Борислав Сандов е депутат от български политик, народен представител в

...
Борислав Сандов е депутат от български политик, народен представител в
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Напълно е възможно да има редовен парламент с мнозинство на реформаторските сили - Интервю

Борислав Сандов е народен представител от български политик, депутат в два Народното събрание, вицепремиер и министър на околната среда и водите в държавното управление на Кирил Петков. Член е на политическия съвет на обединението Демократична България.

Съучредител е на партия „ Зелено придвижване “ и неин съпредседател в продължение на три години. Известен с водещата си активност по редица природоопазващи акции

-  Г-н Сандов, упрекват “Демократична България ” (и Зелените), че стоите настрана от хората и не ги разбирате. Кое е най-важното за гласоподавателите - парите или...?

- В момента гласоподавателите се вълнуват от това, което ги залива в медийното пространство, и от опитите на служебното държавно управление да показва нещата като доста спешни. Всъщност пред България има редица провокации, само че има и още повече благоприятни условия. От една страна, нашият път за дълбока интеграция в Европейския съюз и НАТО подсигурява сигурността на страната. Гарантира и опцията да се развиваме стабилно посредством средствата от Европейския съюз и разпоредбите на Европейски Съюз. “Демократична България ” през последните 4-5 години извънредно поредно приказва за стопанска система, за външна политика и енергетика точно в тази посока - на устойчивото развиване, на интеграцията и модернизацията. Това е, което дава на хората по-добри благоприятни условия да имат високи приходи и от там – шанса да бъдат по-богати, да живеят в по-чиста среда и да останат тук в България, където да вършат своите вложения и да отглеждат децата си.

- Всички сме ядосани и възмутени, че няма правдивост в България. Какъв е методът на превъзмогване ѝ?

- Изключително нужни и наложителни са няколко неща, които ние повтаряме, откогато съществува " Демократична България ": правосъдна промяна, опция за надзор върху основния прокурор, бистрота на актовете на правосъдната система и унищожаване на всички зависимости, които са се натрупали там - било към проведена престъпност, било към политически елити, които посредством своето въздействие предопределят хода на значими за страната каузи. Но съответно за прокуратурата би трябвало да има доста сериозна промяна. Това изисква конституционно болшинство и по тази причина " Демократична България " приканва за спор в границите на постоянно държавно управление и на работещ парламент. Там би трябвало да се откри формулата за една самостоятелна правосъдна система, която да основава чувството за правдивост и господство на закона, идентичен за всички.

-  Това е допустимо не просто при работеща коалиция, само че изисква огромно болшинство. Мислите ли дали при сегашните хипотетични разновидности за обединения може да има смяна в идващия парламент? Или отново ще би трябвало да вървим на избори?

- Напълно е допустимо да има постоянен парламент, който да е на реформаторските сили, а не на реставраторските към модела ГЕРБ-ДПС. Това става посредством по-висока изборна интензивност. Опитът да се показа обстановката като безнадеждна цели по-ниска изборна интензивност и надделяване на следения избор, на твърдите ядра и на купените гласове. Задачата на тези хора е да лишат България от шанса да напусне спиралата на политическата рецесия, в която се намира и която може да стане трайна. Излизането от политическата неустойчивост ще е гаранция за това България да стартира да ползва Плана за възобновяване и резистентност и оперативните стратегии, които да вкарат свежи пари посредством справедливата рамка за стабилно развиване на страната ни, по пътя на зелена и кръгова стопанска система. В Плана също са заложени редица промени, които да подсигуряват господство на закона и икономическо развиване след пандемията и комерсиалната война на Путин против Европа, почнала откакто обединена Европа застана в поддръжка на Украйна, която брани своята териториална целокупност и суверенитет.

- Имахте за съдружен сътрудник Българска социалистическа партия и евентуално отново ще се наложи да разчитате на тях. Българска социалистическа партия се държат все едно, че няма такава война и даже стопираха даряване на оръжие на Украйна. Смятате ли, че може да се работи с тях за проевропейско бъдеще?

- Мисля, че Българска социалистическа партия могат да бъдат част от болшинство за правосъдна промяна макар техните по-пасивни дейности по тази тематика през последните години. По отношение на войната на Русия – имам вяра, че в Народното събрание също ще бъде открито проевропейско болшинство, което осъжда войната и поддържа териториалната целокупност и суверенитета на Украйна. Но тук е значимо да приказваме не просто за плаващи болшинства по избрани тематики, а би трябвало да приказваме за стабилно парламентарно болшинство, което да образува постоянно държавно управление и което да бъде същински реформаторско. За това апелът ми към българските жители е за по-голяма интензивност на изборите и за по-голяма ангажираност в последните дни на акцията, с цел да убедим апатичните и тези, които не виждат смисъл, да излязат и да гласоподават.

- Войната в Украйна, сякаш, от една страна блокира концепцията за развиване на Европа - Зелената договорка, а въпреки това сподели, че може и без съветския газ. Обаче сега се разчита повече на въглища в енергийния микс. Тази война ще промени ли енергетиката и какви би трябвало да бъдат стъпките на идващото държавно управление?

- Държавите в Европа осъзнаха, че са закъснели с използването на Зелената договорка във връзка с енергетиката, което ги е задържало като подвластни от изкопаемите горива, включително - от вноса на такива горива от Русия. Всъщност колкото по-бързо използван Зелената договорка, толкоз по-енергийно самостоятелни ще са страните от Европейски Съюз. Тогава няма да се постанова да се чудим дали да употребяваме газ или въглища. На процедура ние ще можем да обезпечаваме потреблението си с създадена на място електрическа енергия. И сега България създава доста повече електрическа енергия от своите потребности, която продава на открито и по този метод компенсира по-високите цени на газ и петрол. Спокойно можем да кажем, че има сигурност в енергетиката, която обаче би трябвало да бъде и все по-зелена. Има пари за това, има смисъл от това.

Тук приказваме за голям брой посоки. От една страна семействата да могат да конфигурират по-лесно и единствено с осведомителен режим свои лични енергийни мощности като слънчеви панели на покрива или термопомпи в дворовете си. Това мина на първо четене в предходния парламент и ще го свършим и в идващия. За бизнеса има благоприятни условия за производства от възобновими източници. А за топлофикациите, които употребяват газ и въглища, има по-добри технологии за геотермална сила от вида “Геотермия 2.0 ”, която, да вземем за пример, може напълно да размени софийската „ Топлофикация “, или една трета от вноса на газ в България. Има слънчеви топлофикации и изобщо - палитра от благоприятни условия, които секторът на възобновимите енергоизточници дава. Това са и повече работни места, и повече вложения в България, и повече енергийна сигурност. Нещата, които ние предлагаме да се развиват в този бранш, са както облекчени режими, по този начин и поощряване на вложенията посредством техническа инфраструктура - нещо, което е заложено и във Фонда за обективен преход, и в Плана за възобновяване и резистентност, и в други механизми. Има неразкрит капацитет в плаващите фотоволтаици върху язовири с ВЕЦ-ове, които могат доста елементарно да се причисляват към мрежата и по този начин да удвояваме капацитета на един язовир единствено с това, че денем ще създава ток от слънчевата сила, а през нощта - от водата. Други благоприятни условия са ресурсната успеваемост и кръговата стопанска система през въвеждането на депозитна система за опаковките, през по-големия дял на преработване на отпадъците, през промени, които да спрат кранчетата от милиони левове, изтичащи сега към кухи компании за преработване на коли, гуми или боклуци от опаковки. По този метод можем да си подредим страната и тя да стане по-чиста и по-здравословна, да бъде с висока енергийна и ресурсна успеваемост, което да увеличи икономическите благоприятни условия на хората в България.

Парламентарни избори 2022 година

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

Платена обява. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР