Борисов се опитва да извлече максимална полза от аферата с

...
Борисов се опитва да извлече максимална полза от аферата с
Коментари Харесай

Странно съвпадение: НЦЦ за аферата с руските шпиони в България


Борисов се пробва да извлече оптималната изгода от аферата с съветските шпиони, написа НЦЦ. " Комплексните връзки на България с Русия не се изчерпват единствено с прословутата метафора, че България е Троянският кон на Москва. "

Чуждестранните медии и през днешния ден осведомят и за последвалото изпъждане на двама съветски дипломати от София. Германският вестник „ Райнише Пост “ напомня, че като член на Европейски Съюз и на НАТО България на няколко пъти е обявявала съветски дипломати за „ личност нон грата “ в страната - за последно в края на 2020 година. „ Това докара до напрежения сред Русия и България, която в тогавашния Източен блок се смяташе за непосредствен съдружник на Москва “, написа вестникът.

Факти и догадки

Швейцарският „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ (НЦЦ) отбелязва, че Борисов е призовал Москва да приключи шпионската активност против България и. А организация Франс прес оповестява, че по същата тематика с Бойко Борисов е разговарял и Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „ Бойко Борисов счита, че страната му има крепко съюзничество със Запада, само че все пак предизвестява, че Русия не трябва да бъде атакувана прекомерно остро “, написа „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ под фотографията на българския министър председател. Авторът на публикацията Фолкер Пабст осведоми, че Русия счита цялата спекулация за нов опит да се вбие чеп в българо-руските връзки и Москва щяла да предприеме съответни насрещни ограничения.
Редакцията предлага
По-нататък създателят на публикацията в НЦЦ разяснява: „ България и Русия имат дълги и прекомерно сложни връзки, които не могат да бъдат изчерпани единствено с прословутата метафора, че България е Троянският кон на Москва в Европейски Съюз. Русия се радва на съществено въздействие и на известни благосклонности в страната, с която я свързват тесни исторически, културни и стопански връзки. В същото време като членка на НАТО България в политическо и военно отношение има ясна западна ориентировка и не се бои от борба. През предходната година бяха изгонени общо четирима съветски дипломати. Критични наблюдаващи като някогашния български дипломат в Москва Илиян Василев считат, че сегашната спекулация още веднъж илюстрира дълголетните обвързаности с Русия, които стигат до най-високи позиции “.

Вестникът цитира Илиян Василев с оценка за „ Резидента “ Илиев, подготвен от ГРУ в Москва, само че все пак получил достъп до строго секретни документи на НАТО. Според Василев, този факт приказва за уязвимост на българското контраразузнаване, а евентуално и за съзнателно затваряне на очи.

Агенция Франс прес цитира по същата тематика адвоката-правозащитник Михаил Екимджиев, който има известни запаси. „ Като имаме поради аматьорския темперамент на тази така наречена шпионска мрежа, не изключвам опцията тя в подобаващия миг да е била предизвикана от някой скришен сътрудник (на заплата в България) “, споделя Екимджиев. Пред български вестник юристът прибавя, че това наподобява още като некадърен опит на София да се хареса на новото американско държавно управление.

НЦЦ също написа, че Борисов се пробва да извлече оптималната полза от скарването с Русия преди изборите на 4 април. Авторът напомня, че ГЕРБ продължава да събира към 30% поддръжка и си остава най-силната партия, само че възобновяване на обединението с националистите наподобява на практика невероятно, тъй като те евентуално ще изгубят гласове. По-нататък Фолкер Пабст разяснява:

" Борисов доста обича да играе тази роля "

„ Темата Русия оказва помощ най-много за ясно позициониране против втората политическа мощ в страната, социалистите, и против подкрепяния от тях президент Румен Радев. Борисов доста обича да играе ролята на единствен поръчител на западната обязаност на България. А Радев е по-скоро благосклонен към Русия. “

Пабст изяснява, че предизборната акция в България така или другояче минава под знака на други тематики: третата пандемична вълна, само че и дълготрайните митинги от предходната година, когато недоволни жители в продължение на месеци всяка вечер демонстрираха против премиера Борисов, основния прокурор Гешев и процъфтяващата корупция.

И вестник „ Райнише Пост “ свързва шпионската спекулация с идните избори. В публикацията четем: „ За пръв път взе участие партия, която намерено се показва като проруска. Лидерът на Движението на русофилите в България, против който има повдигнато обвиняване за шпионаж в интерес на Русия, “, напомня изданието. А НЦЦ написа следното за предизборната обстановка в България:

„ Млади партии, подкрепящи хората, на които им е писнало от корумпирания истаблишмънт, вероятно ще реализиран триумф на тези избори. Сред тях са антикорупционната партия „ Да, България “ и една формация, зародила от протестното придвижване. Антисистемното придвижване на ексцентричната шоу-звезда Слави Трифонов, което мъчно може да бъде охарактеризирано, има капацитет да стане трета политическа мощ. Очаква се разпокъсване на парламентарния пейзаж, заради което наблюдаващите чакат мъчно съставяне на държавно управление след изборите “, отбелязва НЦЦ.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Загадката с съветските парцели във Финландия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР