Борис Галчев е бивш футболист и капитан на ЦСКА. С

...
Борис Галчев е бивш футболист и капитан на ЦСКА. С
Коментари Харесай

Галчев: Лошият вкус в устата от играта на ЦСКА срещу Левски ще остане дълго време

Борис Галчев е някогашен футболист и капитан на ЦСКА. С " алените " е притежател на купата на България два пъти - 2010/11 и 2015/2016. Той даде изявление за " Новспорт ".

Коментарът на Борис Галчев за финала ЦСКА - Левски?

- Представянето на ЦСКА беше едва. Никой не очакваше подобен край. Болката е за всички, които по-една или друга степен симпатизират на ЦСКА. Това е евентуално най-слабият мач на ЦСКА от години и то тъкмо против безконечния противник във край. Това е болно за всички почитатели. Един ден и тази болежка ще отшуми, само че още се усеща надълбоко у всеки, който милее за ЦСКА. Отборът на Левски справедливо завоюва, играчите им се показаха надалеч по-добре.

Сякаш на трибуните атмосферата бе по-добра от тази на терена и пристрастеностите бяха по-сериозни?

- Феновете бяха основали прелестна атмосфера и имаше страсти по-трибуните. В края и отчаяние у нашите последователи, които си потеглиха с болежка от стадиона. Този мач сред ЦСКА и Левски е зрелището на България. И в този момент не мога да схвана за какво ЦСКА игра толкоз едва и без концепция. Няма пояснение, тъй като съм и надалеч от състава, с цел да разясня вътрешни неща от клуба.

За Левски играха шестима българи, до момента в който за ЦСКА бяха единствено двама. Това решаващо ли е?

- Има въздействие, няма по какъв начин да е другояче. Агресия имаше единствено в Георги Йомов и Иван Турицов. Може би и при Мазику. При всички останали представянето беше надалеч под равнището. Не разбирам и аз за какво се получи по този начин. Турицов също насочи индиректни рецензии към съотборниците си поради неналичието на пристрастеност и експанзия.

Защо липсваше експанзия у алените футболисти?

- Не мога да разясня, тъй като не съм в клуба. Има управление и то би трябвало да преценя. Представянето беше доста едва и не дава отговор на равнището, което ЦСКА би трябвало да демонстрира. Тимът изигра най-слабия си мач и то против най-големия противник. До идващото дерби почитателите на Левски ще може да са с високо вдигнати глава.

Какво би трябвало да промени ЦСКА?

- Това знаят хората в клуба, само че всеки желае да види мощен ЦСКА. Отбор, който да се бори за първенец. Не мога обаче да разясня нито прехвърляния, нито играчи, нито управление. Всеки желае най-хубавото за ЦСКА.

От ЦСКА си потеглиха не без проблеми двама имените треньори - Стойчо Младенов и Любослав Пенев?

- Щом Стойчо Младенов и Любо Пенев споделиха, че има търкания, то явно е по този начин. Много съм дребен, с цел да разясня управлението на ЦСКА. Аз съм единствено един почитател.

Ще бъдат ли по-толерантни почитателите при построяването на нов стадион?

- Едва ли. Всеки желае ЦСКА да има съвременен и европейски стадион. За подобен огромен клуб това е изцяло обикновено. Болката обаче от този дуел ще остане. Не се знае по кое време Левски и ЦСКА още веднъж ще играят край. Така че в близко бъдеще този неприятен усет в устата ще остане. Не беше игран край за купата сред тези отбори от 17 години насам, тъй че болката ще остане. Не толкоз поради самата загуба, колкото поради играта и отношението на много от футболистите.

Трите ни водещи тима - Лудоголец, ЦСКА и Левски ще играят в Европа. Какво показване ще има?

- Трудно да се предвижда. Лудогорец имат обичаи, средства и ще желаят да играят още веднъж в групите на Шампионска лига. Всички знаят по какъв начин Лудогорец реагира, откакто ги победихме в края на първия полусезон и скъсихме разликата единствено до две точки. Взеха ограничения и станаха първенци, което беше изцяло справедливо. Един тим се дефинира значително от присъединяване му в Европа. Сумите са огромни за влизане в тези шампионати, което разрешава да се вземат по-скъпи играчи, вместо само свободни сътрудници. Едно влизане в Лига Европа или Лигата на конференциите е доста значимо за всички български клубове.

Ще бъде ли по-качествено, с по-голяма конкуренция новото състезание?

- Конкуренцията ражда качеството. Всеки желае да следи хубави мачове като финала, всеки желае да гледа мощни тимове. Не желая да разясня Левски, тъй като мнението ми е напълно фенско.

Имаше ли изненади досега?

- Неприятно ме изненада представянето на ЦСКА през втория полусезон. Мислех, че ще се надгради над първия полусезон. Трансферите не се оказаха сполучливи. Другото не е огромна изненада - Лудогорец стана първенец, ЦСКА е втори. Нищо ново.

През новия сезон ще има и повече тимове в елита?

- Това е положително решение, само че клубовете би трябвало да покриват условия. Всички те би трябвало да имат стадион и база. Последните години имаше много отбори, които играят на " Васил Левски ". Всеки, който влиза в А група, би трябвало да покрива избрани условия. Септември има личен стадион, само че не знам какво е ситуацията там. Мисля, че е трагично. Господин Чандъров говореше много пъти за този стадион, имаше и проект за реконструкцията му. Мисля, че клубът изцяло заслужава да играе в елита. Виждате какъв брой млади играчи са излезли от тази школа. С оглед на продукцията, този отбор заслужава мястото си.

В Септември дават късмет на млади български футболисти?

- Всички се надяваме това да стане. Крайно време е към този момент да се обръща повече внимание на българските играчи. Славия прави това, Черно море също разчита на много момчета от школата. Мисля, че Берое ще последва този образец предвид на актуалната действителност там. Пирин Благоевград, Септември, Спартак Варна, Етър, дай Боже и Миньор Перник да влезе. Ще е забавно при всички положения.

Националите ни вземат участие в шампионата лига на нациите, а първата среща е против Северна Македония в Разград?

- Очакванията са ми високи за мача. При Ясен Петров има израстване, само че би трябвало да го разберем и него - няма огромен избор от футболисти. Тази година мисля, че даже подобрихме върха за брой чужденци в efbet Лига.

В Северна Македония има взрив на футбола?

- Виждате какви футболисти имат, къде играят те. Вижте и националния им стадион - игра се край на Лига Европа. Хората работят, постановат лични фрагменти. Играчите, които в този момент са в мъжкия народен тим, бяха на европейско до 21-годишна възраст преди време. Там следват политиката си и реализират резултати.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР