Ботев Пловдив посреща ЦСКА в дербито на петия кръг на

...
Ботев Пловдив посреща ЦСКА в дербито на петия кръг на
Коментари Харесай

ЦСКА и Ботев Пд в опит да продължат възхода

Ботев Пловдив посреща ЦСКА в дербито на петия кръг на Първа лига, което трябваше да се организира още при започване на август, само че бе отсрочено поради европейските задължения на армейците.

Това даде резултат, тъй като възпитаниците на Саша Илич получиха седмица за отмора сред двете си срещи със Сейнт Патрикс в Лигата на конференциите и се трансфораха в първия български тим, траял напред в интернационалните шампионати след загуба в първия мач вкъщи.

В плейофите за влизане в груповата фаза на конкуренцията обаче ЦСКА преклони глава пред Базел и получи опция да се концентрира напълно върху уговорките си на родната сцена през есента. Така в последна сметка жълто-черни и червени ще премерят сили през днешния ден от 18:45 часа въз основата в Коматево.

Домакините към момента се възвръщат и ближат рани след кошмарния старт на сезона. Те изхвърчаха от Европа още на първото затруднение, а след първите няколко кръга в шампионата бяха залепени за дъното с едвам една извоювана точка. Това докара и до раздялата с Азрудин Валентич, който бе сменен от хърватина Желко Копич. В Ботев бързо се разделиха с задачите си за нова офанзива на Топ 3 през тази акция и одобриха, че тя ще служи по-скоро за временен интервал и напасване към концепциите на новия ментор. Той от своя страна несъмнено стабилизира състава, който се намира на десето място във краткотрайното класиране. Тимът обаче продължава да криволичи в търсене на неизменност и изключително при гостуванията си е много неоснователен. Желко Копич пое жълто-черните в първите дни на август, тъкмо преди уикенда, в който трябваше да се играе мачът с ЦСКА, и към този момент работи с отбора в продължение на два месеца и половина. Затова и в този момент срещата с армейците не се явява негов дебют, а мач, в който възпитаниците му би трябвало да покажат, че в действителност бележат напредък в представянето си и могат още през този сезон да нападат Европа посредством бараж или присъединяване в Топ 6. Тоест задачата е сезонът да не бъде прахосан. Затова и днешното дерби се явява като тест за междинно равнище на работата на Ботев и Копич.

И в случай че за канарчетата идния дуел е тест, за ЦСКА и Саша Илич той е с ролята на матура. Гостуванията в Пловдив обичайно са най-тежки за акцията на армейците и се явяват като съвършена инспекция на шампионските им упоритости. Тимът към този момент загуби два от основните си мача в шампионата – против Левски и Лудогорец. И в случай че след дуела в Разград алените получиха похвали за положителното лице, което демонстрираха, в случай че изгубят през днешния ден, ще отнесат съществени рецензии без значение от играта си. Поражението ще значи, че за следващ път силите на ЦСКА в шампионата биха стигнали само за второто място.

И откакто при започване на акцията упованията към Ботев поради слабия старт и ЦСКА поради новия треньор и тежкия минал сезон бяха снижени, в този момент, в средата на есента, двата отбора би трябвало да покажат дали се развиват в вярната посока. И оправдания при едва показване няма по какъв начин да бъдат признати. Картбланшът към жълто-черни и червени завърши.

И въпреки че за ЦСКА мачът е по-голям с оглед мястото в челото на класирането, в Ботев нямат желание мощната им домакинска серия да завършва. Канарчетата завоюваха последните си 4 срещи у дома, а армейците от своя страна са победили в едвам едно от предходните си 10 гостувания отвън София! Ще затвърди ли ЦСКА представянето си от Разград, или още веднъж ще е мек и беззъб, както в множеството си визити, и Ботев ще продължи възхода си, ще разберем през днешния ден след 18:45 часа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР