Босна и Херцеговина все още не може да бъде член

...
Босна и Херцеговина все още не може да бъде член
Коментари Харесай

Брюксел отхвърли молбата на Босна да е кандидат за члество в ЕС

Босна и Херцеговина към момента не може да бъде член на Европейския съюз, защото не извършва критериите от Копенхаген. Това счита Европейската комисия в мнение и отчет, оценяващ равнището ѝ на прогрес, с който на процедура се отхвърля молбата ѝ да има статут на претендент за участие в блока.

Оценката на комисията следва решение на Съвета на Европейския съюз отпреди няколко години. С него институцията, събираща европейските държавни управления официално утвърди молбата на Босна и Херцеговина да бъде член на Европейския съюз.

Не ѝ бе даден обаче статут на страна, кандидастваща за участие. Част от процедурата, която последва, бе попълването на дълъг въпросник от босненското държавно управление, за чиито отговори имаше различия сред членовете на предходния кабинет.

С последните два документа обаче - мнение и изчерпателен отчет - Еврокомисията преглежда обстановката в страната като противоположна на " всички стандарти, използвани на страни членки на Европейски Съюз ". Преговорите за участие още не могат да се отворят затова.

Какви са проблемите

Според комисията едвам когато политическите критерии, изискващи " непоклатимост на институциите, осигуряващи народна власт и господство на закона ", и законодателната и институционална рамка бъдат изпълнени, може да се приказва за подобен статут. Нужни са усъвършенствания в изборното законодателство и работата на правосъдната система, в битката с корупцията и проведената престъпност (включително прането на пари и тероризма), по-добро ръководство на границата, миграцията и системата за даване на леговище. Според комисията са нужни и повече старания в " отбраната на главните права на жителите " и на уязвимите групи в обществото. Спънки има и в конституцията на Република Сръбска - едната, обитаема главно от босненски сърби съставка на Босна и Херцеговина - чиято конституция към момента загатва смъртното наказване, се споделя в текста.

Съгласно критериите, открити от Европейския съвет през 2000 година, страните от Западните Балкани, участващи в Процеса за стабилизиране и асоцииране, са " евентуални претенденти ". Говори се за " европейска вероятност " на страните, доказана в Солун през 2003 година и декларирана 15 години по-късно - през февруари в тактиката си за Западните Балкани (публикувана по време на българското европредседателство) Брюксел съобщи, че " с устойчиви старания и ангажимент Босна и Херцеговина може да стане претендент за присъединение ".

Сараево, съгласно Брюксел, е на " ранен стадий в подготвеността си да поеме отговорностите на страна членка ". Въпреки това комисията упорства, че " мнението - пътна карта за всеобхватни промени в тези съществени области - е крайъгълен камък в връзките на Европейски Съюз и Босна и Херцеговина " и " дава нов подтик на интеграционния развой в страната ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР