Борисов е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с

...
Борисов е убеден, че има голям потенциал за сътрудничество с
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Азербайджан е с ключова роля за диверсификацията на енергийните доставки в Европа и България

Борисов е уверен, че има огромен капацитет за съдействие с Азербайджан в региона на диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийните доставки. " На 16 януари 2018 година, по време на визитата си в Баку, аз имах достойнството да вземам участие с азербайджанския си сътрудник Артур Расизаде на формалното разкриване на постоянните полети сред Баку и София. Сигурен съм, че то ще насърчи развиването на връзките сред България и Азербайджан в областта на туризма “, добави министър председателят.
„ България има интерес от осъществяването на стратегически планове за транспортна инфраструктура на сила като " Южния газов кулоар ", свързващ Европа и Азербайджан “, съобщи Борисов. " Високо оценяваме ролята на Азербайджан за обезпечаването на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа и България ", добави той. Министър-председателят означи, че Азербайджан е освен главен източник на газ, само че също по този начин играе основна роля в реализирането на плана " Южен газов кулоар ", който ще подсигурява енергийната сигурност на Европа. Освен това Борисов добави, че България и Азербайджан са открили мощно партньорство в региона на енергетиката.
„ Ярък образец за това партньорство е договорът сред българската компания „ Булгаргаз “ и държавната петролна компания SOCAR за доставки на природен газ от Азербайджан до България от 2020 година “, добави министър-председателят. " Ние чакаме, че построяването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB) от които България ще получи азербайджански газ ще стартира през юни 2018 година. По този метод, ще бъде обезпечена доставката в България на един милиард кубически метра природен газ годишно в границите на втория стадий на развиването на азербайджанското газово находище „ ШахДениз ", - добави Борисов.
Премиерът счита, че железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс ще способства за разширението на икономическото съдействие сред България и Азербайджан. " Ние виждаме железопътната линия като стратегически транспортен план, който може да бъде от изгода освен за Азербайджан, Грузия и Турция, само че и за България и другите европейски страни ", сподели министър председателят. Борисов напомни, че Европейският съюз приветства откриването на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс и по-нататъшно възстановяване на транспортните връзки сред България, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.
„ България има интерес да развива двустранните търговски и стопански връзки с Азербайджан и има намерение да употребява оптимално опциите за взаимни “, уверен е Борисов. Той означи, че макар негативните последствия от международната финансова и икономическа рецесия България съумява да резервира макроикономическа и финансова непоклатимост. " В България имаме най-благоприятните налози в Европейски Съюз, както и високо квалифицирана работна ръка. Правителството също по този начин подхваща редица спомагателни ограничения за поощряване на задграничните вложения. Има огромен капацитет за вложения в такива области като енергетиката - газификацията и разпределението на газ, строителството, туризма, недвижимите парцели, селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия, фармацевтичните артикули и редица други посоки “, заключи Борисов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР