Борисов: Думата Балкани“ е обобщаваща за всичкиПриоритетът на българската външна

...
Борисов: Думата Балкани“ е обобщаваща за всичкиПриоритетът на българската външна
Коментари Харесай

Борисов: Думата „Балкани“ е обобщаваща за всички

Борисов: Думата „ Балкани “ е обобщаваща за всички
Приоритетът на българската външна политика е свързаността, конкурентноспособността и растежът на приходите. Това съобщи българският министър-председател Бойко Борисов на конференцията след срещата с трима балкански водачи и израелския министър председател Бенямин Нетаняху, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На срещата в Евксиноград, в която с изключение на българският хазаин, участваха сръбският президент Александър Вучич, румънският министър председател Виорика Дънчила и гръцкият Алексис Ципрас. Специален посетител на трансформиралия се към този момент в традиция формат бе израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Но форума четиримата балкански водачи и техният израелски сътрудник разискаха енергийни, транспортни и инфраструктурни планове, както и цифровата съгласуваност. Засегнати бяха въпроси за икономическото и комерсиално съдействие както на районно, по този начин и на европейско ниво. Важно място в диалозите бе отделено на въпросите на сигурността, по какъв начин да се подсигурява стабилността на Балканите и тяхното уравновесено развиване.

[b]Думата „ Балкани “ е обобщаваща за всички[/b]

"Нашата четворка и събирането ни тук постоянно е имала една цел в границите на Европейски Съюз - да повдигнем равнището на съгласуваност (енергийна, инфраструктурна, дигитална) и нашата политика в никакъв случай не е била ориентирана против трети страни. Точно противоположното - считаме, че с влизането на Сърбия в Европейски Съюз, то Европейски Съюз ще стане по-силен", означи Борисов, който за повторно е хазаин на този вид срещи.

Той уточни, че нашата четворка има за цел освен да укрепва Европейски Съюз, само че и да го прави по-силен. По отношение на енергийната сигурност Борисов съобщи, че всички сме приели, че диверсификацията е от значително значение. "Не инцидентно ние кръстихме нашия газов хъб или газоразпределителен център "Балкан", тъй като думата "Балкани" е обобщаваща за всички. Това е добре за стопанските системи на тези страни, тъй като на процедура ще имаме избор да купим най-евтиния газ и конкуренцията ще понижава цените, а няма да ги вдига", добави българският министър председател.

[b]За Букурещ е значима кохезионната политика[/b]

От своя страна министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила означи, че днешната среща е добър мотив за продължението на разговора сред нас, що се отнася до районното съдействие като изхождаме от общите ползи за обезпечаване на стабилността в района. Според нея това са доста значими цели в геополитическата обстановка.

"Уверих в уговорката, който поема Румъния, във връзка с все по-голямата съгласуваност в региона на Балканите, която да разреши един дълготраен напредък в района. В това отношение показах позицията на Румъния, която показах и на срещата на високо ниво в Румъния. За Румъния кохезионната политика е и ще остане основната политика за вложения в Европейски Съюз, която ще способства доста за уравновесеното развиване на региона", акцентира Виорика Дънчила.

[b]С Гърция подписваме значими транспортни споразумения[/b]

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас посочи значимостта на тази четиристранна среща на върха и благодари за наличието на израелския министър председател Нетаняху. Той оцени високо Българското европредседателство, проправило пътя към евроинтеграцията на Западните Балкани. Ципрас добави, че ще се подпишат съглашение за създаване на жп линия Бургас-Александруполис и създаване на скоростен път от Александруполис до границата с България. Алексис Ципрас акцентира значимостта на енергийната сигурност на Балканите и изрази вярата, че съдействието в този формат ще продължи.

[b]Сърбия желае построяването на "Балкански маршрут"[/b]

Сръбският президент Александър Вучич благодари за гостоприемството и добави, че за Сърбия извършените срещи са от особена значимост. Пътищата, природният газ, железопътните линии и стопанската система са най-важни за страните от нашия район, сподели той. По отношение на Сърбия са разисквани няколко значими области, като едната от тях е енергийната сигурност и построяването на така наречен „ Балкански маршрут “, добави той. Друга разисквана тематика са инфраструктурните планове. Сръбският президент означи, че е провел двустранна среща с израелския министър председател Нетаняху и изрази вяра той да посети Сърбия в скоро време. „ Благодарни сме за поддръжката за евроинтеграцията на Сърбия. Надявам се с вашата поддръжка да потвърдим, че можем да избегнем каквито и да било проблеми и произшествия и да запазим мира и сигурността “, уточни Вучич.

[b]Технология, енергетика и сигурност [/b]

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху акцентира триумфите на страната си в битката с интернационалния тероризъм.

“Работим за положителното на вашия народ като сътворяваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. Успели сме в доста случаи да предотвратим терористични офанзиви и сме получили от вашите служби на всяка от вашите страни помощ, за което сме доста признателни. Не всички в нашите страни знаят за това, само че аз желая да благодаря за това съдействие и да изразя желанието да продължим тази обща активност да спасяваме животи ”, сподели той.

По време на форума израелският министър председател е разискал по какъв начин да увеличи съдействието си с балканските сътрудници. Според него има три неща в общия подтекст, които са изключително значими: първото е технологията, второто - енергетиката и третото е сигурността. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР