Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършва архитектура в Университета

...
Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършва архитектура в Университета
Коментари Харесай

Кандидат-кметът за София арх. Игнатов: Искаме виртуална община, не висене по гишетата

Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със компетентност „ Градоустройство през 1995 година През 1999-та продължава кариерата си в Бостън, Съединени американски щати, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. Работил е дълги години в Съединени американски щати и Китай. На идните локални избори ще бъде претендент за кмет на София от „ Демократична България “. Пред Novini.bg той разяснява вижданията си за измененията в столицата.

Арх. Игнатов, кой Ви предложения за кандидат-кмет на София?

Поканата пристигна от „ Демократична България “. С тях имахме дълги диалози и достигнахме до извода, че нашите цели съответстват. Ние желаеме да предложим опция на хората, да видят, че могат да гласоподават за коренна смяна в общината. За цифровизация, за услуги, за които не ги разкарват по гишетата и несъмнено да можем да въведем вярно отношение към хората от общината.

Готови ли сте към този момент с екипа си? Откъде ще пристигна смяната?

Основният инструмент, който ще заложим е цифровизация. Много хора приказват за това, само че ние имаме експертизата. Това е инструментът, който ще разреши цялостна бистрота в изразходването на средствата. Това са неща, които обещаваме в границите на един мандат.

Като ръководител на Камарата на архитектите хората чакат от Вас най-вече оферти за смяна на инфраструктурата.

Решението в тази тенденция е единствено едно – незабавна смяна на Oбщия организационен проект (ОУП). Това би трябвало да се направи с присъединяване на хората, те са тези, които да споделят какво да се случи – къде да има детски градини, паркове. Ще получаваме оферти виртуално, от вкъщи си даже, а не на някакви събрания, псевдообсъждания, да се разлепват някакви бележки по входове. А даже и да отидеш на разискванията, никой не взема поради твоето мнение. Ние ще обърнем това. В момента има неприятна процедура – Общ устройствен план в действителност не се приема от Столична община, а от Министерския съвет, а текстовата част от Народното събрание, което е доста пречещо на града по този начин, че той да се развива със модерни темпове.

Намираме се в Борисовата градина, където, някак алегорично, беше оповестена и Вашата кандидатура? Как виждате смяната на това основно място?

Основният проблем на София е мръсният въздух. С него е обвързвано цялата система от зелени паркове, връзка с планина и цялата политика с битката със замърсителите. Не инцидентно започнахме и отсам. Това е емблемата на София, нейното най-голямо благосъстояние. Виждам развиването на Борисовата градина като един актуален парк, който да е приспособен и за майки с деца и инвалидни колички и за всички хора и той (бел.ред. паркът) да е оптимално отворен от всички елементи. За страдание огромна част е недостъпна и заета от неприсъщи действия. Всичко това би трябвало да бъде поправено.

В предизборната си платформа засягате и тематиката за „ Топлофикация “. Смятате ли, че може да има проверка и да се наруши монополът?

Друг огромен приоритет е проверка на всички общински сдружения и изключително на „ Топлофикация “, което е най-задлъжнялото. Там би трябвало да се подхващат незабавни ограничения за неговото излекуване, знаете, то се ръководи от кръгове на Ковачки, само че никой не е подхванал същински дейности. Ние ще оправим това, защото този тип топлинна сила е значима за чистия въздух и би трябвало да създадем по този начин, че „ Топлофикация “ да се оздрави, колкото се може повече хора да се свържат към нея и да имаме един по-чист въздух, само че това минава през едно същинско положително ръководство.

Вие споменахте чистия въздух, кажете нещо съответно в тази тенденция!

Чистият въздух се състои от две съставни елементи – с цел да го имаме, би трябвало да понижим мръсния и да увеличим залесяването. Единственият и най-хубавият метод е посредством основаване на нови паркове и залесяване по продължение на артерии и пътни възли. Това са все общински земи, където няма дървета. Ако ни бъде гласувано доверие, ще засадим едно дърво за всеки глас. По приблизителни упования това са към 400 000 дървета през идващия мандат. Има място за тях – под Витошката яка, Околовръстното шосе. При замърсяването са три съставни елементи – превозът е непрекъснат замърсител. Другият съставен елемент е битовото отопление, което е обвързвано директно с топлофикация и газификация или различен тип други възможности. Третият съставен елемент е индустриалното замърсяване. Имаме безапелационна позиция да спрем плана за изгаряне на боклуци в „ Топлофикация “. И по този начин е прекомерно неприятно ситуацията. Отпадъците, които се горят в битовите печки, също ще бъдат следени посредством основаване на датчици за задимяване и надзор посредством инспекции.

Вечно настояща тематика в столицата е дефицитът тук-там в яслите и детските градини. Вашата концепция е в новите бизнес здания да има такива пространства. Събрали ли сте мнения по въпроса?

Идеята е изобщо в новите здания да се обезпечават такива пространства в партерите, още в план. Има всевъзможни умувания, че това не може да се случи, в противен случай – координирано е с наредбата на Министерство на здравеопазването. Това е главен метод да преборим и трафика. Малко хора си дават сметка, че утринният трафик през образователната година в огромната си част фамилии с деца водят децата си в прилежащ регион, което основава трафик и губи време, и основава замърсяване. В рамките на една година този проблем може да бъде решен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР