Борислав Сарафов да се оттегли от поста и.д. главен прокурор,

...
Борислав Сарафов да се оттегли от поста и.д. главен прокурор,
Коментари Харесай

ПП-ДБ иска оставката на Борислав Сарафов, защото това е фарс, не реформа

Борислав Сарафов да се отдръпна от поста и.д. основен прокурор, на който беше комплициран по-рано през днешния ден от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. За това упорстват от обединението мандатоносител ПП-ДБ. " България има потребност от същинска правосъдна промяна. Подмяната на (Иван) Гешев със Сарафов е фарс, а не промяна ", написа в позицията.

Според обединението няма никакъв спор, че Гешев трябваше да бъде предварително освободен като основен прокурор, само че " изборът на негов заместител вместо да отговори на упованията на обществото за бистрота и почтеност на процедурата, стана още веднъж при порочна припряност и загадъчност ".

От ПП-ДБ напомнят, че още преди време желаеха оставката на Сарафов от поста му шеф на Националната следствена работа. Той не я подаде, а в този момент ще концентрира още повече власт, изпълнявайки длъжността основен прокурор. Коалицията също по този начин счита, че процедурата по избора му, извършена по-рано през днешния ден, е в несъгласие с разпоредбите: " Противно на нуждата от деликатен метод и оптималната гласност прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет през днешния ден взе решение в нарушаване на процедурните правила и в нарушаване на моралната отговорност, която носи пред българските жители. Процедурата бе извършена от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, макар че съгласно Конституцията на България, изборът на Главен прокурор се прави от Пленума на Висш съдебен съвет ".

Съмнения, че въпросът за краткотраен правоприемник на Геиев би трябвало да се реши от пленума на Висш съдебен съвет имаше и по време на дебатите в прокурорската гилдия преди обед в петък, приключили с одобряването на Сарафов.

" Борислав Сарафов, в качеството си на заместител основен прокурор, бе част от екипа на Иван Гешев, който години държеше голям брой знакови каузи „ на трупчета “. Същият бе и основен участник в разразилия се спор сред институциите, имащи отношение към следствието и разкриването на закононарушения в България ", напомнят още ПП-ДБ и прибавят, че против Сарафов също има сигнали за осъществени закононарушения.

Позицията приключва с думите, че новият правосъден министър Атанас Славов ще предприеме всички вероятни дейности за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за краткотраен основен прокурор.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР