Борислав Ганчев: Ще бъде в защита на държавата и лицата,

...
Борислав Ганчев: Ще бъде в защита на държавата и лицата,
Коментари Харесай

Зам.-министър Ганчев увери, че БГ вариантът на „Магнитски“ няма да бъде „бухалка“

Борислав Ганчев: Ще бъде в отбрана на страната и лицата, против които има подхванати интернационалните ограничения

Подготвя се български вид на закона „Магнитски“, който ще бъде под управлението на вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

„Имаме работна група, която работи по текстовете на този закон. Целта му е да сътвори съответни ограничения, които да оказват помощ за финансовата и икономическа сигурност на страната. Трябва доста добре да се откри баланс с Конституцията и европейското законодателство“, заяви зам.-министърът на правораздаването Борислав Ганчев в студиото на „България сутрин“.

Той акцентира пред Bulgaria ON AIR, че всичко би трябвало да става по транспарантен метод. А включването на разположение в листата и предприемането на ограничения към него или негови сдружения да бъде след правосъден надзор.

„Трябва да предвидим подобаващ механизъм за преразглеждане на избраните ограничения във връзка с лицата и за опция след правосъден надзор да бъдат ограничавани ограниченията към тях. Това ще е в отбрана на страната и лицата, против които има подхванати интернационалните ограничения. Няма да е „бухалка“. Към момента законопроектът, който циркулира в пространството, не може да бъде подсилен от нас. Работим за същинско и в допълнение публично обсъждане“, изясни Ганчев.

Гостът означи, че създаването на закона е част от антикорупционния пакет по съдружното съглашение. Зам.-министърът на правораздаването се надява скоро той да е подготвен за публично разискване.

Министерството на правораздаването към този момент разгласява за разискване план за промени в Търговския закон, с който предлага промяна на всички стадии на производството по неплатежоспособност.

„Имаме среща с бизнеса, на която желаеме да забележим тяхната реакция по предлаганите промени. Имаме потребност от възстановяване на правната рамка на несъстоятелността и нейното забързване. Това е част от изискванията за приемане в Еврозоната и наш ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност. Промените целят да изчистят производството по неплатежоспособност, да създадат по-добра бизнес среда и да дадат опция на компаниите и бизнесмените да се стабилизират – да се даде втори шанс“, обясни Ганчев.

„За първи път в законодателството уреждаме фигурата на бизнесмените. Понастоящем нямат опция за втори късмет и не могат да се върнат за стопанския живот, стават безконечни длъжници. А в този момент, като минат 3 години и са изплатили най-малко 1/3 от отговорностите, да може автоматизирано да има бъдат опростени отговорностите и да продължат със своята дейност“, уточни още той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР