Борис Бонев поиска повишаване на статута на сгради-паметници на културата

...
Борис Бонев поиска повишаване на статута на сгради-паметници на културата
Коментари Харесай

От Спаси София притеснени за сгради-паметници на културата

Борис Бонев изиска повишение на статута на сгради-паметници на културата на среща с министър Минеков. Това се случи по време на работна среща. На нея градските деятели повдигнаха въпроса за нуждата от покачване на статута и степента на отбрана на няколко емблематични остарели здания в столицата, които са застрашени от сриване .

" Сред тях са къщата на Иван Гешов на бул. " Патриарх Евтимий " и къщата на Шапкарев на бул. " Ген. Скобелев ". И двете къщи се намират на апетитни и скъпи местоположения в центъра и съзнателно са оставени без покрив и грижа от страна на притежателите. " Подозирам, че притежателите чакат къщите да паднат, с цел да могат да построят следващите безлични мастодонти на тяхно място. Затова желая неотложно да се увеличи статута им, с цел да могат да бъдат избавени! " - безапелационен е Борис Бонев.

Независимият общински консултант сподели, че от Спаси София са изпратили още пет стимулирани оферти за повишение на статута и на други скъпи за културното завещание на София здания. Сред тях са постройката на Модерен спектакъл и Гранд хотел Париж на бул. " Кн. Мария Луиза ", както и постройката на Кино Възраждане. " Сградата на пл. Възраждане съзнателно е оставена без покрив след пожара преди няколко години, с цел да може структурата ѝ да бъде унищожена, а на мястото да израсне 12 етажен хотел.
 Евросъдът осъди България поради санкция за монумент на Димитър Благоев, нагизден като Дядо Мраз
Евросъдът осъди България поради санкция за монумент на Димитър Благоев, нагизден като Дядо Мраз

Държавата би трябвало да възвърне санкцията, наложена на водача на ДСБ в Благоевград

" Искаме да бъде нараснал статута и на първото трамвайно хранилище в София - Клокотница, което е в трагично положение. От тази постройка преди 120 години потегля трамвайният превоз в столицата, което го прави идеално място за транспортен музей на София, както и за културен център. Особено значим проблем, който е бил разискван на срещата е този за запазването на софийските павета.

Градските деятели упорстват старите емблематични за града павета да бъдат непокътнати по дребните улици, до момента в който за огромните булеварди с интензивно придвижване, те не са подобаваща настилка. " По артерии като бул. " Цар Борис III ", бул. " Гоце Делчев " или бул. " Пенчо Славейков " паветата би трябвало да бъдат отстранени, само че те наложително би трябвало да отидат на дребните улици, изключително в центъра, тъй като там те са част от архитектурния отбор. Ще се борим описът със предпазени улици да бъде изменен, тъй като предложенията на Столичната община са тъкмо в противоположната посока и ние сме изрично несъгласни с това. ", споделят от Спаси София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР