Борис Русинов е управител на Застрахователен Брокер Омникар и Партньори

...
Борис Русинов е управител на Застрахователен Брокер Омникар и Партньори
Коментари Харесай

Какво се крие зад етикета Покритие за COVID-19

Борис Русинов е шеф на " Застрахователен Брокер Омникар и Партньори " ООД. Член на УС и зам.-председател на УС на Асоциацията на застрахователните брокери в България - АЗББ.

10 години специалист осигурител и районен шеф в ЗЕАД " Булстрад Живот ВИГ " ЕАД, 2 години специалист осигурител и управител в ЗАД " Армеец " и 8 години шеф на " Застрахователен Брокер Омникар и Партньори " ООД.

Създател и водещ плана - непокътната комерсиална марка за онлайн обезпечаване и цифрови услуги на " Застрахователен Брокер Омникар и Партньори " ООД.

На процедура коронавирусът в никакъв случай не е бил обект на настрана обезпечаване по застраховки, свързани с пътешестване в чужбина. В общите условия, които са неразделна част от всяка застраховка, се преглеждат покритията, свързани с акутни болести и това по какъв начин застрахователят се отнася към болести, оповестени за епидемии или пандемии от СЗО. Самият SARS 2 (COVID-19) до оповестяването му от СЗО за зараза се разглеждаше от застрахователите като елементарен грип. Част от тях обаче, следейки трендовете на разпространението му, започнаха да не подписват застраховки или да изключват покрития, свързани с него за обособени райони, където разпространяването му доближаваше епидемиологични мащаби. Една част от застрахователните компании се позоваваха на общите си условия, че не покриват събития, свързани с епидемии, а друга го вписваха като изключение във всяка лавица.

Към сегашния миг множеството компании приспособиха изискванията си, тъй че да бъдат правилни към потребителите, които се интересуват и четат. Винаги огромната част от пазара на обезпечаване в България се е водил от цената. В тази връзка застрахователите бяха изправени пред решението за обсега на разноските, зараждащи във връзка с заразяване с ковид.

Новото по отношение на опасности при пътешестване е рискът от пораждане на разноски, свързани с наложена карантина. Пряко това води до разноски за нощувки, храна, нов самолетен билет за изпуснатия полет и други. Тези разноски постоянно могат да се окажат по-големи от престоя в болница и е допустимо да зародят както за инфектираното лице, даже и да няма затруднения, по този начин и за цялото семейство или компания, с която пътува. В тази връзка не е задоволително една застраховка да има етикет " Покритие за COVID-19 ". На процедура, в случай че съпоставим другите застрахователни компании, то може да включва:

- Само разноски за тест за определяне на заболяването;

- Тестове и лекуване, в това число обзор, закупени медикаменти, тест за определяне на заразяването, болнично лекуване. Това обаче не покрива разноски, свързани с настаняване, в случай че лекуването не се организира в болница;

- Всички от горепосочените разноски плюс разноските, свързани с настаняване, изхранване, разноски за настрана връщане, в това число и в случай че разноските са зародили поради наложена карантина, без индивидът да е болен.

Това обаче има своята цена и всеки следва да има правото да избере кой вид е най-удачен за неговото пътешестване според от това дали пътува с кола, в група с рейс, аероплан, къде отсяда, какъв брой индивида има с него. съпоставя цените на 5 от водещите застрахователни компании, които действително обгръщат всички сегменти - туризъм, спорт, работа, възрастови категории на пътуващите, фамилии и други, като се пробва да изведе на напред във времето сравняването на изискванията, а освен цената.

Много постоянно този избор е изработен авансово от туристическата организация, а на клиента е оставено да се съгласи с него и да се довери.

Друг аспект от обезпечаване на добра оферта за отмора или пътешестване е опцията за ранно записване или закупуване на самолетен билет, което при динамичността на измененията на противоепидемичните ограничения и преповтарящите се талази на заразяване основава доста незнайни и опасности за реализацията.

В тази връзка, застраховката може да възвърне парите за капаро или закупен билет при положение на заразяване на лицето, негов родственик или наложена карантина, в случай че пътуването не може да бъде осъществено. Част от тази застраховка може да включва и разноски за настрана връщане - прибързано или при изтърван полет заради заболяване или карантина.

Макар и в последните години да закупи известност, застраховка " Отмяна на пътешестване " постоянно бива изпускана като опция за подписване заради пропускане на периода от момента на възнаграждение на резервацията. Често от клиента се изисква да вземе решението си незабавно в туристическата организация заради обстоятелството, че те работят единствено с един осигурител и поради модела на предложение.

Дори и това да не е по този начин, клиентите постоянно изпитват усложнения с навременното намиране на уместно решение. На пазара в България застраховка " Отмяна на пътешестване " се предлага от няколко застрахователни компании като обособена застраховка или като в допълнение покритие към застраховка " Помощ при пътешестване в чужбина ", като в този случай застраховката не може да се подписа за пътувания в България.

На е препоръчано едно от най-гъвкавите решения, налично напълно онлайн. Спрямо различните застрахователни артикули това е единствената застраховка, отговаряща на всички условия за: цялостно покритие на събития, свързани с COVID-19, с опция за анулация на резервацията на цялата група при един засегнат; избор на застрахователна сума, като можете да застраховате единствено капарираната сума; оптимален период за подписване, откакто си извършите резервацията - можете да я сключите когато и да е, в случай че остават най-малко 30 дни до началото на пътуването, и уговорка " Прекъсване на пътуването " без изключение за ковид. Тази застраховка е подобаваща и за пътувания в България.

В днешната обстановка хората към този момент не търсят единствено покрития за медицински разноски, избавяне и репатриране и загуба на багаж. Все по-често се задават въпроси за пътешестване с деца и покрития за разноски за съпътстващи лица при нужда или посещаване на непосредствен или родственик при хоспитализация на застрахован.

Представете си, че изпращате детето си на екскурзия в чужбина с класа. " Не дай си Боже " се наложи то да остане за няколко дни за наблюдаване или лекуване в болница в чужбина, а групата си потегля на другия ден. Не бихте ли желали някой да ви обезпечи разноските за самолетен билет и нощувки, с цел да сте при него?

Интересът към застраховането пораства непрестанно, а клиентите стават все по-взискателни и осведомени. Често обаче те нямат задоволително време да се срещнат с изискванията и се предоверяват.

Затова нашата цел е да изведем опита си на застрахователи в цифровото пространство, което да даде на клиентите опция да се срещат с изискванията на продуктите в комфортно за тях време, да вземат осведомено и премислено решение и да не остават без застраховка, тъй като не им е стигнало времето да отидат до осигурителен офис в работно време.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР