Бот ги навива да присъстват на рекламно събитие, а на

...
Бот ги навива да присъстват на рекламно събитие, а на
Коментари Харесай

Бедни пенсионери вземат подарък и се оказва, че са заробени с кредити за хиляди левове

Бот ги навива да участват на рекламно събитие, а на него подписват контракт за заем без да се усетят

Пенсионери, които живеят в ограничения поради високите цени, подписват заробващи контракти за заем в размер на хиляди левове. Пред Нова телевизия една от пострадалите показа, че с цел да си вземе обещания подарък, трябвало да си сложи подписа на някакъв документ. Не са й дали да прочете какво написа в него, а са й обяснили, че няма време и че други хора, чакат да си вземат уреда. 

Репортерът Глория Николова посочи, че хората, които да вземат участие в томболата, се подбирали благодарение на бот. 

„ Казвам се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Само да уточним, вие сте от София, нали? “, питал роботът. 

„ Ало, здравейте! Казвам се Станислава и съм уредник на здравни събития. И защото това събитие е единствено за хора от София и покрайнината, желаех да се уверя, че и вие сте от София ”, споделя различен бот. 

Екипът на Нова телевизия беседва с човек, който знае по какъв начин работят ботовете и за кого. „ Бих споделил - проведена престъпност. Не мисля, че събирането на персонални данни е законно ”, споделя той.

„ Дали попадате във възрастовата ни категория от 35 до 70 години? ” е различен въпрос, който може да чуете при позвъняване от бот. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви дават обещание, че ще получите дарове. „ Аз ще Ви препоръчам да вземете и Вашата фамилна половинка, тъй като ще опитва нашите разтривки и ще получи подарък - смарт часовник ”.

Накрая обаче забърканите се оказват със заем от близо 6 000 лв. за масажни уреди.

„ На мен ми се подвигна кръвното налягане ”, споделя излъганата Нели Кузова.

„ Аз няма да пребивавам. Просто няма да пребивавам. Направо живота си приключвам ”, споделя друга излъгана 70-годишна жена. 

Преди две седмици тя отива на проведено и показано като здравно събитие след покана по телефона. Календарът ѝ към момента стои на датата 2 януари. Възрастната жена споделя, че до момента в който счита, че е получила подарък, е купила масажни уреди за над 5 000 лв.. Иска анонимност, тъй като не знае кои са продавачите и дали няма да я потърсят. С пенсията ѝ от 540 лв. и месечна вноска от 166 лв., в идващите три години дамата ще би трябвало да живее с 374 лв. на месец, с цел да може да изплати стоката. Ако реши да гладува и цялата ѝ пенсия да отива за заема, ще са ѝ нужни 11 месеца. „ Как ме извъртяха - не знам. Държаха се доста културно. Това ме подлъга ”, споделя още пенсионерката.

Документите подписала и Нели Кузова. Отишла на събитието с нейна другарка. „ Аз споделих: „ Защо да не отидем да убием някой час? ". Отидохме и започнаха да ни приказват, че това ще бъде лотария, че стоките са на доста ниска цена ”, изяснява Кузова.

Томбола фактически се организира и огромният победител е точно тя. Печели масажори и овлажнител. Докато продавачите подготвят всичко сякаш извоювано, томболата се оказва заем. Така и Нели подписва контракт към кредитна институция, че ще заплаща 166 лв. месечна вноска през идващите три години. Твърди, че са я убедили да го направи с думите, че става въпрос за сумата от 5 лв. дневно.

И двете дами към този момент пробват да прекратят договорите си, а разказът им се повтаря в десетки други случаи. Въпросът е по какъв начин никой не схваща, че подписва контракт и за какво продавачите се насочват главно към пенсионери. 

„ Те се поддават по-лесно, тъй като един пенсионер в България, когато чуе, че получава нещо гратис, изключително обвързвано със здравето му – той тича ”, споделя анонимно лице.

Жената, обвързвана с компанията и поискала анонимност поради разкритията, които прави, споделя, че чиновниците са добре подготвени търговци. „ Казват, че всичко е гратис, само че в действителност не е. Карат те да подписваш, само че ти не знаеш какво, тъй като еуфорията е огромна. Те ти придават възприятието за еуфория и не ти дават право да четеш. Дърпат документи, споделят ти: „ Подпиши тук, тук и тук и това е ”. Казват още: „ Бързаме, тъй като идващият клиент чака ”, прибавя лицето.

Докато екипът на Нова телевизия работи по тематиката, чатботът Станислава се свързва и с него и отива на здравно събитие със скрита камера, с цел да разбере какво оферират и подарък ли е то. Оказва се, че първият въпрос на търговците е какъв брой пари има човек. Любопитството им не стопира дотук. След като са прецизирали каква е заплатата и има ли човек заеми, следва лекция и проява на продуктите от човек, който се показва като Павел. Казва, че е учил кинезитерапия в НСА. Еуфорията се повишава. Уверяват хората, че всичко е доста преференциално. Следва и проба на масажната мантия.

Дружеството е „ Скай лайн къмпани ”. Справка в комерсиалния указател демонстрира, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „ Фокс ен ” при започване на 2022 година През март същата година е преименувано на „ Конкорд сейл ”, а от юни 2023 година е „ Скай лайн къмпани ”. Предметът на активност е продажба на домашен уреди и медицински произведения и образуване на събития, има и функционалности на колцентър.  

След като екипът на NOVA се разкрива, чиновниците го гонят в двора на хотела в центъра на София, където са наели зала за презентацията. Излизат двама мъже и декларират, че не вършат нищо нелегално, тъй като имало подписани контракти. „ Написани са ви цифрите черно на бяло. Вие го виждате, нали по този начин? Ние сме си морални хора, които си правят нещата - в смисъл работим си ”, изяснява Димитър. 

„ Това е една доста изпипана машинация ”, споделя Красимир Георгиев.

От компанията оповестяват, че машинация няма и съблюдават българското законодателство. В писмен отговор декларират, че звънят на хората на инцидентен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и потреблението на персонална информация, само че не били открити нарушавания.

„ Спечелихте това, това и това, но дайте 2 300 лв.. Е, в този момент спечелихте! Аз се зарадвах откровено, че съм спечелил толкоз доста дарове, стискаха ми ръката, споделяха ми: „ Честито "! Какво честито!? ”, добавя Георгиев.

Той поучава хората да не посещават такива здравни събития.

Екипът на Нова телевизия алармира полицията след снимането на репортажа. Очаква се отговор от институциите законно ли е компании да имат персоналните ни данни и от кое място ги намират, с цел да ни канят на събития, на които се снабдявам със заем.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР