Борисов е късметлия, късметът никога не е изоставял за дълго

...
Борисов е късметлия, късметът никога не е изоставял за дълго
Коментари Харесай

БСП удържа стратегическа победа

 Борисов е късметлия, шансът в никакъв случай не е изоставял за дълго нашия министър-председател, само че няма да му разрешат да приключи мандата.

Така историкът Валентин Вацев разяснява пред  " Епицетър " политическата обстановка в страната, откакто бе провалено поисканото от Българска социалистическа партия съвещание на Народното събрание. От всичките 95 народни представители от ГЕРБ в пленарната зала се явиха единствено двама – ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и зам.-председателят на най-голямата депутатска група Александър Ненков.

" По време на няколкото незавършени мандата на ГЕРБ се удостовери закономерността за рухване на ролята на Народното събрание в изискванията на властническа държавна власт. В учебниците написа, че когато изпълнителната власт е властническа, Народното събрание стартира да линее – да се движи към нелепост ", уточни Вацев.

Според анализатора " ГЕРБ-еджилъкът е властническа власт, за тях Народното събрание е тинтири-минтири, държавна прибавка, която щампова ролята на министър-председателя ".

Запитан кой завоюва и кой загуби – Българска социалистическа партия или ГЕРБ, като се има поради, че едните желаеха Народното събрание да се събере, а другите провалиха сбирката, Вацев отговори:

" Българска социалистическа партия печели. Пред електората на ГЕРБ никой не може да завоюва с изключение на Бойко Борисов, само че концепцията за парламентарна интензивност е добра концепция в този миг. Това е тактическо реми, само че стратегически по този начин се натрупа капитал за политическа активност. Така се образува партия, която е разглобена на болтове и на тенекии, само че някой би трябвало да стартира да я сглобява. Не знам дали това ще бъде Корнелия Нинова или някой различен, само че всяка политическа интензивност на Българска социалистическа партия през днешния ден е добре пристигнала. "

Протестиращи жители замеряха постройката на Народното събрание с яйца и направиха жива верига към нея по време на съвещанието. Двата несполучливи опита Народното събрание да събере кворум бяха придружени от викания " Оставка! " извън. Според Вацев обаче епизодът с опита за изключително съвещание на Народното събрание нито прибавя, нито лишава от обществената интензивност.

" Засега единственото, което може да се каже за триумфа на митингите, е че ги има, че хората не са се отказали ", акцентира политологът.

" Неявяването на ГЕРБ на оповестената среща е стратегическа загуба, в тактически проект може да не й се обръща внимание. Стратегическа победа за Българска социалистическа партия е, че изиска да работи през Народното събрание. Много скоро ще стане ясно, че Народното събрание има доста огромни функционалности, преимущества, компетенции и задания. И тогава всеки, който е посочил, че умее да работи с Народното събрание е в стратегически превес. А на този стадий ГЕРБ взема решение маса други задания. Аз изцяло ги разбирам – за какво да вървят някъде, да си хабят думите за нещо, което от тяхна позиция няма значение ", споделя Валентин Вацев.

" Засега се вижда, че Борисов няма по какъв начин да се откаже, само че и няма по какъв начин да продължи и трескаво се търсят всякакви междинни, успокоителни и градивни разновидности. Засега не се намират такива разновидности. Волята на Съединените щати Борисов да спре строителството на съветските планове е избрана, само че самите Съединени щати сякаш не са доста ангажирани. На тях им е по-интересно това, което става в Беларус ", продължава той.

" Процесът на замяна на управническата конструкция в България тече неенергично. Поради липса на сила, липса на инструктаж и заради липса на воля на първо място, този развой тече доста постепенно и не е изцяло избран ", е неговият извод от несполучливия опит да се свика Народното събрание на фона на продължаващите повече от месец митинги.

На забележката, че Борисов може би е роден под щастлива звезда, тъй като на западноевропейската аудитория не могат да бъдат " продадени " два митинга в Източна Европа по едно и също време – в Беларус и в България, Вацев отговори:

" Да, Европейски Съюз и международната демократичната общност не могат да поемат в своето внимание два митинга и защото белоруският е предпочитан, тъкмо затова Борисов вади шанс. Но това е шанс в блъсканицата. На Борисов няма да му се позволи да приключи мандата си, защото той е привързан с уговорката да приключи " Турски поток " в България, както и да го назовава. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР