Борисов е в патова ситуация и трябва да избира между

...
Борисов е в патова ситуация и трябва да избира между
Коментари Харесай

Борисов в капана на своите

Борисов е в патова обстановка и би трябвало да избира сред това да направи рокадите под опасността да бъде неодобрен или да се поддаде на натиска и да остави районния министър Николай Нанков на поста

© Георги Кожухаров
- Колаборацията сред две от партиите от " Обединените патриоти " и депутатите от ГЕРБ за опазване на един от министрите сложи премиера в сложна обстановка.
- Борисов би трябвало да избира сред това да направи промените под опасността да бъде неодобрен или да се поддаде на натиска.
- Според експресно изследване на " Алфа рисърч " едвам 12% от жителите считат, че оставките са задоволителни. Още по тематиката
НФСБ остава в ръководството, само че при избрани условия

Партията на Симеонов изиска Волен Сидеров да не е едноличен водач на групата на патриотите в Народното събрание
3 сеп 2018
НФСБ ще гласоподава срещу промяната на тримата министри

От партията на Валери Симеонов се оповестиха против " едноличния жанр на ръководство на Борисов " с декларация
2 сеп 2018
Борисов: Имам искания и към други министри

Управляващите ще разискват рокадите в кабинета на съдружен съвет в понеделник
1 сеп 2018
Трима министри подадоха оставки поради злополуката в Своге (обновена)

Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски се отдръпват по искане на Бойко Борисов, като " по този начин поемат политическата отговорност "
31 авг 2018

" Ако не слезете долу всички дружно, няма да продължим дружно. " Това съгласно участвали били думите на Бойко Борисов след траялото близо четири часа съвещание на съдружния съвет на ръководещите във вторник, два от които минали в лични нападки сред вицепремиера Валери Симеонов и ръководителя на ПГ на " Обединените патриоти " Волен Сидеров. Двамата имат богата история от времето, когато бяха дружно в " Атака ", а раздялата им беше придружена от грозни обиди, кавги и даже правосъдни каузи.

Премиерът не " слезе " при публицистите, с цел да чуе по какъв начин заместникът му Цветан Цветанов и сътрудниците му от патриотичното обединяване Красимир Каракачанов и Волен Сидеров уверяваха, че ръководещата коалиция е " постоянна ". Поредната рецесията в връзките вътре в " Обединените патриоти " и сред тях и ГЕРБ най-малко към този момент наподобява за следващ път овладяна, само че напрежението от идните рокади в кабинета остава и тежките диалози занапред предстоят.

За времето от предишния петък, когато изиска и получи оставките на трима министри от кабинета - на районното развиване Николай Нанков, на превоза Ивайло Московски и на Министерство на вътрешните работи Валентин Радев, поради злополуката край Своге, до момента Борисов чу много нелицеприятни неща за ръководството си от личните си сътрудници. Разбра се и че за промяната на единия от министрите - Нанков, има против себе си сериозна съпротива от страна на две от партиите от " Обединените патриоти " - НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация, както и от ГЕРБ. Сега е в патова обстановка и би трябвало да избира сред това да направи рокадите под опасността да бъде неодобрен или да се поддаде на натиска.

В опит за минимализира вредите към идните кадрови рокади Борисов ги отсрочи с вярата напрежението да се уталожи и идните решения, каквито и да са те, да бъдат признати по-безболезнено.

Спасителна акция за министрите

Първо вицепремиерът Валери Симеонов възрази, че оставките на тримата министри са поискани, без това да е в съгласие с " Обединените патриоти " и по този начин е нарушено съдружното съглашение, съгласно което измененията в държавното управление би трябвало да се съгласуват сред сътрудниците. От партията му НФСБ упрекнаха Борисов в " еднолично ръководство " - поради честите смени " под напън " на хора на разнообразни позиции във властта, и заплашиха с овакантяване на обединението, в случай че този метод не се промени. " Ако ГЕРБ си завоюва изборите независимо, да си ръководи. Нека всички бъдат по този начин положителни да съблюдават съдружното съглашение ", съобщи Симеонов. Заедно с това от НФСБ оповестиха, че депутатите от партията няма да поддържат промяната на тримата министри в пленарната зала, което всъщност е бламиране на премиера.

Макар и не толкоз непосредствено, против промяната на тримата министри застана и другият вицепремиер - Красимир Каракачанов. " Колегата Симеонов е прав в едно - не може всякога, когато някоя част от обществото желае кръв, да жертваш хора ", сподели той. По-специално водачът на Вътрешна македонска революционна организация се застъпи за министъра на районното развиване. " Министър Нанков беше и е един от най-работливите и дружелюбни министри. Няма случай, при който хора от някакъв район при повреда или бедствия да са поискали подпомагане и той да не го е оказал. И е добър експерт. Защо би трябвало да бъде обречен подобен човек ", разяснява Каракачанов пред БНР.

Веднага след оповестяването на оставките във фейсбук деятели на ГЕРБ започнаха да споделят фотография на тримата министри в символ на поддръжка. По линия на Националното съдружие на общините, чийто ръководител е кметът на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов, в Министерския съвет беше импортирана подписка на към 60 кметове в поддръжка на Нанков. " В ГЕРБ има сериозна поддръжка за министър Нанков ", сподели и ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Министърът на превоза Ивайло Московски пък получи поддръжка за оставането му на поста от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния превоз.

Нов конфликт Борисов - Цветанов

В партията на Борисов преглеждат оставката на районния министър като конфликт на две партийни лобита - това на отрасловия вицепремиер Томислав Дончев и на зам.-председателя на партията Цветанов. Източници от държавното управление настояват, че настроенията за промяната на близкия до Цветанов Нанков са от няколко месеца и случаят край Своге просто е станал мотив за промяната му. Не инцидентно малко откакто беше оповестена оставката му, в ГЕРБ потеглиха догатки, че мястото му ще заеме неговата заместничка във ведомството Малина Крумова, считана за близка до Томислав Дончев. Според депутати от болшинството борбата в районното министерство е за идното разпределение на 1.3 милиарда лева за ВиК планове и който ръководи тези средства, ще има въздействие и върху кметовете.

Ако промяната на Нанков в действителност е била премисляна по-отдавна, това не е първият конфликт на Борисов с ръководената от Цветанов парламентарна група. Първата индикация, че депутатите не утвърждават някои кадрови решения на премиера и техен партиен водач беше при оставката на някогашния ръководител на Народното събрание Димитър Главчев. Той си потегли по гледище на опозицията, откакто изгони от пленарната зала ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тогава в редиците на ГЕРБ се появи недоволство, че не може с лека ръка да се жертват хора от партията. Същият конфликт се наблюдаваше и при оставката на Делян Добрев от Народното събрание около абсурда с роднинските назначения в общината в Хасково. Тогава в негова отбрана се оповестиха всички локални структури на партията, а отдръпването му от Народното събрание не беше подкрепено от депутатите на ГЕРБ в пленарната зала макар изказванията на Борисов, че Добрев би трябвало да напусне Народното събрание. Сега при отпора за оставката на Нанков беше употребена друга тактичност. Защитата на министъра не беше партийна и чак толкоз очевидна, само че включването на кметовете от ГЕРБ е явен знак, че във групировката на Борисов има сериозна опозиция против промяната му. Различното при случая с Нанков от този с Добрев е и включването на съдружните сътрудници от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация в акцията по неговото избавяне на министерския пост. Така на процедура единствено " Атака " застана зад решението за оставката му, като водачът й Волен Сидеров разгласи отдръпването на тримата министри поради случая край Своге за " вярно ".

Без потребен ход

Колаборацията сред две от партиите от " Обединените патриоти " и депутатите от ГЕРБ за запазването на Нанков сложи Борисов в обстановка без потребен ход. Ако той се съобрази с настроенията в партията и съдружните си сътрудници за запазването на Нанков и не внесе в Народното събрание оставката му, ще му бъде мъчно да оправдае промяната на другите двама министри - на превоза и на Министерство на вътрешните работи, тъй като тя също е стимулирана с злополуката край Своге. Ако реши въпреки всичко да смени Нанков, има заплаха да бъде неодобрен, макар уверението на Цветанов, че " в случай че оставките бъдат импортирани, парламентарната група на ГЕРБ ще ги поддържа ".

По тези аргументи диалозите в ръководещата коалиция през идната седмица се обрисуват много напрегнати. Депутати от болшинството споделят, че по време на съдружния съвет в понеделник въпросът за оставането на Нанков в държавното управление е бил подложен, само че министър председателят не е " поел ангажимент " в тази посока. По другите две смени - на Валентин Радев и Ивайло Московски, наподобява, няма разнобой. Въпросът за възможната промяна на Радев беше обсъждан още през юни и решението се отсрочи поради импортирания тъкмо тогава от Българска социалистическа партия избор на съмнение на кабинета по тематиката " сигурност ". По същия метод стои и въпросът с отдръпването на Московски.

" Имам искания и към други министри ", съобщи през уикенда Борисов, без да посочи към кои. Според депутати от болшинството той не е огласявал планове за още рокади на съвещанието на съдружния съвет. Неофициално от ГЕРБ споделят, че друга евентуална промяна е на правосъдния министър Цецка Цачева. За нейния пост се сочи министърът на външните работи Екатерина Захариева, която беше министър на правораздаването в предходния кабинет на Борисов. Не се изключва външното министерство да поеме сегашният министър за българското европредседателство Лиляна Павлова.

Засега не е ясно дали ще има позволение и на другата невралгична точка в държавното управление - спорът сред вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. Официално тази седмица той не сложи въпроса за оставката й, само че в декларацията на НФСБ против " едноличната власт " на Борисов тя беше дадена като контрапример за несправедливо заемане на поста. Пред публицисти Симеонов не скри, че е желал от премиера отдръпването й предходната година, преди европредседателството. Той напомни също,че при разпределението на министерските постове при започване на мандата министерството на туризма е било в квотата на НФСБ и партията му е трябвало да уточни министър.

Промени със противоречив резултат

С оставките на тримата министри Борисов се опита да реши два казуса. Единият е да спре надигащото се публично неодобрение след наситения с поредност от кавги летен сезон, измежду които сривът на Търговския указател, банкрутът на застрахователното сдружение " Олимпик " и злополуката край Своге, при която починаха 17 души. Другият е около трагичния случай да направи чакания от всички ремонт на кабинета. И двете планове към този момент обаче наподобяват със подозрителен резултат. Според експресно национално представително изследване на " Алфа рисърч " 61% от запитаните утвърждават трите министерски оставки, само че това не води до автоматизирано нарастване на доверието в кабинета. Според данните едвам 12% считат, че оставките са задоволителни. " Оставките, които по принцип се подават, с цел да рестартират доверие, не съумяват да реализират този резултат. Те се утвърждават, само че не оказват въздействие върху доверието на хората към ръководството ", споделят от социологическата организация. Подобен резултат може да имат и други планувани рокади в държавното управление - вместо да освежат ръководството, да задълбочат рецесията в ръководещата коалиция. ГЕРБ и патриотите не ръководят добре, само че предварителният избор не е опция

В разгара на рецесията в редиците на ръководещите около подадените оставки на тримата министри поради трагичния случай край Своге, придружени от заканите на вицепремиера Валери Симеонов да напусне обединението, Бойко Борисов получи изненадваща поддръжка. " Оставките към този момент не са решение, а бягство от отговорност ", сподели президентът Румен Радев в изказването си към народа във връзка началото на новия политически сезон. Държавният глава разкритикува ръководещите поради свадите от последните месеци, свързани със срутва на Търговския указател, банкрута на застрахователното сдружение " Олимпик ", само че в това време съобщи, че " нов избирателен цикъл в директно бъдеще няма да отвори нова вероятност ". Сходна теза, че предварителни избори в този момент няма да решат нищо, изрече и ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в обръщението си във връзка откриването на новата парламентарна сесия. " Предсрочни избори! Какво от това ", сподели той като съобщи, че значимият въпрос е възобновяване на държавността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР