Борислав Сарафов – изпълняващ функциите главен прокурор“ и кандидат за

...
Борислав Сарафов – изпълняващ функциите главен прокурор“ и кандидат за
Коментари Харесай

Сарафов публикува концепцията си за прокуратурата: Знам откъде тръгвам и къде трябва да стигна

Борислав Сарафов – изпълняващ функционалностите „ основен прокурор “ и претендент за основен прокурор, подаде на 23 октомври 2024 година във ВСС Концепция за ръководство на прокуратурата на Република България.

 

Тя е показана в сходство с член 173, алинея 5, изречение второ от Закона за правосъдната власт, и член 7 от Правилата за избор на ръководител на Върховния касационен съд, ръководител на Върховния административен съд и основен прокурор.

 

Концепцията е оповестена на интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет в рубриката „ Процедура за избор на основен прокурор на Република България “, дружно с приложенията към нея – автобиография, диплома за приключено висше образование и удостоверение за юридическа дееспособност, документи, удостоверяващи юридически стаж и другите документи, изискуеми в раздел I, т. 8 от Правилата.

 

В Концепцията Борислав Сарафов показва своята визия за ръководство на прокуратурата през идващите 7 години, персоналната мотивация за заемане на длъжността „ основен прокурор “ на Република България, изчерпателен разбор за активността на Прокуратура на Република България, предпочитани цели и ограничения за тяхното реализиране. Той показва, че излага своите възгледи, „ само че и хрумвания, които са споделяли с него сътрудници от разнообразни структури и звена на прокуратурата и следствените служби “. Отбелязва, че за него управлението на Прокуратурата на Република България е динамичен развой, който постанова непрекъснато възобновяване и актуализиране според от нормативната база, развиването на технологиите и на публичните връзки.

 

Кандидатът декларира, че приема номинацията за поста, стимулиран от дългогодишния си професионален опит – съвсем 30 години като следовател и прокурор във всички равнища на системата. Той е насъбран главно в хода на работа по знакови каузи, които изискват използване на реформаторски правила и техники за следствие на проведена престъпност и корупция. Същевременно Борислав Сарафов е построил забележителен управнически опит като поредно е бил заместител областен прокурор, заместител апелативен прокурор, апелативен прокурор, заместител основен прокурор, шеф на Национална следствена служба и съвсем година и половина извършва функционалностите на основен прокурор.

 

За постигнатите резултати е награждаван неведнъж от Висшия правосъден съвет, от основните прокурори на Република България, както и от шефовете на ФРБ – Робърт Милър и Кристофър Рей.

Въз основа на насъбрания професионален и административен опит, както и на непрекъснатото повишение на своята подготовка, са образувани неговата визия за действието на прокуратурата и следствието, и за отговорностите, които изисква длъжността. Те му дават и убеденост, че дружно с колектива на Прокуратура на Република България може да продължи да работи за възобновяване на доверието на обществото в институцията.

 

Борислав Сарафов споделя, че доверието, което сътрудниците имат към него, го задължава да поеме отговорността, с цел да не „ загубим позитивната инерция и посока, в която вървим – да отстояваме законността “.

 

В своята идея той залага ясни цели за развиване на институцията и механизми за тяхното самодейно осъществяване. Особено място измежду тях заемат противодействието на проведената престъпност, на корупционните закононарушения и на тези, свързани с транспортния травматизъм и домашното принуждение. Кандидатът показва убеденост, че  прокуратурата ще бъде основател за взаимни дейности с Министерство на вътрешните работи, с останалите специфични служби и с контролните институции, като самодейно и вследствие на аналитичната си активност, ги стимулира да работят по-енергично и като дава процесуална устременост на тяхната работа.

 

Борислав Сарафов откроява измежду целите си задачата на прокуратурата да получи публичното доверие, което заслужава. Категоричен е, че ще направи всичко належащо, с цел да не разреши прокуратурата да бъде употребена за политически цели като ползва всички пълномощия, които му дава конституционният контрол за правда.

 

Той слага акцент върху работата с хората, като отбелязва, че с изключение на нормативно откритите правила на управление, ще ползва и общочовешките правила за уместност, диалогичност, доверие и взаимно почитание.

 

Вижте цялостния текст на Концепцията на Борислав Сарафов ТУК

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР