Ботев е не само революционер, поет и родолюбец, той е

...
Ботев е не само революционер, поет и родолюбец, той е
Коментари Харесай

Министър Цоков с призив за подкрепа

Ботев е освен бунтовник, стихотворец и патриот, той е просветник и един от новаторските учители на своето време. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на честванията по случай 176 години от раждането на великия българин в Калофер. По-рано денем той сервира цветя и пред Даскал Ботевата къща в Карлово.

“Учителството е било в кръвта на Ботев. Историографи споделят, че се е родил в една от стаите на калоферското учебно заведение и безусловно пъпът му е бил хвърлен в него ", сподели министър Цоков.

Той акцентира и ролята на татко му в неговото израстване - просвещенецът и преподавател Ботьо Петков.

“Още на 18 години Ботев стартира да преподава в украинското село Задунаевка и ярката диря, която остава в съзнанието на локалните хора, е жива и до през днешния ден ", добави проф. Цоков. По думите му през днешния ден улицата, на която е живял, локалното учебно заведение и даже футболният тим в селото носят името на Христо Ботев.

“Ботев е вкарвал новаторското образование в българското учебно заведение. За него то е било реликва, която би трябвало да бъде свободна и самостоятелна ", сподели още Галин Цоков.

Според него Ботев е приемал учителството като задача, а учителят би трябвало да бъде по едно и също време новаторски и мотивиращ. Той цитира и думите на поета Георги Марков, че за разлика на другите нации, чиято история се е писала от щикове, то историята на България се писала от учители.

“Днес сме длъжни да подкрепим 28-годишни учители, които да се трансфорат в актуалните просветителни водачи на България. За да се продължи делото на Ботев. За да живее България ", приключи проф. Цоков.

На тържествата участва и министърът на културата Кръстю Кръстев, кметовете на Карлово и Калофер доктор Емил Кабаиванов и Драгомир Боев, народни представители и други

Сутринта министър Цоков участва и на тържествената гала в Карлово по случай Богоявление и ритуала по мятане на кръста във водите на Стара река.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР