Борис Бонев и транспортният екип на Спаси София представиха днес

...
Борис Бонев и транспортният екип на Спаси София представиха днес
Коментари Харесай

Борис Бонев предлага да се заквие ЦГМ в София

Борис Бонев и транспортният екип на Спаси София показаха през днешния ден редица незабавни ограничения за възстановяване на градския превоз, който се намира във финансов колапс и има риск да бъде изцяло спрян поради липса на 200 млн. лева в бюджета на София. По думите на градските деятели, сегашната система за ръководство на превоза е неефективна и разточителна, с голям брой управителен позиции и дублиращи се отдели и пълномощия. " Едва ли и един софиянец може да оцени работата на ЦГМ като сполучлива. Докато няма пари за гориво и елементи за транспортните средства, няма по какъв начин да продължим да даваме милиони за заплати на толкоз доста шефове. Мерки са нужни в този момент!” - безапелационен е самостоятелният общински консултант Бонев.

От Спаси София оферират закриване на Центъра за градска подвижност и на трите обособени транспортни оператора и обединяването им в единна транспортна конструкция. Сред причините им са освен понижаване на директорските позиции и препоръките на шефовете, за които сега неаргументирано се дават високи заплати, само че и намаляването на дублирани отдели и структури. " Предлагаме двойно понижаване на директорските места, както и понижаване на броя членове в препоръките на шефовете - от общо 22-ма на 5 члена. Освен усъвършенствана успеваемост, съгласуваност и прекратяването на безотговорността, това ще докара и до съществени спестявания на непродуктивни разноски за шефове, администрация, шофьори…” - споделят градските деятели от Спаси София.

Те оферират и съществено усъвършенстване на администрацията, посредством основаване на така наречен Център за споделени услуги. " В момента всяка от четирите общински транспортни компании имат дублиращи се отдели за публични поръчки, човешки запаси, правни браншове, реклама… Предлагаме те да бъдат усъвършенствани и обединени, тъй че да бъде икономисан финансов запас, само че и да се реализира спестовност от мащаба и усъвършенствана специализация.” - аргументира се Борис Бонев.

От Спаси София желаят и промяна на платеното паркиране, тъй че то да не се управлява от войска от над 200 индивида, а посредством съвременна електронна система. За образец дават Белград, където единствено 20 индивида са ангажирани с контрола, само че приходите от нарушаванията са 5-6 пъти по-високи от тези в София. " Системата за надзор е безусловно неефективна. В Белград реализират в пъти по-добри резултати единствено тъй като са въвели автоматизиран надзор с десетина особено оборудвани автомобила, до момента в който в София ЦГМ управлява ръчно посредством неефективна войска от контрольори и " скобари”. Така съвсем всичките доходи от Синя и Зелена зона отиват в издръжката за личния състав, вместо да се строят по няколко нови етажни паркинги на година.” - настояват градските деятели.

В своя проект за избавяне на градския превоз, от Спаси София плануват и повтаряне на броя скоростни коридори за градския превоз, тъй че пътуването с него да е бързо и конкурентно на колите. " Предлагаме БУС лентите и самостоятелните трамвайни трасета да бъдат построени, по този начин както са планувани в множеството тактики на Столичната община. Свързвайки сегашните коридори ще осигурим двойно по-бързо пътешестване с наземния превоз и ще притеглим повече пасажери в него. БУС лентите по бул. България и бул. Константин Величков се потвърдиха като сполучливи и по тази причина предвиждаме нови 25 км трасета да се обособят в София, която сега има в пъти по-малко коридори, съпоставено с градове като Прага, Варшава или Будапеща. Това е евтина и бърза мярка, която значително ще усъвършенства превоза, ще го направи по-конкурентен и ще понижи многомилионните загуби, които всички ние, посредством налозите си, плащаме.” - твърди Андрей Зографски от транспортния екип на организацията.

Според Борис Бонев, ръководещите София не могат да не престават да бездействат при големия финансов недостиг на системата от 200 млн. лева единствено за тази година. По думите му, градският превоз към този момент коства по 500 млн. лева на софиянци, и против тази сума те би трябвало да получат бърза и качествена услуга. " С половин милиард лв. на година могат да се създадат чудеса за този град - стотина нови детски градини, десетки нови паркове, да се ремонтират напълно стотици улици в кварталите. Затова считам, че реформирането на градския превоз, тъй че да се понижат загубите и да се усилят приходите, само че и да се усъвършенства равнището на услугата, е първостепенна задача. Ако позволим милиони да не престават да изтичат в неефективни структури с безчет шефове и дублиращи се отдели, ние крадем от бъдещето си. Вместо да влагаме в инфраструктура, ще продължим да плащаме заплати, против които не получаваме положително ръководство. Затова тази промяна е неотложна и в случай че в ръководещите от ГЕРБ е останала капка разсъдък и дълг към обществото, то чакам да я поддържат, вместо да отбраняват топлите столчета на шефовете.” - приключва с апел Бонев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР