Борисов не се притеснява от разследването на снимките с пачките

...
Борисов не се притеснява от разследването на снимките с пачките
Коментари Харесай

Френската банка каза: издаде ли се Борисов, откъде има тази информация?


Борисов не се тормози от следствието на фотосите с пачките и кюлчетата. Защото " френската банка сподели ", че едната банкнота не е същинска. Откъде Борисов има тази информация? Споделя ли някой следствени секрети с него?

Бойко Борисов

Коментар от Петър Чолаков:

Лидерът на ГЕРБ наподобява по-добре информиран от основния прокурор Иван Гешев за хода на следствието на материалите с пачките, кюлчетата и револвера от резиденция " Бояна ". Ако има учредения за такова предположение, може да се заключи, че някой в българската прокуратура се усеща длъжен да рапортува на някогашния министър-председател.
Редакцията предлага
Критиците на водача на настояват, че въпросните материали са направени в неговата стая в резиденцията и са достоверни. Пред бТВ обаче Борисов посочи, че не се тормози от инспекцията на прокуратурата. " Френската банка "  каза, че едната банкнота на фотосите не е същинска, съобщи водачът на ГЕРБ и уточни като " източник " на тази информация.

Има обаче най-малко един проблем. Пред " Капитал "  г-н Гешев (който другояче доста внимателно разяснява казуса и акцентира, че не е наблюдаващ прокурор по него) не загатва националността на банката. Откъде тогава Борисов има тази информация? Споделят ли от прокуратурата следствени секрети с него? Ако отговорът е одобрителен, това би подкрепило тезата, че хора в правосъдната система обслужват ГЕРБ.

Вероятно мнозина ще кажат, че въобще не биха се изненадали, в случай че се окаже, че българската Темида извършва политически поръчки. В продължение на години публичното доверие в прокуратурата е ужасяващо ниско. Ала това не значи, че би трябвало да свикнем с тревожната обстановка. А в случай че се окаже, че водачът на ГЕРБ се е саморазобличил - това би било гръмогласно доказателство за политическите зависимости на правосъдната власт. Затова господин Борисов би трябвало час по-скоро да каже кой и на какво съображение го е уведомил за заключението на " френската банка ".

Главният прокурор също дължи пояснение. Обяснение дължат и подчинените му - тези, които директно вършат проверката на скандалните материали от резиденция " Бояна ". Проверка, която продължава да се протака. През април Иван Гешев увери евродепутатите, че скоро ще има резултати по случая. Половин година по-късно такива няма.

В края на октомври основният прокурор пося нови очаквания, че развръзката скоро ще пристигна. Колегите са на привършване, сподели той. Да имаме вяра ли?

Според мен резултатите от инспекцията ще бъдат оповестени тогава, когато е най-изгодно за господин Гешев и неговите политически другари. Ако е вярна хипотезата, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са конфигурирали основния прокурор на неговия пост, няма по какъв начин да има учредения да се счита, че сделката сред тях се е развалила. Поне за момента те вероятно не престават да са си взаимно потребни и преференциални.

Дали все пак  " френската връзка "  няма да вземе нечия глава? В развито демократично общество лапсусът на Борисов би хвърлил него и основния прокурор в бурни води. В България по традиция най-вероятно (ако въобще се стигне дотам) ще бъдат пожертвани следващите пионки, а едрите риби ще си продължат постарому.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР