Босна и Херцеговина поиска увеличаване на броя на войниците в

...
Босна и Херцеговина поиска увеличаване на броя на войниците в
Коментари Харесай

Босна настоява за разширяване на мироопазващата мисия на ЕС

Босна и Херцеговина изиска увеличение на броя на бойците в интервенция „ Алтея ” на силите на Европейския съюз (EUFOR) - мироопазващата задача на Европейски Съюз в страната, заяви „ Сабах ”.

Искането беше отправено от члена на Председателството на Съвета Денис Бечирович след среща с командващия EUFOR генерал-майор Хелмут Хабермайер в столицата Сараево.

Бечирович съобщи, че неотдавнашната сепаратистка изразителност на сръбския водач Милорад Додик, президент на Република Сръбска, е провокирала нуждата от повече войски.

Той добави, че задачата на EUFOR е да подсигурява сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина и прикани за увеличение на броя на бойците допустимо най-скоро.

В отговор Хабермайер съобщи, че частите на EUFOR наблюдават деликатно развиването на обстановката и поддържат стеснен контакт със съответните институции.

Сръбският член на президентския съвет Желка Цвиянович обаче съобщи, че в Босна и Херцеговина няма проблем със сигурността и че не е належащо да се усилва броят на бойците на EUFOR.

Тя добави, че изказванията на Бечирович са " лекомислени " и проблемите в страната могат да бъдат решени посредством разговор.

" В Босна и Херцеговина няма проблем със сигурността и не е належащо да се усилва броят на бойците на EUFOR ", сподели тя.

Операция " Алтея " беше основана през 2004 година, с цел да следи военното осъществяване на Дейтънското спокойно съглашение и да подсигурява сигурността в Босна и Херцеговина.

По-рано този месец Нидерландия разгласи, че ще изпрати 160 бойци в EUFOR. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР