Босовете на Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев са се

...
Босовете на Нексо“ Антони Тренчев и Коста Кънчев са се
Коментари Харесай

Босовете на „Нексо“ Тренчев и Кънчев се направили на „жертва на политическа кампания в България“, за да не бъдат арестувани в Белград

Босовете на „ Нексо “ Антони Тренчев и Коста Кънчев са се създали на „ жертви на политическа акция в България, пред управляващите в Белград, с цел да не бъдат задържани при идването им от Дубай в сръбската столица. Това е забавило процедурата и в последна сметка е осуетило задържането им, преди да отпътуват назад за емирствата. Това оповестиха от прокуратурата. Ето какво споделят още от държавното обвиняване:

Прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) е постановил мярка за процесуална насила „ задържане до 72 часа “ по делото „ Нексо “ по отношение на обвинените Антони Т. и Коста К. На 31.03.2023 година по отношение на тях са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 година от Дирекция „ Международно оперативно съдействие “ Министерство на вътрешните работи е изпратена информация до СГП, че двамата обвинени са оповестени за интернационално търсене в Шенгенската осведомителна система с въведен сигнал по член 26 от Регламент (ЕС) 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също по този начин и по канала на Международната организация на престъпната полиция (МОКП) Интерпол.

На 07.04.2023 година от Дирекция „ Международно оперативно съдействие “ Министерство на вътрешните работи е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол удостоверява приемането на документите във връзка интернационалното търсене на обвинените.

Отново на 07.04.2023 година е получена информация от Горско стопанство на Интерпол, че обвинените са декларирали, че са „ жертва на политически стимулирана клеветническа акция в хода на изборната акция в България “. В тази връзка от Горско стопанство на Интерпол е изискана спомагателна информация от българската прокуратура за възможни политически длъжности, действия, връзки и въздействие в България на търсените лица. Посочено е, че желаната информация е нужна, с цел да бъде направена оценка в сходство с член 3 от Конституцията на МОКП Интерпол. Изисканата информация и документи са изпратени навреме. Горско стопанство на Интерпол удостоверява приемането на документите и уведомява, че същите се проучват за инспекция на сходството им с разпоредбите на МОКП Интерпол.

Следва да се означи, че от заместител на основния прокурор на Република България е изпратена молба до Интерпол за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените.

Също по този начин на 07.04.2023 година е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, съгласно която двамата обвинени са пристигнали на 06.04.2023 година в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. МОКП Интерпол е уведомила сръбските управляващи, че поради жалбите от търсените лица, публикуваните дифюжъни за търсене на лицата не са забележими.

В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените до Министерство на правораздаването на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за краткотрайно задържане на търсените лица не е изпълнено от способените сръбски управляващи.

Софийска градска прокуратура уведоми основния прокурор на Република България господин Иван Гешев за неспазване на интернационалните договорености по Европейската спогодба за екстрадицията, с цел да бъде съответно сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР