Борислав Гуцанов е роден на 17 юни 1967 г. във

...
Борислав Гуцанов е роден на 17 юни 1967 г. във
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов, водач на листата на „БСП за България“ за 3 МИР – Варна: За БСП най-важни са мирът и доходите на хората

Борислав Гуцанов е роден на 17 юни 1967 година във Варна. Завършил е паралелка с физика в Математическата гимназия в града, а по-късно и ВВМУ “Н. Й. Вапцаров ” със компетентност “Корабоводене на гражданския флот ”. Завършил Военна академия „ Г.С.Раковски “. Дълги години работи в корабния бизнес. Депутат в 42-то, 45-тото, 46-тото, 47-то и 48-то Народно събрание. Член на ИБ на Българска социалистическа партия, учредителен секретар на партията и ръководител на Националния избирателен щаб.

Г-н Гуцанов, в края сме и на следващата предизборна акция. Как приключва тя за Българска социалистическа партия и какви са изводите, които партията и персонално Вие направихте от нея?

Аз се надявам главните поучения да ги създадат хората и от това, което успяхме да им кажем по време на многочислените ни срещи, те да стигнат по главния извод, че „ Българска социалистическа партия за България “ е единствената опция за ръководство, което може да изведе страната ни от рецесията. Защото, в случай че обърнете внимание на посланията и държанието на ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България, неизбежно ще стигнете до заключението, че зад формалните им кавги се крие обстоятелството, че те действително са едно цяло – поддържат едни и същи решения, гласоподават по един и същи метод и ще не престават да ни оферират още от същото. Не на вятъра ги назовавам „ коалиция на войната “. Защото те са за предоставяне на оръжие на Украйна, за увеличението на тези доставки. Съвсем скоро ще стигнем до обстановка, в която ще би трябвало да решаваме дали да пратим и жива мощ. Познайте какво ще е държанието на тези три обединения. Аз съм сигурен, че те ще са „ за “.

ПП-ДБ-ГЕРБ бяха единни при пазаруването на по този начин наречените „ хартиени самолети “ в предходния парламент. Нещо, на което единствено Българска социалистическа партия се опълчи дейно. Защото не е обикновено да се харчат милиарди за военна техника, която въобще не идва или ще пристигна след години, до момента в който заплатите на нашите военни са мизерни.Един млад офицер, да вземем за пример, получава заплата към 1700 лв.. Как ще го задържиш в армията и ще го обучиш на тази комплицирана техника? Накрая ще имаме техника, само че няма да има кой да работи с нея.

БСП е за мир, дипломация и договаряния. Българска социалистическа партия е партията, която изрично ще се опълчи на въвличането на България в този боен спор, който е два пъти по-близо до Варна, в сравнение с е София. Неведнъж към този момент съм казвал, че първото решение, което ще внесем в Народното събрание е за анулация на даването на оръжие на Украйна. Това е първата крачка към нормализация. Защото няма по какъв начин да гасиш огън, в случай че наливаш бензин в него. Ето по тази причина считам, че вотът на 2 април е исторически - той ще дефинира посоката, в която ще се движи страната ни през идващите десетилетия.
От цялостното държание на Българска социалистическа партия и в предходните парламенти и в този момент в акцията е ясно, че ще отстоявате до дъно невъвличането на България във военния спор. Кои ще са другите значими цели, по които народните представители на „ Българска социалистическа партия за България “ ще работят в идващия мандат?

Ние сме поредна, постоянна и предсказуема партия. Затова като социалисти за нас преди всичко са значими приходите на хората на България. Знаете какъв брой доста постигнахме в последния постоянен кабинет – наложихме таван на цената на тока, повишихми приходите на пенсионерите, на младите фамилии, на хората на минимална работна заплата. Финансовата непоклатимост на българските фамилии за нас е от изключително значение.

Вторият значим приоритет е преодоляването на галопиращата инфлация. Затова едно от първите решения, които ще внесем в Народното събрание ще бъде въвеждането на таван на цените на стоките от дребната потребителска кошница. И, макар че разнообразни икономисти ни убеждават, че тази мярка няма да сработи – аз съм сигурен, че ще тя ще е сполучлива, както сполучливо проработи и таванът на цените на тока.

По-дългосрочните ограничения включват модернизиране на селското стопанство във всичките му сфери и последователно възобновяване на хранително-вкусовата индустрия, която да затваря веригата до приемането на краен артикул с облага, която да остава в бюджета на страната. Заедно с това планираме основаването на държавна борса, която да „ натиска “ цените, с цел да се предотврати спекулативното им повишаване от 3 до 7 пъти, което се следи сега по пътя производител – краен консуматор.

БСП има и цялостен пакет стопански ограничения, които ще бъдат разгърнати след сформирането на Народното събрание.
Българска социалистическа партия е партията, която сложи във фокуса на предходните ръководства образованието. Ще остане ли то приоритет за Вас и в 49-тото Народно заседание?

Разбира се! Но би трябвало да откроим тук два аспекта, които касаят децата ни. На първо място, ние ще настояваме за въвеждането на един учебник по един предмет за цялата страна. Защото не може наличието на учебниците да е обект на опити от некомпетентни хора. На второ място – ще се борим с всички сили против прокарването на джендър идеологията в учебните заведения на България. Всеки един от нас би трябвало да направи и честен избор - за обичайните полезности и понятията " мама " и " баща " или за родител 1 и родител 2. Темата обаче изрично би трябвало да остане отвън класните стаи.
Г-н Гуцанов, по време на акцията направи усещане, че огромна част от тематиките, които слага Българска социалистическа партия съответстват съвсем изцяло с говоренето на други политически партии. Как хората да преценяват кого да поддържат?

Единствено по към този момент постигнатото. Факт е, че доста политически партии употребяват постигнатото от Българска социалистическа партия. Такива като „ Продължаваме промяната “ влязоха с неистина в политиката и не престават съществуването си с плагиатство, само че оригиналът е постоянно по-добър от копието. Истината е една – с помощта на предложенията на Българска социалистическа партия в предходните парламенти децата на България употребяват изцяло гратис детските ясли и детските градини. Пак по наше предложение учебниците към този момент са безвъзмездни от 1 до 12 клас. Българска социалистическа партия беше партията, която се бори със зъби и нокти да бъдат заслужено индексирани пенсиите и в този момент те са по-високи с 42%. Увеличихме минималната работна заплата, парите за майчинство, наложихме таван на цените на тока, компенсирахме бизнеса. Всички тези решения бяха част от програмата на Българска социалистическа партия и през днешния ден те са факт. На хората бих споделил единствено: Не вярвайте на обещания, а на свършена работа.
Вие сте човек, който застава изрично зад партийните цели и работи интензивно за постигането им. Имате ли персонални дела в тази акция?

В интерес на истината – да. Лично аз бях разтресен по време на тази акция от една голяма неправда. Тя е в опитите да бъдат разрушени монументи, които са издигнати от нашите предшественици. Това касае и Паметника на Съветската войска, и „ Альоша “. Тези два монумента са част от нашето минало, от нашата история, а някакви псевдо „ евроатлантици “ се пробват да ги разрушат. Защо? На какво съображение? Кой им дава право да протягат ръка на предишното ни, на паметта на десетките починали, дали живота си през днешния ден ние да се назоваваме свободни. Аз не мисля, че хора, които с лека ръка зачертават историята, могат да градят бъдеще.

Казвам ви занапред, че тази борба ще продължи за Българска социалистическа партия. По време на акцията направихме живи вериги, с които да спасим тези монументи. Няма да се откажем от тази идея и след вота. Паметниците не са за умрелите, те са живите. За да помним историята, да почитаме хората, с помощта на които през днешния ден живеем свободно и да не забравяме какво се е случило тогава.

Народ, който не помни предишното си няма бъдеще.
Вие сте претендент за народен представител от Варна, какви ще са целите Ви за морската столица на България?

Някога, когато бях ръководител на Общинския съвет на Варна, тя два пъти беше оповестяване за най-хубавия град за живеене. Сега сме доста надалеч от тази оценка. Има проблеми в съвсем всеки бранш, като стартираме от придвижването, улиците, пристанищната инфраструктура, грижата за курортите, които са замязяли на битпазари.

Голяма част от тези въпроси са приоритет на локална политика. Така че, след сполучливата ни акция в този момент - за изборите на 2 април, Българска социалистическа партия без да губи инерция стартира да се готви за идната - локалните избори през октомври. Защото Варна има крещяща потребност от смяна, а ние разполагаме с прелестни планове и голяма сила за реализирането им.
Парламентарни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР