Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор с

...
Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор с
Коментари Харесай

Всичко е по сценарий: Борислав Сарафов ще изпълнява длъжността главен прокурор

Борислав Сарафов бе определен за изпълняващ длъжността основен прокурор с 8 гласа " за " и един срещу в Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. От деветимата членове на колегията единствено Пламен Найденов се опълчи на избора на Сарафов - поради сигналите против него, и предложи да бъде определена Даниела Машева.Сарафов ще извършва тази служба до избора на нов основен прокурор, а доколкото решението за избора му предстои на обжалване пред Върховния административен съд, членовете на колегията гласоподаваха и за предварителното му осъществяване - с претекст за значими държавни и публични ползи, които не трябвало да бъдат накърнявани.

Борислав Сарафов бе определен за изпълняващ длъжността основен прокурор с 8 гласа " за " и един срещу в Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. От деветимата членове на колегията единствено Пламен Найденов се опълчи на избора на Сарафов - поради сигналите против него, и предложи да бъде определена Даниела Машева.

Сарафов ще извършва тази служба до избора на нов основен прокурор, а доколкото решението за избора му предстои на обжалване пред Върховния административен съд, членовете на колегията гласоподаваха и за предварителното му осъществяване - с претекст за значими държавни и публични ползи, които не трябвало да бъдат накърнявани.

Изборът на Сарафов беше предупреден още когато стана ясно, че настроенията в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се предопределят от ползите на Бойко Борисов и ГЕРБ. Една от линиите на спор сред Сарафов и Иван Гешев в обществената препирня сред тях, която продължи през целия минал месец, беше за държането на каузи на трупчета (твърдение на Сарафов) и обвиняванията на Гешев, че до момента в който той бил в Съединени американски щати, по предписание на Сарафов е бил изработен опит да се приключи делото " Барселонагейт ".

Прокурорската гилдия през днешния ден заседава изключително за избор на и.д. основен прокурор, откакто в четвъртък по здрач стана известно, че президентът е подписал указа за предварително преустановяване на мандата на Иван Гешев. Изборът беше сред трима от заместниците на Гешев - Сарафов, Машева и Десислава Пиронева.
Реклама
По закон при премахване от служба на административния началник неговите функционалности до избирането на нов се реализират от един от неговите заместници, избран от съответната гилдия на Висшия правосъден съвет, а при липса на заместител - от арбитър или прокурор, избран по старшинство.

Зам. основните прокурори при Гешев бяха петима - Борислав Сарафов, Пламена Цветанова, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Даниела Машева. Но Цветанова е подала оставка след отстраняването на Гешев, а Филипова се е отказала да взе участие в процедурата, тъй че изборът на прокурорската гилдия се ограничи сред тримата останали зам. основни прокурори, само че още първоначално стана ясно, че Сарафов е любимец.

Срещу Борислав Сарафов има два сигнала с данни за закононарушения, изпратени по подготвеност на председателката на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд, с цел да реши дали да се стартира следствие против него по новата законова процедура за следствие на основния прокурор и зам. основните прокурори. Срещу него има и дисциплинарна процедура, формирана по предложение на някогашния основен прокурор Иван Гешев.

Формалният претекст, който акцентираха подкрепящите Сарафов, бе, че той има максимален стаж като зам. основен прокурор - от 2013 година, когато бе назначен там от Цацаров. А съществуването на сигнали против него не трябвало да се взема поради, тъй като постоянно при избори за административни длъжности започвали да валят сигнали.
Реклама
Очаквайте детайлности
Свързани публикации Първи пет сигнала против Иван Гешев и Борислав Сарафов по новия механизъм за следствие на прокурори 13 юни 2023, 15:26 Висш съдебен съвет уволни Гешев, на ход е президентът 12 юни 2023, 18:48 Водевилът на Висш съдебен съвет за премахване на Гешев продължава в понеделник 8 юни 2023, 13:27
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР