Борейки се с безпокойството и гаденето, децата се скупчиха в

...
Борейки се с безпокойството и гаденето, децата се скупчиха в
Коментари Харесай

Пакистански военни спасиха учениците от кабинковия лифт, блокирани на 365 метра над земята

Борейки се с безпокойството и гаденето, децата се скупчиха в спуканата въжена линия, обхванати от боязън, до момента в който висяха нестабилно на стотици метри във въздуха.

Останали с малко вода и някои от тях идващи и излизащи от схващане, шестте деца и двама възрастни устояха 14-часово тестване, заседнали над буйните гори на планинската северна пакистанска провинция Хайбер Пахтунхва, животът им висеше на косъм.

Виковете им за помощ бяха чути и късно във вторник управляващите разкриха по какъв начин усърдно са избавили пасажерите – един с хеликоптер, а другите посредством зиплайн – в забележителна избавителна интервенция, усложнена от времето.

" Изключително сложната избавителна задача беше усложнена от мощните ветрове в региона и заплахите, свързани с сходни интервенции, в това число перките на ротора на хеликоптера, които дестабилизираха повдигането ", се споделя в изказване на въоръжените сили на Пакистан.

Кабинковият въжен превоз, който пътуваше сред селата Батанги и Джангри в окръг Батаграм - на към четири часа от най-близкия път - се употребява за транспорт на деца до учебно заведение, намалявайки съвсем четиричасовото пътешестване до няколко минути.

Но това, което трябваше да бъде бързо пътешестване с гондола, се трансформира в нерворазрушителен сюжет на живот или гибел, откакто един от кабелите на лифта се скъса, оставяйки групата в капан на към 365 метра над долината.

С въжен превоз, окачен на нещо, което изглеждаше като единствено един кабел, военният личен състав се впусна в неистова задача за избавяне на хората на борда, като извади едно дете с хеликоптер и придвижи останалите на безвредно място посредством зиплайн с рухването на нощта.

Докато чакаха да бъдат избавени, двама от студентите в кабинковия въжен превоз губеха схващане, сподели един от пасажерите пред пакистанското издание Geo News. Пътникът, посочен единствено като Гулфараз, е призовал държавните управляващи да подхващат дейности. Той сподели, че учениците даже не са имали вода за пиянство.

Спасителният личен състав даде на пасажерите медикаменти срещу гадене след известия за деца, които повръщат, а на хванатите в капан са дадени медикаменти, свързани със сърцето, съгласно Танвир Ур Рехман, заместник-комисар на окръг Батаграм.

Новината за сполучливото избавяне отекна в Пакистан.

 width=

" С облекчение разбрах, че всички деца са избавени сполучливо и безвредно. Страхотна екипна работа на военните, избавителните отдели, регионалната администрация, както и на локалните хора ", написа служебният министър председател Анваар ул Хак Какар в X, прочут преди като Twitter.

Кабинковите лифтове са постоянен тип превоз за жителите на Khyber Pakhtunkhwa, където пътуването сред селата може да отнеме часове заради гъстите гори и сложния терен.

Квартал Батаграм, където се намира кабинковият въжен превоз, е надълбоко обеднял и липсва инфраструктура и развиване. Семействата разчитат на локалните гондоли, някои от които са направени от железни останки и изхвърлени микробуси, с цел да пътуват до учебно заведение и даже до болничното заведение.

Въпреки това, тези въжени линии може да нямат подобаваща поддръжка и са били забъркани в бедствия в предишното. Миналия декември 12 деца бяха избавени от различен кабинков въжен превоз в източната част на Хайбер Пахтунхва.

Този случай накара служебния министър-председател на Пакистан да подреди неотложно затваряне на всички " порутени и несъответстващи седалкови лифтове ", съгласно изказване от неговия кабинет по това време.

Източник: CNN
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР