Борец за правата на уйгурите получи наградата Сахаров на ЕП.

...
Борец за правата на уйгурите получи наградата Сахаров на ЕП.
Коментари Харесай

ЕП присъди наградата Сахаров на борец за правата на уйгурите

Борец за правата на уйгурите получи премията " Сахаров " на Екологичен потенциал. Председателят на европарламента Давид Сасоли го разгласи в Twitter: " С наслаждение оповестявам, че Европейският парламент избра Илхам Тохти за притежател на премията „ Сахаров ” за независимост на мисълта през 2019 година Тохти е посветил живота си на покровителство за правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че е глас за сдържаност и примирие, той бе наказан на пожизнен затвор след изпитателен развой през 2014 година Настояваме за незабавното му освобождение ".

Very pleased to announce that Ilham Tohti is the 2019 #SakharovPrize winner. He has dedicated his life to advocating for the rights of China’s Uyghur minority, but was sentenced to life in prison in 2014. We demand his immediate release https://t.co/Bwx7KADppF #FreeIlhamTohti pic.twitter.com/Z5Q3a6yx8p
— David Sassoli (@EP_President) October 24, 2019
Илхам Тохти е професор по стопанска система в Пекинския университет, когато стартира своята битка в отбрана на правата на уйгурите - мюсюлманско етническо малцинство, в Северозападен Китай, от което той самият произлиза.
Той притегля вниманието на китайските управляващи с блог за проблемите на това малцинство, в който подлага на критика китайските управляващи, само че приканва към кротичък разговор. Присъдата му през 2014 година в развой провокира рецензии на правозащитници и на западните държавни управления. С награждаването в този момент Европейският парламент изиска незабавното му освобождение.
В края на септември Илхам Тохти получи и премията за човешки права " Вацлав Хавел " на Парламентарната асамблея на Съвета за Европа.

The European Parliament has awarded the #SakharovPrize for human rights to Uighur intellectual Ilham Tohti, sentenced to life imprisonment in China: https://t.co/6wEZMVs4HR

He`s the man China`s rulers want you to forget: https://t.co/ldKgG314i0 pic.twitter.com/KtZgkpZ8ie
— Andrew Stroehlein (@astroehlein) October 24, 2019 Наградата преставлява документ и 50 000 евро, ще бъде връчена по време на гала в Народното събрание в Страсбург на 18 декември 2019 година
 
Наградата „ Сахаров “ за независимост на мисълта, наречена в чест на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров, се присъжда всяка година от 1988 година на лица и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР