва допълнение на „ Уикипедия” с над 150 публикации за града, както и прибавяне на фотоси към тях. Подготвят се и осведомителни табели с QR кодове, които след сканиране с мобилно устройство препращат към съответната публикация в онлайн енциклопедията.

Така жителите и гостите на града ще могат да намерят информация за всички значими културни и естествени обекти, исторически места и бележити персони, свързани с Ботевград и селата към него

„ Надявам се да послужим за образец и на други. Инициативата изисква взаимна работа на жители и институции, млади и остарели, експерти и запалянковци. Онова, което ни сплотява, е любовта към родния край ”, разяснява кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

Проектът продължава да набира искащи да вземат участие в него. Повече информация за първия „ уикиград” в България може да се получи на 11 октомври, когато в библиотеката на читалището в града ще се организира специфичен семинар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР