Босна пред криза заради подслон на бежанците през зиматаС наближаването

...
Босна пред криза заради подслон на бежанците през зиматаС наближаването
Коментари Харесай

Босна пред криза заради подслон на бежанците през зимата

Босна пред рецесия поради заслон на бежанците през зимата
С наближаването на зимата управляващите в Босна и Херцеговина (БиХ) бързат да предотвратят филантропичната рецесия за хиляди насочили се към Европейски Съюз мигранти, които спят без подобаващ заслон при снижаващите се температури.

Бедната балканска страна се трансформира в спирка по новия път към Европейския съюз за мигрантите, бягащи от войната и бедността в Азия, Близкия изток и Северна Африка.

Около 20 000 души са прекосили страната тази година, насочили се към прилежащата страна, членката на Европейски Съюз Хърватия.

Но Босна, затънала в личните си стопански и политически проблеми, не е склонна да одобри новодошлите и постепенно отваря приемни центрове - изключително в северозападния регион, където множеството мигранти се събират покрай хърватската граница.

Миналата седмица управляващите показаха две нови уреди, едно в северозападните региони, другото край Сараево. Заедно, те удвояват общия брой на наличните кревати за мигранти до към 1700.

Това към момента оставя повече от 1000 други в нестабилни условия, които биха могли да се трансфорат в "хуманитарна трагедия", когато падне първият сняг, предизвести организацията на Организация на обединените нации за бежанците.

Много мигранти живеят под брезент, в палатки и в изоставена постройка в горист парк към Бихач, град в северозападната част, който се е трансформирал в база за опити да се премине в Хърватия.

„ Много сме щастливи, че времето към този момент е меко “, споделя Петер Ван Дер Оверарт от Международната организация по миграцията. Целта е обезпечаването на покрив над главата на 3700 души, които „ са директно в Босна “, а не непрекъснато настаняване, сподели той. Повечето от мигрантите пътуват от години и са петимни да продължат напред към задачата си.

По към 200 мигранти идват всеки ден в региона на Бихач през последните няколко седмици, което покачва градуса на напрежение, защото някои от локалните поданици не одобряват прилива на чужденци. Миналата седмица полицията разгласи, че повече няма да позволява мигранти в северозападния регион на страната и изпрати минимум 700 назад в Сараево. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР