Борис Тасков, солист на Държавна опера-Стара Загора е определен чрез

...
Борис Тасков, солист на Държавна опера-Стара Загора е определен чрез
Коментари Харесай

Солист на Старозагорската опера ще участва в международен конкурс на името на Камен Чанев

Борис Тасков, солист на Държавна опера-Стара Загора е избран посредством кастинг да участва  в Първия интернационален конкурс за млади оперни артисти, отдаден на паметта на обичания тенор Камен Чанев и проведен от Фондацията на негово име и Опера Пловдив в границите на оперния фестивал OPERA OPEN.

В журито на състезанието ще бъде и Огнян Драганов, шеф на Държавна опера-Стара Загора.

Селектираните за присъединяване 28 млади актьори /от 40 кандидатствали/ са от Китай, Монголия, Южна Корея, Аржентина, Румъния, Русия, Иран, Сърбия, Турция, Северна Македония и България. Лауреатите ще вземат участие в Гала вечер с Оркестъра на Опера Пловдив на 26 август на Античния спектакъл и ще имат достойнството да бъдат дирижирани от международния актьор Хосе Кура. Концертът е със специфичното присъединяване на примата Красимира Стоянова, Kammersängerin във Виенската държавна опера и член на интернационалното жури на състезанието.

Конкурсът „ Гласът на Камен “ е основан с задачата да продължи живота на концепциите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство. Това е опция за младите актьори от целия свят да пренесат посланието за цялостна отдаденост и почтеност към изкуството на един извънреден тенор, част от най-стойностната история на международната опера.

Първото издание на състезанието „ Гласът на Камен “ е част от стратегия „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се реализира със съдействието на Фондация „Камен Чанев“, която също дава награди за отличените артисти.

Председател на журито на състезанието, който ще се организира от 22 до 26 август в Пловдив е Хосе Кура – артист и диригент, който в последните години постоянно гостува в Пловдив като артист и диригент. Членове на журито са Таня Иванова, основател на фондация „Камен Чанев“, камерзенгерин Красимира Стоянова, артистичният шеф на Пловдивската опера и диригент Лучано ди Мартино, диригентката Сперанца Скапучи, диригентът Владимир Кираджиев, който е измежду учредителите на фондацията, проф. Марио Диаз – декан на Моцартеума в Залцбург, Андреас Делерт, ръководещ шеф на „Hilbert Artist Management“, доцент доктор Нина Найденова – шеф на Пловдивската опера.

Определени са три награди, като журито не е длъжно да присъди и трите. Има и специфични оценки – от Красимира Стоянова, от Община Пловдив, от оперите в Пловдив и в Стара Загора – контракти за присъединяване в оперна продукция. Ще има и още една специфична премия – на публиката, която е наречена „Артистът и Пловдив“.

Конкурсът ще се организира в два професионални тура пред интернационално жури и 3-ти тур с фокус персоналното обръщение на актьора, в който участниците се правят оценка от публиката. В състезанието вземат участие млади оперни артисти – тенори, български и задгранични жители на възраст сред 22 години /навършени/ и 37 години.



Борис Тасков е роден в Стара Загора. Още от ранната си детска възраст стартира да свири на пиано. Това оформя интереса му към музиката и той продължава музикалното си обучение в НУМСИ „ Христина Морфова “ в родния си град, където учи цугтромбон в класа на Константин Таков и класическо пеене в класа на Константин Чамов. Висшето си музикално обучение Борис Тасков приключва в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ в класа по оперно пеене на известната българска оперна певица доцент Иванка Нинова. Успоредно с това младият тенор специализира и актьорско майсторство в театралната натрупа на Христофор Недков. Борис Тасков е специализирал класическо пеене при световноизвестното сопрано проф. Барбара Фукс и интерпретация на френска музика при проф. Оливие Дориа и проф. Вера Николова. Младият артист стартира професионалната си кариера на оперен актьор на сцената на Старозагорската опера, където работи и до през днешния ден. Борис Тасков сътрудничи и на вокалния октет „ Йоан Дамаскин “ и е солист на Рок групата „ Пърфект Стрейнджърс ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР