БОРИКА въвежда нова възможност да се освободим от смарт картата

...
БОРИКА въвежда нова възможност да се освободим от смарт картата
Коментари Харесай

Електронен подпис в телефона

БОРИКА вкарва нова опция да се освободим от смарт картата и флашката за досегашния си електронен автограф, като използваме заоблачен електронен автограф. Какво съставлява той, изяснява основният изпълнителен шеф на сдружението Мирослав Вичев

- Господин Вичев, заоблачен дипломиран електронен автограф - какво е това?

- От години в България се предлага услуга " дипломиран електронен автограф ". Гражданите и компаниите употребяват електронен автограф посредством физически притежател - чип карта, която се слага в читател за компютър или USB токън. Услугата работи с ключова дума и съответните правила за достъп. С електронния автограф всеки може да подписва документи или да прави автентикация. Но този метод на работа е неуместен. Първо, тъй като има разнообразни интернет браузъри, които по характерен метод достъпват данните в компютрите. Второ, поради самите компютри. Ако компютърът на индивида е злепоставен и външно лице поеме контрола върху него, има метод то да употребява и подписа му. Такива случаи, за жалост, съществуват.

За да се избегнат тези неудобства, беше утвърден актуален правилник на Европейския съюз. Той разрешава да се употребява облачна услуга. С нея електронният автограф става заоблачен електронен автограф и към този момент може да се съхранява при доставчика на услугата. Смело мога да кажа, че БОРИКА е най-големият снабдител на удостоверителни услуги у нас. 

С облачния автограф клиентът може да се освободи от физическия притежател - флашката или чип картата, и да употребява електронен автограф, оставен на предпазване при нас, посредством мобилно приложение на телефона си.

- Какви ограничения са взети за сигурността?

- Съхранението е по условия, регламентирани в законодателството на Европейския съюз. Осигурен е криптиран метод за достъп до самите подписи (сертификати), който се поддържа през специфичен канал към мобилното устройство на всеки обособен човек.

- Кой и по какъв начин може да издава облачния автограф?

 - Издатели на облачни подписи са организациите, сертифицирани от Комисията за контролиране на известията (КРС). Такива са 4-5 организации в страната. Не всички са готови да дават и облачната услуга. Две или три от тях имат сходни планове.

Начинът, по който става самото регистриране, е като дадена банка или доверяваща държавна организация, за която се подписват документи, прави контрактувана връзка със средата на доставчика на удостоверителни услуги или подписи. В момента, в който клиент влезе в интернет банкирането си или би трябвало да си подпише данъчната декларация, съответната осведомителна среда на банката, на Национална агенция за приходите, на Национален осигурителен институт или на някоя от институциите достъпва нашата среда.

Ние реализираме връзка с телефона на индивида. Клиентът се разпознава с ключова дума или с пръстов отпечатък на телефона, с цел да влезе и да отвори приложението B-Trust Mobile, което си е конфигурирал. Получава нотификация за налични за сключване документи. Съгласява се или не. Ако се съгласи, си вкарва ПИН-а на облачния автограф по същия метод, по който би го въвел в компютъра си с досегашния електронен автограф. Ние получаваме неговата директива, че подписва дадения документ. Извършваме сключване от негово име и връщаме документа на доверяващата страна, която е поискала това деяние да се случи. Това е механизмът.

- Държавната администрация ще приема ли документи, подписани с заоблачен автограф?

- Според регламента, транспониран в нашето законодателство, е допустимо да се употребява и заоблачен автограф, само че към момента институциите не могат да приложат тази технология. Водим диалози с Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт. Има известна подготвеност, само че цялата нужна инфраструктура не е налична към момента. Нагласата и на двата регулатора - Държавна организация " Електронно ръководство " и КРС е доста позитивна.

- В най-оптимистичните ви проекти какъв брой консуматори ще има новата ви облачна услуга след 12 месеца?

- По статистика на КРС общият брой електронни подписи в България е над 200 хиляди Около 2/3 са издадени от БОРИКА. Голяма част са така наречен професионални подписи, издавани на компании. 1/3 са на жители или физически лица.

Няколко банки у нас стартират работа с облачни подписи. Бих споделил, че до 12 месеца най-малко 100 хиляди такива подписа ще се употребяват от хората. Мобилният телефон е нещо доста по-достъпно, в сравнение с всеки да си носи флашка или да се занимава с читател.

Услугата ще бъде малко по-евтина от досегашната за електронен автограф. Облачният автограф разрешава да се броят подписвания и да се ценообразува според от броя на използването. Освен това чакаме от всички снабдители да дават няколко безвъзмездни подписа за начало. Електронните подписи в класическия им вид за жители костват сред 20 и 30 лева приблизително за година. За компании цената е сред 50 и 60 лева годишно. Цените ще слязат още по-надолу при облачния автограф.  

- Какви вложения, време и старания вложи БОРИКА за създаването на облачния автограф?

- Компанията влага в тази инфраструктура към този момент над 10 години. Като изключим вложенията в техническата среда и нейната сигурност, единствено средствата за покриване на сертификация и одити са стотици хиляди левове.

Одитите са интернационалните, защото по новия правилник този тип електронен автограф е годен на всички места в Европа. Също по този начин тук в България би трябвало да бъде допускан като ефикасен и всеки заоблачен автограф, публикуван в Евросъюза.

Бъдещето е в така наречен банково ID или национално ID, което към този момент е реалност в скандинавските страни и Австрия. С него с един и същи ключ за идентификация човек може да употребява доста разнообразни цифрови среди и да разрешава какво да се вижда в тях и какво не. Това изисква много общи старания на институциите и несъмнено, на издателите на такива " ключове ".

От страна на БОРИКА се опитваме да съберем всички играчи на пазара и да създадем единни правила за удостоверителните услуги, тъй че всеки човек в бъдеще да може да употребява един и същи електронен автограф за своите цели.              

Интервю: Невена Любенова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР