Борисов блъфира, настоявайки, че иска да управлява само с ПП-ДБ.

...
Борисов блъфира, настоявайки, че иска да управлява само с ПП-ДБ.
Коментари Харесай

Кой ще спечели парламентарния покер?

Борисов блъфира, настоявайки, че желае да ръководи единствено с ПП-ДБ. Най-ефективният метод да се накаже един блъфьор е като приемеш офертата му и го накараш да си смъкна картите, написа Даниел Смилов в собствен коментар за Дойче веле (

Една от главните компликации в българската политика е, че партиите наподобява не играят една и съща игра: ПП-ДБ си мислят, че става дума за шах, а ГЕРБ са уверени, че е покер. Едните са се концентрирали прекалено много върху рационалността и последователността на ходовете си, както и върху целите на страната. А другите - върху страстите на съперника и опциите да го изпързаляш.

Блъфът на Борисов и вероятностите от него

Бойко Борисов стартира новата си парламентарна кариера в 49-то Народно събрание с блъф, настоявайки, че желае и ще ръководи единствено и само с ПП-ДБ. За да придобие този блъф въпреки всичко някаква достоверност, се стигна до коренно несъгласие в държанието на ГЕРБ по време на акцията и след нея - предизборните свирепи офанзиви против съперниците внезапно се трансформираха в съвсем библейска помъдрялост и видимо предпочитание за всевъзможни взаимни отстъпки. Тази радикална и труднообяснима с стандартни идеологически или партийни причини промяна сама по себе си подсказва, че евентуално става дума за спектакъл. Още повече, че ГЕРБ считат, че имат интерес от нови избори, които съгласно тях ще омаломощят ПП-ДБ.

Най-ефективният метод да се накаже един блъфьор е като приемеш офертата му и го накараш да си смъкна картите. ПП-ДБ обаче сами си вързаха ръцете, като авансово и без особена нужда обявиха, че няма да поддържат по никакъв метод държавно управление с мандата или с присъединяване на ГЕРБ. Като шахматна тактика тази поръчка може и да наподобява добре, само че за българския политически покер е напряко пагубна. Тя дава опция на Борисов да реализира това, което в действителност желае (избори), като стовари отговорността за тях върху съперниците си.

Какво могат да създадат ПП-ДБ оттук насетне

С оглед на тази обстановка, рационално би било ПП-ДБ да поправят и напаснат първичната си тактика. Предложението за ротационно председателство отвори опция за съдържателни диалози с ГЕРБ, което освен печели време за Народното събрание, само че и дава опция за откриване на картите на другите играчи. В покера всяка информация е значима и промяната на психическата среда е от основна значимост.

Ако желаят да завоюват или най-малко да не изгубят, след тази първична стъпка ПП-ДБ биха могли да създадат следното:

1) Да изслушат офертата на Борисов за взаимно ръководство

Тази оферта може да пристигна в един от два разновидността и е значимо тя да бъде публично показана на жителите. Първо, може да има предложение за открита коалиция сред първите две партии. Второ, ГЕРБ да излязат с концепция за експертно държавно управление но " Габровски ", което да получи по-широка поддръжка и от други партии;

2) Условия за открита коалиция

Откритата коалиция ГЕРБ/ПП-ДБ би била допустима за ПП-ДБ при избрани, тежки за ГЕРБ условия. Те би трябвало да включват отдръпване на Борисов от политиката до изясняване на висящите корупционни кавги към него и изключително проблема " Божков-Горанов ". Това изискване би било безусловно разбираемо освен за ПП-ДБ, само че и за болшинството в България, които осъзнават, че ръководството на страната не може да зависи от хора с неуточнен корупционен багаж. Или в случай че зависи, то най-малко би трябвало да има мощна съпротива против него;

3) Условия за кабинет " Габровски "

Тъй като откритата коалиция е мъчно постижима и ГЕРБ надали ще тръгнат по този път, по-вероятно е предложение в посока на експертно държавно управление. Тук ПП-ДБ също могат да слагат условия за своя поддръжка, която може и да е съвсем алегорична. Първо, те могат да изискат избрани конституционни промени (разговорите сред партиите по този начин или другояче вървят към това, тъй че сходно изискване е изпълнимо). Второ, ПП-ДБ може да желаят да договорят свои оферти и право на несъгласие в назначението на парламентарните квоти в основни държавни органи и регулатори. Трето, условия могат да бъдат поставяни и във връзка с основни закони като да вземем за пример бюджета;

4) Форми на поддръжка от страна на ПП-ДБ:

Тук парламентаризмът дава доста благоприятни условия, само че за сегашната обстановка най-подходящата формула за възможна поддръжка от страна на ПП-ДБ би била минималната - обезпечаването на кворум за избиране на експертно държавно управление на ГЕРБ-СДС. Това може да стане като групата на ПП-ДБ не се записва при гласуването на държавното управление, което би осигурило нужните гласове за държавно управление от ГЕРБ и ДПС;

5) По този метод ПП-ДБ подсигуряват, че в 49-то Народно събрание ще има държавно управление.

Или ГЕРБ ще може да събере нужното му болшинство за държавно управление с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и вероятно Има Такъв Народ. Или ще има експертно държавно управление към ГЕРБ-ДПС, което ще разчита на ПП-ДБ за своето избиране и основно законодателство.

Може ли блъфът на Борисов да се обърне против него?

При тази тактика, ГЕРБ-ДПС биха получили ръководството на страната или в коалиция от книжен вид (с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ИТН) или сами с контекстуална поддръжка от страна на ПП-ДБ. Срещу своята поддръжка ПП-ДБ биха получили опция за реализация на свои цели, без да влизат в действително ръководство с ГЕРБ. Те ще могат да запазят сериозна отдалеченост по отношение на ГЕРБ и да повдигат въпроси за свадите към Борисов и " Магнитски ". И всичко това би било реализирано с гаранции, че евроатлантическият курс на страната няма да пострада, а евроинтеграцията би могла даже да се форсира.

Тази тактика би била работеща и в случай че Борисов – както загатна – предложи кабинетът " Донев " да остане като парламентарно служебно държавно управление (или приобщи в него оферти на президента). Ако този вид се осъществя, ръководещите биха били ГЕРБ-ДПС-Румен Радев, а ПП-ДБ биха им дали опция да ръководят (при избрани условия) посредством кворума или други способи.

Ако това стане тактика на ПП-ДБ, блъфът на Борисов мигновено ще се обърне против него. Той или ще би трябвало да ръководи, или да си признае, че в действителност държанието му е било спектакъл, а в реалност желае избори.

Или ще има ръководство, или ще стане ясно кой бута страната към нови избори

По-важното е обаче, че резултатът за страната като цяло би бил добър. Или ще има ръководство, което въпреки и не най-хубавото, е вероятното в този парламент. Или ще стане ясно кой желае избори и бута страната към шести подред за две години - един скръбен връх.

Разбира се, стои въпросът за какво ПП-ДБ би трябвало да дадат опция на ГЕРБ-ДПС да ръководят, откакто нито едно от сериозните корупционни подозрения против тези две партии не е отпаднало? Всъщност тази опция е нужна, с цел да бъде изобличен още един блъф. И той е, че ГЕРБ и Движение за права и свободи могат да ръководят по някакъв ефикасен, друг от " модела Борисов " метод. Ако стане някакво знамение и се окаже, че двете партии са претърпяли същинска трансформация - още по-добре. Но надали пътищата ще станат по-дълги, а асфалтът им по-дебел. Причината за сходни провали няма да е обаче, че отново не са им дали опция да показват управническите си качества.

А и има още нещо - вотът на 2-ри април даде въпреки и дребен, само че превес на тези партии. Тяхна е отговорността, те би трябвало да се оправят със дилемите – да забележим какви карти държат в ръката си, с изключение на нормалните си черни петровци.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР