Борбата за по-добри условия на труд започва от Съедснените щати.

...
Борбата за по-добри условия на труд започва от Съедснените щати.
Коментари Харесай

Денят на труда: Преди 133 години борбата за условията на труд тръгва от САЩ

Борбата за по-добри условия на труд стартира от Съедснените щати. Първи май е роден на площад в Чикаго през 1886 година, сред улиците „ Рендолф” и „ Дес Плейн”.

Демонстрацията е потопена в кръв, само че повече от век по-късно служащите се употребяват от придобивки като 8-часовия работен ден, възбраната на детския труд и платения отпуск.
Поредни конфликти сред " жълтите жилетки " и полицията във Франция 165 са арестуваните до този миг на деня в Париж, оповестиха от полицията
На 1 май преди 133 години профсъюзите в Съединените щати организират национална стачка. Искат понижаване на работния ден от 12 на 8 часа.
Протестите в Чикаго са измежду най-масовите. Продължават 3 дни.

Снимка: bTV

На 4 май на ъгъла на " Рендолф " и " Дес Плейн ", където се е намирал пазарът " Хеймаркет ", служащите провеждат кротичък митинг, против полицейското принуждение. Потопен е в кръв, откакто бомба, хвърлена от анархисти към служители на реда, убива 11 души, а над 200 са ранени.

Снимка: bTV

Заради " мъчениците в Чикаго " на Втория интернационал в Париж през 1889 година първи май е определен за Международен ден на труда.

Всеки първи май на някогашния „ Хеймаркет” в Чикаго се събират хора и слагат цветя на паметника отдаден на жертвите.

Международният ден на труда 1 май не е формален празник в Съединените щати. Денят на труда се чества публично всеки първи понеделник на септември. Тази година той ще бъде на 2 септември.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР