Босненско момиче изработва балкански носии с кърпи за глава и

...
Босненско момиче изработва балкански носии с кърпи за глава и
Коментари Харесай

11-годишна от Сараево изработва народни носии за кукли Барби

Босненско момиче създава балкански носии с кърпи за глава и декоративни престилки за кукли Барби, като се надява да провокира интерес към фолклорната Барби, до момента в който новият филм " Барби " печели почитатели по целия свят, заяви Ройтерс.

Единадесетгодишната Есма Глива от Сараево е почнала своя план преди повече от месец, откакто видяла в магазин за сувенири кукли с носии с неприятно качество, оповестява Бта.

„ Това бяха някакви пластмасови кукли, облечени в носии, те даже не бяха същинските кукли,... въобще не бяха облечени както би трябвало “, сподели Есма пред Ройтерс, показвайки новите кукли от своята сбирка.

Приятелите и фамилията на Есма споделят, че тя въплъщава духа на женската самостоятелност и деятелност, изразени във кино лентата.

Есма е израснала в семейство на фенове танцьори на национални танци и е научила доста за другите религиозни обичаи в Босна. Самата тя е член на локална фолклорна група. Момичето е доста прецизно при изработването на куклите, облечени в обичайни за босненските мюсюлмани, православни и католици носии. Тя обръща внимание на прическите и на дребните бижута.

Есма споделя, че би кръстила куклите си „ Босненската кукла Барби “. Момичето  планира носии и за босненски Кен.

Есма получава всеки ден поръчки, като към този момент е изпращала кукли и до България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР