Босна и Херцеговина е с голяма крачка по-близо до присъединяване

...
Босна и Херцеговина е с голяма крачка по-близо до присъединяване
Коментари Харесай

ЕС одобри статута на кандидат за членство на Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина е с огромна крачка по-близо до присъединение към Европейския съюз, откакто министрите по европейските въпроси на блока се съгласиха да предлагат на страната да получи статут на кандидат-член.Решението се чака да бъде утвърдено от водачите на страните членки на срещата на върха в четвъртък.Това е мощен сигнал за района на Западните Балкани и беше приветствано от комисаря по разширението на съюза Оливер Вархей.
Европа реализира резултати! Днес постигнахме още един значим стадий в политиката на разширение. Съветът предложи да се даде статут на претендент за участие на Босна и Херцеговина. Пътят към Европейския съюз е отворен! Имаме огромни очаквания и упования, че 14 основни целта ще бъдат изпълнени в интерес на жителите.
Оливер Вархей, комисар на Европейски Съюз по въпросите на съседството и разширението

Статутът на претендент е значително алегоричен акт, който признава, че определената страна е на път да стартира дългия и комплициран развой на присъединение. Той не води автоматизирано до започване на договаряния.Но все пак съставлява тласък за дребната страна с 3,5 млн. поданици, която подаде заявление за присъединение през 2016 година и получи утвърждение от Европейската комисия през 2019 г. Босна, се причисли към Сърбия, Албания, Северна Македония и Черна гора измежду балканските страни, които са спечелили формален статут на претенденти. Косово работи за постигането на същата цел.Но даването на пълноправно участие може да отнеме доста години.Със комплицираните си вътрешни структури и мултиетническия си състав Босна и Херцеговина би трябвало да свърши доста работа, с цел да реализира промените, изисквани от Брюксел, с цел да стане член на клуба.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР