Бостънски учени създадоха роботи, които могат да се размножават, съобщава

...
Бостънски учени създадоха роботи, които могат да се размножават, съобщава
Коментари Харесай

Създадоха роботи, които могат да се размножават

Бостънски учени сътвориха роботи, които могат да се развъждат, оповестява CBS.

Това се случва в лаборатория в Allen Discovery Center, част от Университета „ Туфс “. По плана, към този момент от 2018 година, работят четирима учени. С помощта на телескоп могат да се видят дребни, неповторимо структурирани организми, които плуват в съд.

Как се развъждат?

Суперкомпютър оформя организма, придавайки му тип на пакман. След това „ устата “ събира единични кафези, сложени в съда, които в последна сметка се оформят в идентични копия на оригинала.

„ Формата е в действителност значима. Можем да опитвам с нея, с цел да накараме клетките да вършат неща, които нормално не биха “, споделя един от учените за CBS.

Бостънските откриватели имат вяра, че тези дребни организми са способни да създадат огромен пробив в региона на регенеративната медицина.

„ Ако изцяло разберем по какъв начин клетките вземат решение да построяват, тогава би трябвало да можем да ги направляваме. В подобен случай ще можем да ги накараме да спрат развиването на рака или да регенерират крайниците или други органи “, споделя академик от екипа.

Възможно е тези организми даже да оказват помощ на Земята да се възвърне от екологични бедствия като петролни разливи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР