Ботев (Пловдив) трябва да открие стадион Христо Ботев на 29

...
Ботев (Пловдив) трябва да открие стадион Христо Ботев на 29
Коментари Харесай

Официално: Съобщиха подробности и дата за откриването на „Колежа“

Ботев (Пловдив) би трябвало да открие стадион " Христо Ботев " на 29 април с дуел против Левски, като оборудването ще бъде въведено в употреба с четири изцяло покрити трибуни и 18 500 седящи места.

Това оповестиха на взаимна конференция изпълнителният шеф на Ботев Герман Чистяков и притежателят на фирмата-строител на стадион „ Христо Ботев “ - Илиян Филипов. На брифинга участваха още прокуристът на „ жълто-черните “ Асен Караславов и юрист Слави Микински. От управлението на Ботев обявиха, че завръщането на „ Колежа “ е от „ жизненоважно “ значение за клуба.

Изпълнителният шеф на Ботев Герман Чистяков изясни още, че преместването на стадион " Христо Ботев " ще направи клуба по-устойчив и самостоятелен. Той разкри, че сега " жълто-черните " имат механически усложнения с финансирането и се чака в околните дни да се изтегли заем, с който да се преодолеят компликациите, които клубът изпитва в последните месеци.

„ Искам да обясня за какво бързаме да се преместим на новия стадион. След толкоз години очакване съм изумен по какъв начин може да се задава сходен въпрос. Аз самия очаквам това пренасяне цяла година и съм изтощен. Ботев и почитателите го чакат към този момент цяло десетилетие. Мисля, че всички заслужават да се върнат по-бързо в своя дом. Това е прочувствената страна на нещата, само че има и настоятелен въпрос. Колкото по-бързо стартираме да използваме стадиона, толкоз по-бързо ще се натъкнем на проблемите, които това пренасяне крие. Когато човек се мести в ново жилище, постоянно има проблеми, а ние се местим на ново голямо оборудване. Следователно, в случай че се преместим в този момент, ще можем да се приготвим сполучливо за идващия сезон. И още една значима причина – въвеждането в употреба на новия стадион ще влее и пресен финансов запас в клуба. Това ще направи Ботев все по-устойчив клуб и не толкоз подвластен от притежателя Антон Зингаревич. Има и още един прочувствен мотив - в този исторически миг ние всички - клуб, футболисти и почитатели - би трябвало да сме дружно. Трябва да насочим напъните си точно към това пренасяне. Ние сме футболен клуб, не сме строителни надзорници и излизаме от един елементарен принцип – сега, в който страната издаде акт 16 и получим лиценз от БФС, ще имаме цялостно право да използваме стадиона и да поканим всички почитатели ", съобщи Чистяков и изясни, че скоро клубът ще пусне нова уебстраница, на която ще може да се откри информация за всички нови правила във връзка с услугите и логистиката на новия стадион.

Изпълнителният шеф обясни, че управлението на Ботев планува разнообразни действия на оборудването, с които да предложи качествени услуги на почитателите преди и по време на футболните срещи.

" Преместването е доста значимо за финансовото положение на клуба. Собственикът чака към този момент от година да се пусне стадионът. От позиция на финансите за нас е жизненоважно да стартираме да играем там, тъй като клубът не е единствено първия тим. Имаме още извънредно доста други планове, за които са ни нужни средства. Така че това завръщане ще ни помогне да приведем всички планове, които имаме, в деяние. Тук не става въпрос да подкрепяме господин Зингаревич финансово, а всички приходи от стадиона ще отиват за развиването на клуба. С постъпленията от мачовете ще можем да подпомогнем да приключим оборудването и по цялостния план с лиценз за евротурнирите. Ако обаче стадионът не е подготвен, ще би трябвало да има промени, с цел да се актуализира бюджета на клуба. Изпитваме механически усложнения с финансите, само че в околните дни чакаме заем, с който да преодолеем финансовите компликации, които клубът изпитва през последните месеци ", сподели още Чистяков и разгласи, че след завръщането на " Колежа " футболните срещи ще бъдат разграничени на две категории, което ще се отрази на цената на билетите, като мачовете на Ботев против Левски, ЦСКА-София, Локомотив (Пловдив), Лудогорец и Берое ще бъдат от по-високата категория " А ".

Собственикът на фирмата-строител Илиян Филипов съобщи, че сега работи по оборудването без възлагателно писмо от Община Пловдив, с което рискува да не му бъдат изплатени средствата за завършването на стадиона, само че той го прави с ясната цел оборудването да е готово до 31 март, с цел да може да бъде въведено в употреба до 15 април.

„ Крайно време е всички, които желаеме да сме " Колежа ", да разберем, че би трябвало всички да седнем на една маса и да изглаждаме проблемите дружно. С тези заявления през медиите станахме за смях. В момента се местят седалки по стадиона и почитателите оказват помощ за това по лично предпочитание. Това е верният път. Ние работим по изцяло довеждане докрай на стадион с 4 трибуни, напълно покрити с козирки. Има обаче проблем, който ме стой, а точно - до момента в който не получа възлагателно писмо с анекс за идващите суми по публичната поръчка, не мога да поръчам материали за металната структура на козирката за останалите два бранша. По контракта има ясно избрани периоди, тъй че в случай че няма анекс, общината изпада в несъблюдение на контракта. Без да имам банкова гаранция от общината, аз няма да подпиша анекс, тъй като видяхме какво стана с плана за пробива под Водната палата. Каква е гаранцията, че няма да стане още веднъж? Средствата не е проблем да ги получа през 2024 и 2025 година, само че ми би трябвало анекс. Пълните планове ги получихме на 7 ноември 2022 година. Ако имахме тези планове 2021, щяхме към този момент да сме не запомнили за стадиона ", разяснява Филипов.

Той обърна внимание и на процедурата по въвеждане на стадиона в употреба.

" Всеки ден изпращаме цялата документи към надзора, който да приготви документите към приемателната комисия. Надявам се до 10-и април да мине комисията и лицензирането от БФС да стане до 5 дни по-късно, тъй че до 15-и април да сме подготвени и да имам 14 дни да се подготвим за първия мач против Левски. Поел съм риска да работя без възлагателно писмо, с което пожертвам средствата, които в този момент консумирам за строителството, да не ми бъдат изплатени по-късно ", добави Илиян Филипов.

Прокуристът на Ботев Асен Караславов разгласи, че е провел диалози с Българския футболен съюз и отговорника за ВАР в България - Петър Петров, като е получил увещание, че няма да има проблем с приемането на лиценз за мачовете от Първа лига.

„ Провели сме няколко работни срещи с лицензионния управител към БФС Георги Лалев, като сме прецизирали сме всички елементи. Видяхме се и с Петър Петров, който дава отговор за системата ВАР, тъй че чакаме единствено господин Филипов да получи Акт 16 и сме подготвени да получим лиценз за Първа лига. Завръщането на стадиона ще ни разреши да изградим добър тим, който следващата година да се бори за челните места. Всички би трябвало да се обединим в тази и концепция да се върнем в нашия дом. След 10 години тъга, пристигна време да се върнем на стадиона, където е нашият дом “, съобщи Караславов.

Адвокат Слави Микински пък разкри, че от клуба са в напреднали договаряния с Община Пловдив за стопанисването на стадиона, като досега двете страни са се обединили към мнението оборудването да бъда отдадено на Ботев чартърен.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР