Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, в интервю

...
Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, в интервю
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Най-реалистичен изглежда вариантът на правителство на малцинството

Борислав Цеков, ръководител на Института за съвременна политика, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Г-н Цеков, изненадаха ли ви резултатите от изборите?

Не, тъй като те значително се покриват със социологическите изследвания от последните дни, които на процедура всички организации, които работеха на терен, показаха на обществеността. ГЕРБ побеждава безапелационно в тези избори, Движение за права и свободи има извънредно положително показване. Заедно с това би трябвало да се означи събитието, че двете партии, които бяха в съпротива в предходното Народно заседание, а точно ГЕРБ и Движение за права и свободи, сумарно изпреварват трите партии, които бяха в държавното управление отново в предния парламент – " Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и " Демократична България “. Т.е. виждаме смяна в публичните настройки. И несъмнено, сюрпризирани са тези, които са вярвали на пушилката от последните дни, която надали не представяше " Възраждане “ като евентуален пробив в тези избори, като надали не опция за втора, а някои говореха и за първа политическа мощ – нещо, което беше напълно нереалистично, само че бяха напомпвани такива упования, че надали не така наречен русофилски избор и вотът на тези, които желаят България да излезе от свободния свят и да влезе в някакви сиви зони, отвън НАТО, отвън Европейския съюз, господства. Доказа се за следващ път през тези 30 години, че настройката, настроението за излизане от Европейския съюз и НАТО е едно доста ясно обрисувано малцинство под 1/10 от гласуващите и малцинство, от което нищо не зависи, както не е зависело и през всичките тези 30 години след демократичните промени в България.

Г-н Цеков, " Продължаваме промяната “ в този момент са в позиция на съпротива. А левицата са на пето място, като преди тях са " Възраждане “, както и вие казахте. Какво значи първото място на ГЕРБ, петото на Българска социалистическа партия и второто на Политическа партия?

Убедителната победа на ГЕРБ демонстрира, че така наречен партии на смяната претърпяха голям неуспех. Всъщност ние видяхме през последните година и повече неуспеха на три опита, които бяха заченати с олигархична закваска и с присъединяване на президентската институция. Първият опит бих го нарекъл улично-нарцистичния. Той се представляваше политически от към този момент отишлата в небитието групировка " Изправи се! Мутри вън “ към Мая Манолова и така наречен " Отровно трио “. Вторият опит, който се разпростра и също отиде в политическото съществуване, бих го нарекъл чалга-патриотарския – това е групировката на Слави Трифонов, която както още предишното лято се показвах в медиите, ще танцува единствено едно лято. Днес към този момент това е действителност, те се появиха на хоризонта, провалиха се и изчезнаха от политическата сцена на процедура. И третият опит, който потегля по същата траектория надолу, е така наречен инфантилно- хунвейбински опит, олицетворяван от " Продължаваме промяната “, които потеглят по пътя на партията на Слави Трифонов, т.е. едни избори, на които се появиха и завоюваха, в този момент пристигнаха втори избори, в които изгубиха, на последващи избори най-вероятно те ще имат още по-слаби резултати, даже ще се борят за оцеляване, след което също ще отидат в политическото несъществуване. Така че имаме един безапелационен избор на българските жители в поддръжка на систематичните партии – ГЕРБ, Движение за права и свободи. Тук, с изключение на триумфа на ГЕРБ и Движение за права и свободи, би трябвало да посочим на процедура оцеляването на другите две систематични обединения – Българска социалистическа партия и " Демократична България “. Разбира се, за Българска социалистическа партия резултатът е жалък от позиция на предишното на тази групировка, само че той е напълно логически предвид на нейния кадрови състав и на политиката, която води през последните години.

А по какъв начин си обяснявате минималната разлика сред двете водещи сили сега – ГЕРБ и " Продължаваме промяната “? Какво не им доближи на водещите лица да съберат изрично болшинство?

Никак не е дребна разликата от 5%.

Така е, само че въпреки всичко.

Повече от 10 депутати. Така че успеха на ГЕРБ е безапелационна. Какво не доближи на " Продължаваме промяната “? Те би трябвало да се радват, че единствено с толкоз изгубиха съгласно мен. И тук ги избавя, въпреки и напълно ситуативно, не някаква тяхна добра акция или пък персони, а ги избавя към момента съществуващата у една част от обществото настройка и предпочитание за политическа смяна, която отхвърля ръководството на ГЕРБ. И защото на процедура никоя друга групировка не даваше сигнали, че е допустимо да оспорят напредък на ГЕРБ, една част от тези хора по този начин да се каже явно са дали своят вот за " Продължаваме промяната “ даже с омерзение, само че единствено и единствено с цел да потърсят смяната. Възможно е към този момент при последващи избори да ерозира, още повече, че " Продължаваме промяната “ не е групировка, която е построена на някаква ясна идеологическа основа или някаква ясна идея, някакви ясни полезности, колкото и да се пробват нейните водачи да сричат, че имали някаква идея. Те самите са признавали, че действително идеология нямат. Да постигаш " десни резултати с леви средства “ или сходни словесни алабалистики не е нито идеология, нито консистентна политика, тъй че те са обречени на предстоящ разпад, тъй като те бяха основани като партия, която да взе участие във властта и към нея се струпа една добре позната на осведомената общност клиентела, която в този момент, бидейки отвън властта и в съпротива, последователно ще се разбяга. А дружно с това аз допускам, че в самата тази групировка ще избуяват от ден на ден вътрешни несъгласия и кавги. Не изключвам даже в близка вероятност и това, което се образува като парламентарна група, да претърпи разединение и разтърсвания. Въобще, същият модел, същият политически механизъм, който наблюдавахме при " ИТН “ на Слави Трифонов, ще се възпроизведе в някаква степен и в този момент при " Продължаваме промяната “.

Кой и с кого съгласно вас ще направи опит да се коалира, ще се получат ли някакви обединения съгласно вас въобще или нещата още веднъж отиват към нови избори, и то даже още тази година, разясниха ваши сътрудници политолози?

За мен най-реалистичен наподобява разновидността на държавно управление на малцинството, образувано от ГЕРБ, с една ясна поддръжка от една или друга форма, програмна или съдружна, от страна на Движение за права и свободи и доста е евентуално от партията на Стефан Янев " Български напредък “. Като приказваме за държавно управление на малцинството, дано не забравяме, че в първия си мандат ГЕРБ на процедура управляваше с такова. Така че обстановката в страната и безспорната, безпрекословна бих споделил настройка в голямото болшинство от българските жители е, че държавно управление би трябвало да има в този момент и че всичко друго е безнаказаност към страната, ще натежи в посока да бъде подкрепено такова държавно управление. Всички тези усърдно изграждани разкази – " Никога с тези “, " Никога с тези “, " Ама Пеевски, но Гешев, но не знам си кой “…

" Продължаваме промяната “ декларират, че няма да преглътнат егото си.

Мисля, че това и резултатите от изборите, и вотът на българските жители демонстрират, че няма значение за действителния живот на хората, и партиите ще би трябвало да се съобразят с това. Така че държавно управление на ГЕРБ с ясна поддръжка от Движение за права и свободи и още една групировка, било като експертно излъчено държавно управление, било като политически формат държавно управление, т.е. с политически фигури – това са разновидностите за мен, които следва да забележим. Но всичко зависи от съдружната просвета и от уменията за водене на политически разговор, които ще показва първата политическа мощ. Те са го правили в предишни формати, само че въпреки всичко обстановката през днешния ден в действителност съдържа доста и разнообразни провокации.

Да, защото са повечко партии и в действителност нещата вървят към… един добър разговор би трябвало да има, с цел да се състои този 48-и парламент, както казахте. Каква е ориста му съгласно вас – лека, тежка или нещо друго?

При състояние че има такава доминация на систематичните партии, т.е. на партиите със сериозен опит, с кадрови състав, който не е за подценяване, каквито са ГЕРБ, каквито са Движение за права и свободи, мисля, че този парламент от становище на своите непосредствени задания, а точно приемане на нов бюджет, дружно с това – пакет от законови ограничения, свързани със социално-икономическата обстановка в страната, всичко това би трябвало да върви надалеч по-гладко от тази бих споделил махленска менажерия, в която беше трансфорат Народното събрание през последната година и нещо от провалилите се към този момент така наречен " партии на смяната “, която по този начин и не се състоя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР