Борят безработицата, а не запазване на заетосттаНе посочват дори дали

...
Борят безработицата, а не запазване на заетосттаНе посочват дори дали
Коментари Харесай

Кабинетът без идеи за намаляване на бедните

Борят безработицата, а не опазване на заетостта
Не показват даже дали минималната заплата би трябвало да пораства

Подготвиха проект за деяние

Служебното държавно управление не предлага свои хрумвания за справяне с бедността в страната. Това излиза наяве от План за деяние за осъществяване на Националната тактика за понижаване на бедността, който е пуснат за публично разискване.

В проекта са разказани настоящите до момента стратегии за увеличение на заетостта. Но от служебното държавно управление не са добавили свои оферти, а единствено установяват, че обстановката с бедността е тревожна. В отчета към проекта даже особено е записано, че посочените ограничения не плануват спомагателни разноски на министерствата, нито заделяне на повече средства от Европейски Съюз за понижаване на бедността. Разходите за осъществяване на проекта са заложени в бюджетите на министерствата за 2021 година, както и плануваните разноски за идващите години.

Една от ограниченията за справяне с бедността, посочени в проекта за деяние, е годишно установяване на минимална работна заплата, или по-точно актуализиране на размера ѝ. Но в документа даже не е записано дали минималната заплата би трябвало да пораства и по кое време би трябвало да бъде изменена.

По отношение на мярката 60/40, която по време на пандемията резервира работата на хиляди българи, в проекта единствено е записано, че през 2021 година по нея към този момент са изплатени 732 млн. лева Но не е посочено докога тази скица за подкрепяне ще продължи, както и кои компании ще може да се възползват от нея. Досега обявените хрумвания от служебното държавно управление е мярката 60/40 да остане за компаниите, които са със спад на продажбите от 40%, като до момента условието беше спадът да е 20%. Ако спадът е сред 30 и 40 на 100, концепцията е мярката да се трансформира в 50/50. Тоест страната поема половината от заплатата и осигуровките на служащия, а не 60 на 100, както до момента. Оказва се, че по много стратегии ще се дават пари за намиране на работа на безработните, а доста компании няма да получат помощ за опазване на заетостта в рецесията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР