Борис Титов Богати руснаци, които се укриват от руското правосъдие

...
Борис Титов Богати руснаци, които се укриват от руското правосъдие
Коментари Харесай

Богати руснаци питат Кремъл могат ли да се върнат от Лондон


Борис Титов

Богати руснаци, които се укриват от съветското правораздаване във Англия, са писали на президента Владимир Путин да го питат могат ли да се върнат вкъщи без да се опасяват да бъдат задържани. Руският бизнес омбудсман Борис Титов съобщи, че лист с най-малко 10 предприемачи, които желаят да изоставен Лондон, е бил предаден на Кремъл, написа английският в. " Таймс ".

В понеделник от Кремъл оповестиха, че още не са получили нищо. " Знаем, че Лондон е място, където живеят мнозина хора, които не са в положителни връзки със закона в нашата страна ", сподели в понеделник представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Ако писмото бъде получено, управлението ще го прегледа или ще го пренасочи към " службите, които са имали или имат въпроси към тези жители ", увери той.

" Най-добра гаранция (за такива предприемачи) е настоящото законодателство на Русия и в тази ситуация това не е прерогатив на президента ", сподели Песков пред публицисти в отговор на въпроса дали Владимир Путин ще може да даде някакви гаранции на поискалите да се завърнат съветски предприемачи.

Той добави, че все още президентът не има намерение да преглежда опцията за прошка на предприемачи, които имат проблеми с съветските закони.

Титов направи изказване в Лондон, откакто в събота " Таймс " заяви, че Върховният съд на Англия се готви да произнесе нови заповеди по отношение на " необяснимо благосъстояние ", като процедурата разрешава изземване на съмнителни активи, до момента в който бъде пояснен произходът им.

Руският бизнес омбудсман разкритикува въвеждането на новите ограничения, които съгласно него ще увредят репутацията на Лондон като леговище на състоятелни чужденци.

" Таймс " се базира на източници, съгласно които инспекциите по-скоро ще обиден съветски и азербайджански държавни служители, които владеят недвижимости в Лондон, в сравнение с съперници на Кремъл.

Борис Титов заяви на 3 февруари във Facebook за състоялата се среща с някогашни съветски бизнесмени. " В Родината на всеки от тях е заведено дело. Най-често - напълно голословно, с цел да му се оказва напън или да му се отнеме бизнесът. Всички те желаят да се върнат вкъщи, да работят и да не се усещат в заплаха ", написа Титов и прецизира, че предприемачите са се обърнали към него за юридическа отбрана. Според него въпросът не е единствено по какъв начин тези хора да бъдат предпазени от нелегално гонене, а да се промени системата на съдопроизводство в Русия.

" Аз съм убеден, че правосъдните каузи на хората от листата би трябвало да бъдат преразгледани ", твърди Титов.

По думите му описът, изпратен на Путин, не е финален, тъй като постъпват нови претенции за включване в него. Титов не назова имена, само че съгласно изтекла информация на срещата с него са били създателят на " Евросет " Евгений Чичваркин, съоснователят на Mr. Doors Максим Валецкий,бившият притежател на банка " Траст " Иля Юров, съсобственикът на холдинг " Марта " Георгий Трефилов, някогашният вицепрезидент на " Роснефт " Анатолий Локтионов и съсобственикът на лондонските заведения за хранене " Global Craftsmen Group " Роман Зелман, брат ресторантьора Михаил Зельман.

Руското издание РБК се базира на двама участници в срещата при съветския бизнес омбудсман Борис Титов, евентуален претендент за президентския пост на изборите през март. Според тях Титов предизвестил, че без Путин " всичко ще бъде по-лошо ", само че в същото време лобирал и за своята Партия на растежа, която го излъчи за кандидат-президент. Омбудсманът е удостоверил пред изданието, че съгласно него без Путин Русия би била застрашена от " Майдан и украински сюжет ".

Според политолози Титов извършва ролята на медиатор за нормализиране на връзките сред съветските предприемачи в чужбина и властта в Москва. Омбудсманът е уверен, че икономическите разногласия " би трябвало да бъдат решавани не в полето на наказателното, а само в полето на гражданското право ", показва всекидневникът.

Действията на Титов се вписват в курса на Кремъл към национализация на елитите, разяснява аналитикът Дмитрий Фетисов. Според него Москва ще прави всичко допустимо, с цел да върне в родината съветските капитали - поради догатката, че непубликуваната част от така наречен кремълски лист съдържа данни за активите на съветския хайлайф в чужбина.

Публикуваният на 30 януари отчет на американското министерство на финансите включва 210 души - на практика цялото федерално управление на Русия и огромна част от бизнес елита. Според Вашингтон тези хора са натрупали благосъстояние или са получили власт поради връзките си с президента Владимир Путин.

По думите на Фетисов Кремъл се стреми да върне съветските капитали в Русия, с цел да избегне напън върху едрия бизнес от страна на Запада, " изключително на фона на вероятно сгъстяване на антируските наказания ". Според него Титов схваща това или работи " по молба непосредствено от Кремъл ".

Санкциите понижиха опцията за привличане на западни пари в съветската стопанска система, по тази причина Москва е принудена да основава условия за връщане на капиталите в страната, прибавя наблюдаващият Андрей Орлов.

Според него съветските управляващи може би са предложили на Титов да стимулира бизнесмените бегълци с гаранции, че ще останат на независимост, в случай че " се върнат в Русия дружно с вложенията ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР