Борбата за признаването на Българската екзархия се превърна в обединителна

...
Борбата за признаването на Българската екзархия се превърна в обединителна
Коментари Харесай

Признаването на Българската екзархия бе обединителна кауза, призна Радев

Борбата за признаването на Българската екзархия се трансформира в обединителна идея за целия български народ . Тя отразява националната вяра за автономия и възкресяване на българската държавност.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в постройката на Светия синод по случай отбелязването на 150 години от учредяването на Българската екзархия, оповестиха от Светия Синод.

С учредяването на Екзархията българският народ се снабди със своя национална и духовна институция още преди Освобождението, съобщи Румен Радев.

Държавният глава напомни приноса на Българската екзархия за опазване на националната еднаквост на българите , духовното ни единство и управителната й роля в просветните каузи в българските земи.

Мисията на президента и на българския патриарх е не властта, а служението на българския народ - към тази позиция се сплотиха духовния водач на България патриарх Неофит и президентът Румен Радев.

След срещата в Светия синод президентът Румен Радев участва на молебена в катедралния храм " Св. Александър Невски ", отслужен от патриарх Неофит. В храма беше прочетено и Патриаршеско и синодално обръщение във връзка бележитата годишнина от учредяването на Българската екзархия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР