Борбата за чест и за победа датира най-малко на 4000

...
Борбата за чест и за победа датира най-малко на 4000
Коментари Харесай

От Гилгамеш до Хълк Хоган: борбата през вековете

Борбата за чест и за победа датира минимум на 4000 години, още от антична Месопотамия. Първото доста литературно произведение, „ Епосът за Гилгамеш “ е написано към 2100 година прочие н. е. и в него двамата основни герои Гилгамеш, цар на Урук, и Енкиду, изпратен от боговете да провокира Гилгамеш поради ужасното му ръководство и корист с власт, се борят, а по-късно стават близки другари (съжаляваме, че ви казахме края).

 Greek relief of pentathlon 500 bC

Древните египтяни употребявали битката за образование на бойци. Много учени считат, че в Библията битката се загатва по подобен метод, все едно чака читателите да схващат спорта и неговата терминология и това съгласно тях значи, че е била добре разпространявана даже още по това време. Древните гърци имали битката за славно атлетическо съревнование и основали учебни заведения по този спорт, известни като Палестра, в съвсем всеки огромен град.

Именно от тези учебни заведения произлизат първите известни професионални борци в историята. На най-хубавите се заплаща да съставляват своя град в разнообразни шампионати и по този начин се появяват първите звезди на спорта. Милон от Кротон е бил може би най-ярката от тях. Той се бие за гръцка колония в Южна Италия и печели шест олимпийски шампионати по битка – тогава те са се провеждали както и през днешния ден, на всеки 4 години, което значи, че Милон е бил цели 24 години на върха.

 Suvée, Joseph-Benoit - Milo of Croton

Според легендата Милон тренира като носи теле всеки ден от раждането до гибелта си. Освен това съгласно същата легенда той умира от глутница вълци.

С развиването на цивилизациите битката продължи да бъде част от тях. През Средновековието тя е била много прочут спорт в Северна Европа. Според книгата „ Ringside: A History of Professional Wrestling in America “, на тези битки се залагало доста и били мощно подхранвани от алкохол.

С хода на времето макар известността си битката дружно с бокса са задминати от „ по-цивилизовани “ спортове като конни надбягвания, когато пуританите заливат Европа. Когато пуританите си проправят път и към Америка, тези атлетически занимания стават малко по-неорганизирани. Борби продължава да има – по кръчми и в учебните заведения (всъщност даже Джордж Вашингтон е бил чудноват герой като младеж).

 William Muldoon1

За първия по-велик американски герой, Уилям Мълдън, се споделя, че в никакъв случай не е губил борба. Той е прочут със своята техника и с джентълменското си отношение. С второто дотолкоз, че има легенда, която споделя по какъв начин един път спрял борба сред него и мъж от Франция, защото публиката скандирала: „ Счупи врата на франсето! “ След това изнесъл на публиката подробна лекция за спортсменството, вместо да счупва врата на франсето.

Въпреки това затишие, битката въпреки всичко се развива. Появяват се Ед Люис, Били Сандоу и Тутс Манд, които назовават себе си триото Голдън дъст. Те ще трансформира метода, по който се бори… само че единствено в прочут смисъл. Стилът граплинг е отегчителен за публиката и по тази причина смесват други стилове, употребявани в гръко-римска битка, бокса и уличния пердах.

 The Authority in April 2014

Трите Хикса и брачната половинка му Стефани Макмеън

Основан в края на 40-те години, NWA (Национален алианс по битка, да не се бърка с рап групата) е първият управителен орган на цялата професионална битка. Много хора от сектора обаче, както и почитатели, намират алианса за закостенял и деспотичен. В резултат се отделят няколко борбени организации и основават свои локални асоциации и федерации. Една от тях е WWWF, основана от някогашния член на триото Голдън дъст Тутс Манд и Винс Макмеън. Федерацията публично става WWF през 1979 година.

През 1985 година WWF, към този момент ръководена от сина на Винсънт Винс, резервира „ най-известната сцена в света “ – Медисън Скуеър Гардън – където ще се организира „ Супербоулът на развлекателната битка “. Винс кани звезди като Мистър Т (който ще се бори като сътрудник на Хълк Хоган), Мохамед Али и Синди Лаупър.

Цялото бъдеще на битката в новата си театрална форма е заложено на карта с това събитие. Пред близо 20 000 почитатели и към милион, който гледат по малкия екран, WrestleMania става шлагер. Така един от най-старите спортове в света съумява да откри реализация в комерсиалния свят и през днешния ден WWF е компания за над един милиард $.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР